Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 44 záznamů.  1 - 10dalšíkonec  přejít na záznam: Hledání trvalo 0.01 vteřin. 
Vliv vybraných agrotechnických faktorů na výnos a jeho kvalitu u cukrové řepy
Zimek, Ondřej
Cílem diplomové práce na téma „Vliv vybraných agrotechnických faktorů na výnos a jeho kvalitu u cukrové řepy“ bylo zaměřit se na vybrané agrotechnické faktory (odrůdy a zpracování půdy), faktory, které mají a v budoucnosti budou mít významný vliv na pěstování cukrové řepy v České republice. Data z provozních ploch poskytla společnost Moravskoslezské cukrovary, s.r.o. – Hrušovany nad Jevišovkou. Data z maloparcelních pokusů poskytnul Ústav agrosystémů a bioklimatologie AF MENDELU z vlastní Polní pokusné stanice. Hodnoceny byly roky 2021 a 2022. Pozorování bylo zaměřeno na trend vývoje výnosu kořene a cukernatosti v tzv. "předkampaňovém" vzorkování. Hlavním cílem bylo vyhodnotit vliv faktorů na konečný výnos daných lokalit na konci cukrovarnické kampaně. Zde byl hodnocen vliv odrůdy a zpracování půdy na cukernatost (%), výnos bulev (t/ha) a výnos polarizačního cukru (t/ha). U vlivu odrůd, bylo zjištěno, že klasický typ dosahuje stále mírně lepších výsledků než Conviso Smart odrůdy. Vliv zpracování půdy ukazuje na hodnocených lokalitách, že při využití orby dosáhla cukrovka lepších výsledků ve všech parametrech, nežli při minimalizačmí technologii.
Možnosti ovlivnění technologické kvality cukrovky při uplatnění pomocných látek
Salazar Molina, Andrea Nataly
V diplomové práci na téma "Možnosti ovlivnění technologické kvality cukrovky při uplatnění pomocných látek" je popsána problematika pěstování cukrové řepy a výroba cukru. Konkrétně jsou popsány jednotlivé agrotechnické faktory ovlivňující kvalitu cukrové řepy. Dále jsou v práci uvedeny možnosti uplatnění různých druhů listových hnojiv, růstových látek, elicitorů a pomocných přípravků, které ovlivňují výnos a kvalitu cukrovky. V praktické části jsou popsány výsledky vlivu aplikace pomocného přípravku NanoFYT Si a listového hnojiva K-Gel 175 na růst, tvorbu výnosu a kvality cukrovky v průběhu vegetace. Vyhodnoceny jsou výnosové charakteristiky, stanovena je digesce, obsah škodlivého dusíku a také vypočítána produkce cukru z hektaru.
Hodnocení řepné kampaně cukrovaru České Meziříčí
Bašková, Barbora
Bakalářská práce s názvem „Hodnocení řepné kampaně cukrovaru České Meziříčí“ se zabývá problematikou pěstování a hodnocení kvality cukrové řepy. Zejména se zaměřu-je na faktory ovlivňující výnos a kvalitu bulev cukrovky. V praktické části byly graficky zpracovány a vyhodnoceny výsledky řepné kampaně od roku 1996 do roku 2018, pokaž-dé byl vyhodnocen jeden nejlepší a jeden nejhorší rok za celé sledované období. Z výsledků bylo zjištěno, že cukrová řepy je velmi citlivá plodina, která je úzce závislá na klimatických podmínkách. Pokud v průběhu vegetace cukrovky dojde k nepříznivým ne-bo naopak příznivým klimatickým podmínkám dochází k poklesům nebo nárůstům výno-sů a cukernatosti.
Hodnocení zaplevelení vybraných porostů cukrové řepy
Kollár, Milan
Cílem této bakalářské práce je hodnocení zaplevelení vybraných porostů cukrové řepy. Hodnocení se provádělo v letech 2018 a 2019 na vybraných pozemcích firmy PRO-AGRO, spol. s r.o. v okrese Vyškov. Vyhodnocení zaplevelení na vybraných pozemcích bylo provedeno pomocí početní metody. Byly stanoveny tři termíny pozorování a hod-nocení, první po zasetí a v době vzcházení, druhý před 2. nebo 3. aplikací herbicidů a poslední v průběhu srpna až září. Nejčastěji se v prvním termínu pozorování vyskytoval výdrol pšenice ozimé (Triticum aestivum) a merlík bílý (Chenopodium album). Ve dru-hém termínu byl pozorován výskyt merlíku bílého (Chenopodium album), tetluchy kozí pysk (Aethusa cynapium) a velký výskyt kostivalu lékařského (Symphytum officinale). Ve třetím termínu byla největším problémem plevelná řepa (Beta vulgaris var. altissima).
