Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 2 záznamů.  Hledání trvalo 0.00 vteřin. 
Subkultura adršpašských pískařů
Bergmanová, Šárka ; Dušek, Libor (vedoucí práce) ; Janeček, Petr (oponent)
Bakalářská práce pojednává o subkultuře horolezců na pískovcových skalách, tzv. "pískařů" v oblasti Adršpachu. Je rozdělena na dvě základní části - teoretickou a praktickou. Teoretická část obsahuje vymezení pojmů kultura, subkultura, pískaři, horolezení, skálolezení, lezení a dalších souvisejících pojmů. Popsán je geografický kontext přírodní oblasti Adršpachu a následně i specifika lezení na pískovcových skalách v této lokalitě. Pískaři jsou v této práci vnímáni jako specifická subkultura, a to kvůli jejich jedinečnému stylu života, který je úzce propojen s lokalitou pískovcových skal, zejména díky typickému způsobu horolezení, které klade důraz na ochranu měkkého a křehkého pískovce. Praktická část obsahuje historicko-antropologickou analýzu subkultury adršpašských pískařů, která vychází z etnografického výzkumného šetření realizovaného prostřednictvím zúčastněného pozorování a částečně řízených rozhovorů se zástupci adršpašských pískařů. Subkultura pískařů je popsána z hlediska jejího historického vývoje od počátků lezení až po současnost a je definována její minulá i současná podoba s důrazem na identitu, životní filozofii a sociální praktiky jejích členů. Powered by TCPDF (www.tcpdf.org)
Ladislav Fuks: Vévodkyně a kuchařka - zjevení biedermeieru?
Součková Linhartová, Ladislava ; Vojvodík, Josef (vedoucí práce) ; Merhaut, Luboš (oponent)
Diplomová práce je pokusem o interpretaci románu Ladislava Fukse Vévodkyně a kuchařka. Zabývá se vztahem jeho fikčního světa ke kultuře a filosofii biedermeieru. O biedermeieru je uvažováno jako o hodnotovém proudu, harmonizujícím přístupu k životu, ale i metodě, která preferuje idylu. Jako analytický nástoj je vzhledem k výrazné intertextualitě Fuksovy textury zvolena teorie transtextuality Gérarda Genetta.

Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.