National Repository of Grey Literature 14 records found  1 - 10next  jump to record: Search took 0.00 seconds. 
Immobilization of pectinase on selected carriers
Reichstädter, Marek ; Zichová, Miroslava (referee) ; Omelková, Jiřina (advisor)
The theoretical part of this bachelor thesis deals with the definition of pectin substances as substrates for pectolytic enzymes. It also describes the changes in properties of enzymes due to enzyme immobilization, various methods of immobilization and application of immobilized enzymes. The experimental part examines the preparation by immobilization of commercially used pectolytic complex Rohament P by sorption on the polymeric carrier made of polyethylene tereftalate (PETE) bottles, what is a new patent of BUT. The main observed property was the enzyme activity of all preparations, it was determinated by Somogyi method and spectrometry – for both free and immobilized enzymes in dependence on the quantity of immobilized enzyme adsorbed onto specific weight of carries. The difference in effects change between the free and immobilized enzyme by measuring the viscosity decrease of the substrate depending on the degradation of glycosidic bonds was also studied.
Monitoring of selected metals in comercial bio wines
Bortlová, Alžběta ; Reichstädter, Marek (referee) ; Pořízka, Jaromír (advisor)
This bachelor thesis is focused on monitoring of selected metals in commercial organic wines. The aim of this thesis was to compare element content of organically produced wines with wines originating from other agrotechnical production system. Optical emission spectrometry with inductively coupled plasma (ICP-OES) was used for element analysis of wine. Statistical method analysis of variance has been used to assess whether the concentrations of the elements showed statistical differences between wines originating from organic production and wines originating from other production systems. Statistical differences were found in 3 of 20 analysed elements. Correlations between the element analysis and type of production system of grapevine were observed in content of the zinc, nickel and manganese.
Properties and production of microbial lipases
Martinková, Patrícia ; Reichstädter, Marek (referee) ; Omelková, Jiřina (advisor)
Bachelor´s thesis is focused on testing the culture media for growing various strains of yeasts, producing lipolytic enzymes and to study the influence of culture media composition on the production of lipolytic enzymes. Theoretical part of this thesis states the characteristics of lipolytic enzymes, their properties, sources, conditions for their production and the possibilities of their application. Together 8 strains of yeasts were used in the experimental part of the thesis, namely 2 strains of Yarrowia lipolytica, 2 strains of Kluyveromyces lactis, Cryptococcus saitoi, Candida intermedia, Candida oleophila and Debaryomyces hansenii, which were cultivated on 4 media with different compounds. During the cultivation the growth of biomass was monitored and growth curves were formed based on these results. Selected strains of yeasts were tested during the process of cultivation for lipolytic activity of two types of enzymes – enzymes bonded to the cellular structure and extracellular enzymes, which were measured by spectrophotometer. Production of lipolytic enzymes varied depending on applied culture medium.
Application of Diffusive Gradients in Thin Films Technique in Food and Environmental Analysis
Reichstädter, Marek ; Čáslavský, Josef (referee) ; Urík,, Martin (referee) ; Diviš, Pavel (advisor)
Tato dizertační práce zkoumá vývoj techniky difúzního gradientu v tenkém filmu (DGT) pro stanovení rtuti (Hg) a dalších stopových kovů a dále rozšířené možnosti použití této techniky. Technika DGT je v této práci vyvinuta pro stanovení Hg a dalších stopových prvků v různých kapalných médiích. Dvě rozdílná sorpční média specifická pro rtuť byla testována pro použití v technice DGT – Purolite S924 a cysteinem modifikovaná aminopropyl silika (CAPS). Purolite S924 je komerčně dostupný chelatační iontoměnič, CAPS byla připravena v laboratorních podmínkách imobilizací cysteinu na 3-aminopropyl funkcionalizovanou siliku pomocí glutaraladehydu. Obě testovaná sorpční média ukázala slibný aplikační potenciál pro užití v technice DGT díky funkčnosti v roztocích o širokém rozsahu pH i iontové síly. Funkčnost DGT s novými sorpčními médii byla porovnána s technikami DGT s běžně používanými sorbenty Chelex-100 a 3-merkaptopropylfunkcionalizovanou silikou. Hlavní