Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 8 záznamů.  Hledání trvalo 0.00 vteřin. 
Vliv změny vstupních parametrů na výrobu nanoporézní keramiky
Hriczo, Filip ; Macháčková, Marina (oponent) ; Hrdý, Radim (vedoucí práce)
Předkládaná práce se zabývá zkoumáním a testováním kyselin a podmínek ve kterých je výrobu nanoporézní keramiky na tenké hliníkové vrstvě nejefektivnější a nejkvalitnější. V této práci je popsán postup výroby nanoporézních struktur s póry o rozměrech 15–400 nm v závislosti na použitém elektrolytu. Vytvoření pravidelné hexagonální struktury pomocí elektrochemické oxidace je závislé na mnoha parametrech, které ovlivňují pravidelnost uspořádání a parametry vytvořené keramiky. Byly zkoumány především změny teploty a vstupního napětí. Všechny výsledky byly zkoumány pomocí SEM analýzy.
Možnosti využití vyhnilých kalů z městské čistírny k pyrolýze a jejich použití v sorpčních procesech na příkladu kyseliny šťavelové
PRAŽÁK, Jakub
Tato diplomová práce je zaměřena na kalové hospodářství čistíren odpadních vod. Rešeršní část práce nastiňuje problematiku kalového hospodářství v České republice a také se zabývá technologiemi a technickými řešeními, které souvisí se zpracováním a nakládáním s čistírenskými kaly pro různé účely. Dále se teoretická část věnuje popisu funkce městských čistíren a technologických metod čištění odpadních vod. Zaměřuji se také energetické využití čistírenských kalů při pyrolýzních procesech. Výsledkem těchto pyrolýzních procesů je tzv. Biochar. Biochar je uhlíková hustá pevná látka, která vzniká z pyrolýzy organických materiálů pro aplikaci do půdy a dalších využití jako např. biopaliva. Uhlík, který zůstává v pevné látce, tvoří stabilní aromatické struktury, které jsou odolnější vůči degradaci v přírodním prostředí. Obsah minerálního popela v původních organických materiálech je zachován v biocharu a těkavé složky suroviny se při procesu pyrolýzy ztrácejí. V druhé části práce jsou připravené a upravené vzorky biocharu podrobeny zjišťování, jaké mají sorpční vlastnosti, aby se zjistilo, jestli je biochar schopen předávat živiny v něm obsažené do půdy. Pokud by byl biochar schopen živiny předávat do půdy, bez jakýchkoliv nežádoucích vedlejších jevů, mohlo by to velmi značně vyřešit problém s jeho budoucím ukládáním.
Šťavelany v horninách a rostlinách
Novotná, Julie ; Jehlička, Jan (vedoucí práce) ; Hruška, Jakub (oponent)
Šťavelany netvoří jen ledvinové kameny, ale vyskytují se v celé přírodě. Je dobře známo, že jsou produktem některých rostlin, hub a lišejníků. Zvýšené akumulace šťavelanu vápenatého vykazují např.: šťovík, rebarbora, špenát, sója nebo diefenbachie. Šťavelany obsluhují v rostlinách řadu důležitých funkcí jako je regulace vápníku, obrana před herbivory a detoxifikace kovů. Schopnost rostliny detoxifikace hliníku je rozhodujícím faktorem produkce sklizně. Správně zvolené způsoby komerčního užívání nízkooxalátových odrůd plodin, nebo genetická manipulace, by mohly vést nejen ke zvýšení nutričních hodnot zemědělských plodin, ale i ke zvýšení zemědělské produkce. Zastoupení šťavelanů v horninách nejlépe reprezentují minerály šťavelanu vápenatého, whewellit a weddellit. Vyskytují se v sedimentech, vysrážené v konkrecích a hydrotermálních žilách nebo rozptýlené v mladých sedimentech, např. rašeliništích. Šťavelany jsou biologickým produktem a lze je považovat za indikátory aktivity živých organizmů, proto mohou být vyhledávány při průzkumu vesmírných těles. Pro tyto účely je nezbytné studium šťavelanů na Zemi a interpretace jejich Ramanových spekter.
Ověření využití kyseliny šťavelové k tlumení varroózy v chovatelské praxi
Hanulíková, Veronika
Cílem práce na téma „Ověření využití kyseliny šťavelové v chovatelské praxi“ bylo zjistit, zda je možné tlumit varroózu v průběhu sezóny výhradně za použití kyseliny šťavelové. Teoretická část je zaměřena na krátkém shrnutí poznatků o varroóze, včetně biologie jejího původce. Větší pozornost je následně věnována možnostem monitoringu a tlumícím prostředkům. Praktická část je postavena na pokusu, při kterém se kyselina šťavelová aplikovala podle potřeby vycházející z hodnot průměrných denních spadů, prostřednictvím pokapu a papírových utěrek napuštěných roztokem účinné látky. Výsledky pak ukazují závislost mezi celkovým počtem spadaných roztočů a následnou zimovatelností. Tato skutečnost byla prokázána i při výpočtu korelačního koeficientu, kde byla zjištěna střední až silná závislost.
