National Repository of Grey Literature 8 records found  Search took 0.00 seconds. 
A lay-out of production technology and production line for manufacturing of pistons
Vilhelm, Michal ; Pešek, Petr (referee) ; Píška, Miroslav (advisor)
This final thessis deals with the complex technological preparation of pistons manufacture,ie, technological preparation and technological part of project preparation. The content of production technological preparation is to determine the number and sequence of technological operations, control plans, selection of appropriate production machines using progressive production methods, design tools and jigs for clamping pistons and the choice of cutting conditions for machining individual operations. Technological preparation of production specify the relationships between individual elements of the manufacturing system, ie the spatial machines distribution and operation times requirements, technology, handling, control, and other activities with maximum use of automation to increase productivity and economic efficiency of production process. The aim is to design an optimal piston technology for maximum productivity and production frugality.
The transformation of traditional Russian cuisine within Russian eating tradition (introduction to the problem)
Pešek, Petr
Jídlo je primární a základní životní potřeba člověka. Biologicky zdědil člověk po svých vývojových předcích eurifagii (všežravost) - schopnost konzumovat prakticky všechny druhy potravy. Stravovací typ všech lidských kultur se vyvíjel (u některých etnik ještě vyvíjí) v závislosti na způsobu opatřování potravy - od prvotního nediferencovaného loveckosběračského přes intenzivně lovecký až k zemědělsko-pasteveckému. Právě zemědělská revoluce znamenala největší proměnu v lidském stravování. "U všech zemědělských národů (s částečnou výjimkou severských kočovných pastevců) se stal hlavním zdrojem kalorií rostlinný škrob - v Evropě a Západní Asii hlavně pšenice a ječmen. Kromě toho se v převážné části Eurasie stala pravidelnou konzumace mléka a mléčných výrobků ". 1 Tyto základní zdroje škrobů a bílkovin byly po tisíciletí doplňovány dalšími plodinami - luštěninami, zeleninami a ovocem, šířících se z center vzniku kulturních rostlin.2 Charakter stravování byl vždy jedním z nejdůležitějších projevů etnicity daného národa. Protože je přijímání potravy jedna ze základních podmínek přežití, systém stravování se vytvářel již od prvopočátků vzniku a formování každého etnika jako výslednice denní stravy každé rodiny a každého jednotlivého člověka. Východiskem stravovacího systému všech vyspělých kultur je zemědělská...
Radical Islamism in Western Europe as possible reason for redefinition of liberal-democratic model
Pešek, Petr ; Mlejnek, Josef (advisor) ; Charvát, Jan (referee)
Diploma thesis "Radical Islamism in Western Europe as possible reason for redefinition of liberal-democratic model" deals with impacts of demonstrations of political Islam - especially in its extreme forms - on current form of liberal democracy. It deals with roots of the problem, especially with postwar influx of mainly Muslim immigrants to Western Europe and difficulties with their integration. It describes approaches of selected authors to the issue of radical Islamism and its impact on democratic values and rules in theoretical section. Main section of this thesis deals with analysis of specific controversial issues: disputes over wearing of Islamic headscarves, debates about building of mosques and attempted implementations of Islamic law sharia into legal systems of Western countries. Beside these selected issues are there briefly described other controversial issues too - e.g. reactions on publication of book Satanic Verses and cartoons depicting Prophet Muhammad, arguing about problematic topics taught in schools with Muslim pupils and involving Muslims in politics. I'm trying to outline future course of collisions between radical Islamism and principles of Western liberal democracy in the final section of my thesis, citing forecasts by some known experts.