výhodou sorpčních médií Purolite S924 a CAPS je schopnost současného stanovení Hg a dalších stopových kovů (Cd, Pb, Co, Ni, Cu). Vzhledem k odlišným požadavkům na sorpční média používaná v technice DGT nebylo dosud současné kvantitativní stanovení Hg a dalších stopových kovů možné. Doposud byly zapotřebí dvě samostatné techniky DGT – jedna pro Hg a druhá pro další stopové kovy, což zvyšuje množství vzorků pro analýzu a množství použitého spotřebního materiálu. Technika DGT s CAPS byla použita pro stanovení koncentrací kovů v námořních přístavech v Oostende a Zeebrugge na belgickém pobřeží Severního moře. Přestože byla technika DGT původně představena pro použití v analytické chemii životního prostředí, byla v této práci zkoumáno i použití této techniky v analýze potravin. V prostředí rybí omáčky byla ověřena funkčnost techniky DGT a stanoveny difúzní koeficienty Hg a dalších stopových prvků. Technika DGT byla následně použita pro stanovení koncentrace rtuti a dalších stopových kovů v různých komerčně dostupných vzorcích rybí omáčky. Výsledky nově navrhnutého analytického postupu s použitím techniky DGT byly porovnány s výsledky přímé analýzy atomovou absorpční spektroskopií s termální dekompozicí a amalgamací zlatem (TD-AAS) a po mikrovlnném rozkladu vzorků omáčky také s výsledky sektorové hmotnostní spektrometrie s indukčně vázanou plazmou (SF-ICP-MS). Díky předkoncentrační schopnosti techniky DGT byly dosaženy nižší detekční limity ve srovnání s TD-AAS nebo SF-ICP-MS. Technika DGT díky schopnosti oddělení analytů z komplexní matrice rybí omáčky rovněž snížila opotřebení a koroze kovových částí použitých instrumentálních technik.
Determination of iodine in food
Malčíková, Hana ; Reichstädter, Marek (referee) ; Diviš, Pavel (advisor)
The bachelor thesis deals with the optimization of ICP-OES method to determination of iodine in mineral waters. At first, the Theoretic part characterize the iodine in general, next it concerns with it as the essential/biogenic element, which is necessary for the proper functioning of the human organism, with its occurrence in food and with its industrial utilization. In next chapters the thesis is describing analytical methods of iodine determination specifically ion chromatography and inductively coupled plasma optical emission spectrometry. The principle and instrumentation description of both methods are found. The Experimental part is focused on optimization of ICP-OES methods, device setup for IC, on preparation of samples of mineral waters and the samples analysis using both methods. The results of the Experimental part show a content of iodine in mineral waters accessible in the Czech Republic and the Slovak Republic.
Immobilization of selected glycanohydrolases
Reichstädter, Marek ; Trachtová, Štěpánka (referee) ; Omelková, Jiřina (advisor)
The theoretical part of this thesis deals with cellulolytic enzymes, their microbial producers, the possibilities of using such enzymes in the industry and how can be enzymes - not only cellulolytic - immobilized. Experimental part examines the preparations created by immobilizing various amounts of the commercially used cellulolytic complex Cellulast 1.5L onto various synthetic carriers made of polyethylene terephthalate - commercially used Sorsilen, PET carrier and glutaraldehyde-treated PET carrier. Enzyme activity of these preparations was determined by Somogyi - Nelson method by spectrophotometry. For the highest activity immobilized preparation was determined the temperature- and the pH-optimum. The difference in effects change between the free and immobilized enzyme by measuring viscosity decrease of the substrate depending on the degradation of glycosidic bonds was also studied.
Use of DGT technique for mercury determination in food liquid flavorings
Habartová, Aneta ; Reichstädter, Marek (referee) ; Diviš, Pavel (advisor)
This bachelor thesis deals with varification of the use of the diffusive gradient in thin films technique (DGT) for food analysis. It focuses on testing a new type of sorption gel containing Purolite S924 as well, commercially available for mercury determination in food liquid flavorings. Theoretical part contents of characteristics and production of fish sauces are described analytical methods for mercury determination and DGT technique. Experimental part focused on optimization of preparation of sorption gel and validation DGT techniques for mercury determination in fish sauces. After validation DGT technique was successfully used for analysis real samples of fish sauces.