Komoditní vertikála cukru v USA
Kuhrová, Tereza
Tato bakalářská práce je zaměřená na vývoj komoditní vertikály cukru v USA a blíže specifikuje její finální fáze. Sledována je zejména světová produkce cukru, produkce cukrové řepy a cukrové třtiny ve světě a ve Spojených státech americ-kých, stejně jako vývoj cen cukrových plodin a surového cukru a vývoj zahraniční obchod s cukrem.
Produkční a ekonomické hodnocení pěstování cukrovky při různých způsobech zpracování půdy
Chlebanová, Petra
Práce se zabývá a hodnotí produkční a ekonomické aspekty pěstování cukrové řepy. V teoretické části práce je uvedena podrobná charakteristika plodiny včetně požadavků na prostředí, zařazení cukrové řepy do osevního postupu, výživa a ošetření porostu, sklizeň a skladování. V první části práce jsou také charakterizovány základní způsoby zpracování půdy, ale i moderní technologie. Zároveň práce popisuje ekosystémové služby a využití v oblastech fytoenergetiky nebo biotechnologií. Teoretickou část uzavírají kapitoly, které se věnují problematice ekonomiky pěstování, legislativě a přibližují současný stav v odvětví. Praktická část se zabývá hodnocením vlivu různého zpracování půdy na kvalitativní parametry, jako je například výnos nebo cukernatost. Pokus byl realizován na polní pokusné stanici v Žabčicích, v rámci pokusu AGRO 2. Došlo k hodnocení tří variant zpracování půdy – klasické zpracování s orbou, minimalizační technologie a přímé setí v ročnících 2017 – 2019.
Uplatnění vybrané plodiny v rámci programu "fair trade"
Černý, Martin
Práce je rešerší na Fairtrade obchodování cukru, mapuje pojmy spojené s Fair Trade organizací a Fairtrade obchodováním. Dále se zabývá technologií pěstování cukrové řepy a cukrové třtiny, srovnává jejich náročnost na pěstování a sklizeň a následný postup výroby cukru z cukrové řepy a cukru z třtiny. Okrajově se práce dotýká biologie uvedených plodin a chemického rozdělení cukrů se zaměřením na cukry obsažené v obou plodinách. Práce také mapuje význam a využití obou plodin a z nich vyráběných cukrů pro Českou republiku. Praktická část práce vychází z dotazníku, jehož cílem bylo zmapovat znalost pojmů Fair Trade a zájem respondentů o původ cukru, který konzumují nebo používají při vaření, pečení apod.
Vliv mimokořenové výživy na technologickou kvalitu cukrovky
Běloch, Martin
Bakalářská práce se zabývá Vlivem mimokořenové výživy na technologickou kvalitu cukrovky. První část bakalářské práce je zaměřena na obecná fakta. Tato část pojednává o původu cukrovky, její botanice, agrotechnice, hnojení, založení porostu, regulaci chorob a škůdců včetně zaplevelení. Dále jsou v této části zahrnuty informace o chemickém složení a technologické kvalitě bulev a jejich následném využití. V praktické části byl založen maloparcelní polní pokus, ve kterém je testován vliv mimokořenové výživy cukrovky na technologickou kvalitu bulev.
Vývoj komoditní vertikály cukrové řepy v českém agrárním sektoru
Vaněk, Martin
Diplomová práce se zabývá vymezením a charakteristikou rozhodujících faktorů, které ovlivňovaly produkční i ekonomické souvislosti vývoje jednotlivých fází komoditní vertikály cukr – cukrová řepa v podmínkách ČR a v rámci společného trhu EU. Podrobněji vymezuje rozhodující změny ovlivňující podnikatelské prostředí související s produkcí cukrové řepy a cukru. Charakterizuje dopady konkrétních opatření na jednotlivé fáze komoditní vertikály. U zemědělských výrobců zkoumá vývoj osevních ploch, hektarového výnosu a cukernatost cukrové řepy. V rámci navazujícího průmyslu popisuje vývoj našeho cukrovarnictví a porovnává současné zpracovatelské kapacity s vybranými státy EU. V závěru se práce zabývá bilancí dovozu a vývozu cukru a cukrovinek, jakož i analýzou vztahů mezi cenou a spotřebou cukru i reakce na pohyb ceny v jednotlivých fázích komoditní vertikály.

Národní úložiště šedé literatury : Nalezeno 44 záznamů.   1 - 10dalšíkonec  přejít na záznam:
Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.