The transformation of traditional Russian cuisine within Russian eating tradition (introduction to the problem)
Pešek, Petr
Jídlo je primární a základní životní potřeba člověka. Biologicky zdědil člověk po svých vývojových předcích eurifagii (všežravost) - schopnost konzumovat prakticky všechny druhy potravy. Stravovací typ všech lidských kultur se vyvíjel (u některých etnik ještě vyvíjí) v závislosti na způsobu opatřování potravy - od prvotního nediferencovaného loveckosběračského přes intenzivně lovecký až k zemědělsko-pasteveckému. Právě zemědělská revoluce znamenala největší proměnu v lidském stravování. "U všech zemědělských národů (s částečnou výjimkou severských kočovných pastevců) se stal hlavním zdrojem kalorií rostlinný škrob - v Evropě a Západní Asii hlavně pšenice a ječmen. Kromě toho se v převážné části Eurasie stala pravidelnou konzumace mléka a mléčných výrobků ". 1 Tyto základní zdroje škrobů a bílkovin byly po tisíciletí doplňovány dalšími plodinami - luštěninami, zeleninami a ovocem, šířících se z center vzniku kulturních rostlin.2 Charakter stravování byl vždy jedním z nejdůležitějších projevů etnicity daného národa. Protože je přijímání potravy jedna ze základních podmínek přežití, systém stravování se vytvářel již od prvopočátků vzniku a formování každého etnika jako výslednice denní stravy každé rodiny a každého jednotlivého člověka. Východiskem stravovacího systému všech vyspělých kultur je zemědělská...
The transformation of traditional Russian cuisine within Russian eating tradition (introduction to the problem)
Pešek, Petr ; Chlupáčová, Kamila (referee) ; Uličná, Olga (advisor)
Jídlo je primární a základní životní potřeba člověka. Biologicky zdědil člověk po svých vývojových předcích eurifagii (všežravost) - schopnost konzumovat prakticky všechny druhy potravy. Stravovací typ všech lidských kultur se vyvíjel (u některých etnik ještě vyvíjí) v závislosti na způsobu opatřování potravy - od prvotního nediferencovaného loveckosběračského přes intenzivně lovecký až k zemědělsko-pasteveckému. Právě zemědělská revoluce znamenala největší proměnu v lidském stravování. "U všech zemědělských národů (s částečnou výjimkou severských kočovných pastevců) se stal hlavním zdrojem kalorií rostlinný škrob - v Evropě a Západní Asii hlavně pšenice a ječmen. Kromě toho se v převážné části Eurasie stala pravidelnou konzumace mléka a mléčných výrobků ". 1 Tyto základní zdroje škrobů a bílkovin byly po tisíciletí doplňovány dalšími plodinami - luštěninami, zeleninami a ovocem, šířících se z center vzniku kulturních rostlin.2 Charakter stravování byl vždy jedním z nejdůležitějších projevů etnicity daného národa. Protože je přijímání potravy jedna ze základních podmínek přežití, systém stravování se vytvářel již od prvopočátků vzniku a formování každého etnika jako výslednice denní stravy každé rodiny a každého jednotlivého člověka. Východiskem stravovacího systému všech vyspělých kultur je zemědělská...
A lay-out of production technology and production line for manufacturing of pistons
Vilhelm, Michal ; Pešek, Petr (referee) ; Píška, Miroslav (advisor)
This final thessis deals with the complex technological preparation of pistons manufacture,ie, technological preparation and technological part of project preparation. The content of production technological preparation is to determine the number and sequence of technological operations, control plans, selection of appropriate production machines using progressive production methods, design tools and jigs for clamping pistons and the choice of cutting conditions for machining individual operations. Technological preparation of production specify the relationships between individual elements of the manufacturing system, ie the spatial machines distribution and operation times requirements, technology, handling, control, and other activities with maximum use of automation to increase productivity and economic efficiency of production process. The aim is to design an optimal piston technology for maximum productivity and production frugality.
The famous scientists in the mathematical analysis
PEŠEK, Petr
Slavní matematikové dávné i nedávné minulosti\\
Comparison of banking systems of Czech republic and United Kingdom of Great Britain and Northern Ireland
Pešek, Petr ; Křížek, Tomáš (advisor)
The bachelor's thesis is focused on mutually comparison of banking systems of Czech republic and United Kingdom of Great Britain and Northern Ireland. Comparison is made through subjective select common and financial indicators and characteristics. The aim of this thesis is comparison of banking systems and describing of significant differences between them.

See also: similar author names
11 PEŠEK, Pavel
8 PEŠEK, Petr
11 Pešek, Pavel
Interested in being notified about new results for this query?
Subscribe to the RSS feed.