Application of Diffusive Gradients in Thin Films Technique in Food and Environmental Analysis
Reichstädter, Marek ; Čáslavský, Josef (referee) ; Urík,, Martin (referee) ; Diviš, Pavel (advisor)
Tato dizertační práce zkoumá vývoj techniky difúzního gradientu v tenkém filmu (DGT) pro stanovení rtuti (Hg) a dalších stopových kovů a dále rozšířené možnosti použití této techniky. Technika DGT je v této práci vyvinuta pro stanovení Hg a dalších stopových prvků v různých kapalných médiích. Dvě rozdílná sorpční média specifická pro rtuť byla testována pro použití v technice DGT – Purolite S924 a cysteinem modifikovaná aminopropyl silika (CAPS). Purolite S924 je komerčně dostupný chelatační iontoměnič, CAPS byla připravena v laboratorních podmínkách imobilizací cysteinu na 3-aminopropyl funkcionalizovanou siliku pomocí glutaraladehydu. Obě testovaná sorpční média ukázala slibný aplikační potenciál pro užití v technice DGT díky funkčnosti v roztocích o širokém rozsahu pH i iontové síly. Funkčnost DGT s novými sorpčními médii byla porovnána s technikami DGT s běžně používanými sorbenty Chelex-100 a 3-merkaptopropylfunkcionalizovanou silikou. Hlavní výhodou sorpčních médií Purolite S924 a CAPS je schopnost současného stanovení Hg a dalších stopových kovů (Cd, Pb, Co, Ni, Cu). Vzhledem k odlišným požadavkům na sorpční média používaná v technice DGT nebylo dosud současné kvantitativní stanovení Hg a dalších stopových kovů možné. Doposud byly zapotřebí dvě samostatné techniky DGT – jedna pro Hg a druhá pro další stopové kovy, což zvyšuje množství vzorků pro analýzu a množství použitého spotřebního materiálu. Technika DGT s CAPS byla použita pro stanovení koncentrací kovů v námořních přístavech v Oostende a Zeebrugge na belgickém pobřeží Severního moře. Přestože byla technika DGT původně představena pro použití v analytické chemii životního prostředí, byla v této práci zkoumáno i použití této techniky v analýze potravin. V prostředí rybí omáčky byla ověřena funkčnost techniky DGT a stanoveny difúzní koeficienty Hg a dalších stopových prvků. Technika DGT byla následně použita pro stanovení koncentrace rtuti a dalších stopových kovů v různých komerčně dostupných vzorcích rybí omáčky. Výsledky nově navrhnutého analytického postupu s použitím techniky DGT byly porovnány s výsledky přímé analýzy atomovou absorpční spektroskopií s termální dekompozicí a amalgamací zlatem (TD-AAS) a po mikrovlnném rozkladu vzorků omáčky také s výsledky sektorové hmotnostní spektrometrie s indukčně vázanou plazmou (SF-ICP-MS). Díky předkoncentrační schopnosti techniky DGT byly dosaženy nižší detekční limity ve srovnání s TD-AAS nebo SF-ICP-MS. Technika DGT díky schopnosti oddělení analytů z komplexní matrice rybí omáčky rovněž snížila opotřebení a koroze kovových částí použitých instrumentálních technik.
Use of DGT technique for mercury determination in food liquid flavorings
Habartová, Aneta ; Reichstädter, Marek (referee) ; Diviš, Pavel (advisor)
This bachelor thesis deals with varification of the use of the diffusive gradient in thin films technique (DGT) for food analysis. It focuses on testing a new type of sorption gel containing Purolite S924 as well, commercially available for mercury determination in food liquid flavorings. Theoretical part contents of characteristics and production of fish sauces are described analytical methods for mercury determination and DGT technique. Experimental part focused on optimization of preparation of sorption gel and validation DGT techniques for mercury determination in fish sauces. After validation DGT technique was successfully used for analysis real samples of fish sauces.
Monitoring of selected metals in comercial bio wines
Bortlová, Alžběta ; Reichstädter, Marek (referee) ; Pořízka, Jaromír (advisor)
This bachelor thesis is focused on monitoring of selected metals in commercial organic wines. The aim of this thesis was to compare element content of organically produced wines with wines originating from other agrotechnical production system. Optical emission spectrometry with inductively coupled plasma (ICP-OES) was used for element analysis of wine. Statistical method analysis of variance has been used to assess whether the concentrations of the elements showed statistical differences between wines originating from organic production and wines originating from other production systems. Statistical differences were found in 3 of 20 analysed elements. Correlations between the element analysis and type of production system of grapevine were observed in content of the zinc, nickel and manganese.

National Repository of Grey Literature : 14 records found   1 - 10next  jump to record:
Interested in being notified about new results for this query?
Subscribe to the RSS feed.