Selekční kritéria k upevnění varroatolerance včely medonosné
Rod, Jan
Hlavním úkolem této práce je shrnout poznatky v oblasti tlumení varroózy a porovnat dnes využívané metody a přípravky. Dále popsat varroatolerantní vlastnosti včel, jejich vzájemné vztahy a význam pro šlechtění varroatolerantních včelstev. V práci je též popsán vztah varroózy s virovými onemocněními včel a možné následky tohoto vztahu pro populaci včely medonosné. Teoretické poznatky jsou doplněny experimenty s novými metodami aplikace kyseliny šťavelové. Tyto experimenty zjišťovaly její účinnost v kontrole růstu populace kleštíka a její vliv na včelí plod. Dále se pak testovala varroasenzitivní hygiena včelstev. Výsledky ukazují, že metodika pro výběr varroatolerantních včelstev potřebuje další vývoj a kolapsy lze omezit jen při současné aplikaci varroacidů.
Varroóza a možnosti jejího tlumení organickými kyselinami
Moravová, Pavlína
Diplomová práce byla zaměřena na možnosti tlumení nákazy včely medonosné roztočem Varroa dectructor pomocí přírodně identických varroacidů. V literární části byly zpracovány poznatky o jednotlivých léčivech a v praktické části byly popsány a vyhodnoceny dosažené výsledky. V průběhu experimentu byla porovnávána účinnost kyseliny mravenčí s účinností fluvalinátu a účinnost kyseliny šťavelové s účinností amitrazu. Statistickým vyhodnocením výsledků bylo zjištěno, že kyselina mravenčí dosáhla 78,6% účinnosti a kyselina šťavelová v průměru 93,8% účinnosti, a jejich účinnost tak byla stejná nebo statisticky neprůkazně nepatrně vyšší ve srovnání se syntetickou alternativou. Negativní působení organických kyselina na stav a vývoj včelstva nebylo pozorováno. Výsledky experimentu jsou důležité především pro léčbu rezistentních populací roztočů a prevenci vzniku kumulativních reziduí akaricidů ve včelích produktech.
Šťavelany v horninách a rostlinách
Novotná, Julie ; Hruška, Jakub (oponent) ; Jehlička, Jan (vedoucí práce)
Šťavelany netvoří jen ledvinové kameny, ale vyskytují se v celé přírodě. Je dobře známo, že jsou produktem některých rostlin, hub a lišejníků. Zvýšené akumulace šťavelanu vápenatého vykazují např.: šťovík, rebarbora, špenát, sója nebo diefenbachie. Šťavelany obsluhují v rostlinách řadu důležitých funkcí jako je regulace vápníku, obrana před herbivory a detoxifikace kovů. Schopnost rostliny detoxifikace hliníku je rozhodujícím faktorem produkce sklizně. Správně zvolené způsoby komerčního užívání nízkooxalátových odrůd plodin, nebo genetická manipulace, by mohly vést nejen ke zvýšení nutričních hodnot zemědělských plodin, ale i ke zvýšení zemědělské produkce. Zastoupení šťavelanů v horninách nejlépe reprezentují minerály šťavelanu vápenatého, whewellit a weddellit. Vyskytují se v sedimentech, vysrážené v konkrecích a hydrotermálních žilách nebo rozptýlené v mladých sedimentech, např. rašeliništích. Šťavelany jsou biologickým produktem a lze je považovat za indikátory aktivity živých organizmů, proto mohou být vyhledávány při průzkumu vesmírných těles. Pro tyto účely je nezbytné studium šťavelanů na Zemi a interpretace jejich Ramanových spekter.
Vliv změny vstupních parametrů na výrobu nanoporézní keramiky
Hriczo, Filip ; Macháčková, Marina (oponent) ; Hrdý, Radim (vedoucí práce)
Předkládaná práce se zabývá zkoumáním a testováním kyselin a podmínek ve kterých je výrobu nanoporézní keramiky na tenké hliníkové vrstvě nejefektivnější a nejkvalitnější. V této práci je popsán postup výroby nanoporézních struktur s póry o rozměrech 15–400 nm v závislosti na použitém elektrolytu. Vytvoření pravidelné hexagonální struktury pomocí elektrochemické oxidace je závislé na mnoha parametrech, které ovlivňují pravidelnost uspořádání a parametry vytvořené keramiky. Byly zkoumány především změny teploty a vstupního napětí. Všechny výsledky byly zkoumány pomocí SEM analýzy.

Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.