|
Vliv stravy na výskyt alergií u dětí
Machová, Alexandra ; Jílek, Petr (vedoucí práce) ; Krčmová, Irena (oponent)
Univerzita Karlova v Praze, Farmaceutická fakulta v Hradci Králové Katedra biologických a lékařských věd Studentka: Alexandra Machová Školitel: PharmDr. Petr Jílek, CSc. Název diplomové práce: Vliv výživy na vznik alergií u dětí CÍL PRÁCE: Cílem naší práce bylo zjistit možné souvislosti mezi složením výživy dětí a následným rozvojem alergií. Dále jsme se pokusili vyhledat dostupné poznatky v této oblasti a porovnat naše výsledky s výsledky bádání jiných výzkumných týmů. METODY: Rozeslali jsme 2793 námi vytvořených dotazníků do celkem 69 škol po celé České republice, na něž retrospektivně odpovídali rodiče žáků 7. a 8. tříd. Vrátilo se nám 1697 dotazníků, které jsme dále statisticky zpracovali. Otázky dotazníku zahrnovali široký okruh témat, mezi něž patřilo i téma této práce. VÝSLEDKY: Zaznamenali jsme několik statisticky významných výsledků. Negativní vliv na vznik alergií u dítěte jsme zjistili konzumace jogurtů kojící matkou 2 - 5 krát týdně (p < 0,05), konzumace ryb méně než jedenkrát týdně v průběhu kojení (p < 0,05) a konzumace masa a uzenin 1 - 3 krát týdně mezi 4. a 6. rokem věku dítěte (p < 0,05). Naopak pozitivní (resp. protektivní) vliv na vývoj alergií u dítěte má úplné vyhýbání se jogurtům v průběhu kojení (p < 0,05), konzumace domácího ovoce kojící matkou (p < 0,05) a občasná...
|