National Repository of Grey Literature 19 records found  1 - 10next  jump to record: Search took 0.01 seconds. 
Barley Proteomic Studies Related to Beer Production
Benkovská, Dagmar ; Márová, Ivana (referee) ; Ehrenbergerová, Jaroslava (referee) ; Zdráhal, Zbyněk (referee) ; Bobáľová, Janette (advisor)
Tato práce se zabývá proteomickými studiemi ječmene v souvislosti s výrobou piva. Ječmen patří mezi nejvýznamnější plodiny na světě a je využíván hlavně pro sladovnické účely, nejčastěji pro pivovarnictví. Studium proteinů ječmene během sladování a výroby piva poskytuje informace o změnách v proteinovém složení nebo jejich posttranslačních modifikacích. Jelikož jsou proteiny v ječmeni a jejich změny zásadní pro kvalitu sladu a piva, proteomické studie ječmene mají potenciál pro zlepšení procesu sladování a pivovarnictví. Hlavním cílem této práce je studium ve vodě rozpustných proteinů ječmene a jejich změn, ke kterým dochází během sladování a výroby piva. Rozdíly v proteinovém složení byly sledovány pomocí gelové elektroforézy, kapalinové chromatografie na reverzní fázi, gelové chromatografie a MALDI-TOF hmotnostní spektrometrie. Během sladování se vlivem klíčení zrna zvyšuje množství některých proteinů a také jsou tvořeny nové proteiny. V průběhu vaření piva se naopak v důsledku vysoké teploty a enzymatické aktivity proteáz mnoho proteinů rozkládá. Těmto drsným podmínkám odolají jen některé proteiny, které přechází až do piva a mohou ovlivnit jeho kvalitu. Dále byly zkoumány různé odrůdy ječmene a jejich rozdíly. Byly porovnány odrůdy povolené pro výrobu certifikovaného Českého piva s jednou osvědčenou sladovnickou odrůdou a jednou nesladovnickou odrůdou ječmene. Kromě toho byly studovány v alkoholu rozpustné proteiny ječmene a jejich změny v průběhu sladování. Zvláštní pozornost byla věnována vybrané skupině posttranslačních modifikací proteinů: glykosylacím. Neenzymaticky glykosylované proteiny ječmene (neboli glykované proteiny) jsou tvořeny v průběhu sladování kvůli přítomnosti velkého množství glukózy uvolněné z rozkladu škrobu. Glykované proteiny ovlivňují stabilitu proteinů a kvalitu piva, obzvlášť pěnotvorný účinek. Enzymatické N-glykosylace představují nejčastěji studované posttranslační modifikace u rostlin, protože glykoproteiny hrají klíčovou roli v různých biologických funkcích. Glykoproteiny jsou často přítomny v malém množství, a proto je pro jejich analýzu potřebné obohacení glykoproteinů z komplexní směsi. Pro studium glykoproteinů byla využita afinitní chromatografie s lektinem concanavalin A. Kromě toho byla také optimalizována analýza sacharidové části glykoproteinů. Tato disertační práce přináší důležité informace o proteinech ječmene, jejich změnách a analýze, které budou užitečné pro další studium.
Development of Instrumentation and Methodology in Proteomic and Environmental Analysis
Hezinová, Věra ; Bobáľová, Janette (referee) ; Lubal,, Přemysl (referee) ; Čáslavský, Josef (referee) ; Klepárník, Karel (advisor)
Tato práce je zaměřena jak na cílený tak na přehledný přístup ve studiu proteomiky. Cílená proteomika přináší informace o přítomnosti proteinu a jeho lokalizaci v buňce či tkáni pomocí luminiscenčních značek na bázi kvantových teček, zatímco přehledná proteomika se zabývá identifikací změn v proteomu dvou nebo více jedinců stejného druhu vystavených různým podmínkám. Protože proteomika vyžaduje vysoce citlivé separační a identifikační techniky, byly v této práci ověřeny různé metody zlepšení citlivosti kapilární elektroforézy s hmotnostní detekcí. Použití rozhraní s kapalinovým spojem pro spojení těchto dvou technik, které zajišťuje vyšší citlivost analýz, bylo také ověřeno analýzou metabolitů etanolu a kokainu v lidské moči. Zavedené techniky instrumentace jsou využitelné při posouzení vlivu významných faktorů životního prostředí na živé systémy jak na buněčné tak na molekulární úrovni.
Proteomic evaluation of MCF-7 human breast cancer cells after treatment with retinoic acid isomers: Preliminary insights
Flodrová, Dana ; Benkovská, Dagmar ; Macejová, D. ; Bialešová, L. ; Brtko, J. ; Bobálová, Janette
The effects of 9-cis retinoic acid and all-trans retinoic acid in human MCF-7 breast cancer line have been investigated. The total cell proteins were extracted and separated on 1D SDS-PAGE. The proteins were subsequently in-gel digested by trypsin and identified by MALDI-TOF/TOF.
A New evaluation of combined antitumor effects of natural and synthetic nuclear retinoid receptor ligands in human breast carcinoma cells
Strouhalová, Dana ; Laštovičková, Markéta ; Bobál, P. ; Macejová, D. ; Mosná, B. ; Brtko, J. ; Bobálová, Janette
This work represents the study of the effects of biologically active ligands of nuclear retinoid X receptors, triorganotin compounds, on proteomic profile of MDA-MB-231 cells. We focused primarily on tributyl/phenyltin derivatives that suggest the combined antitumor effect when they are used with natural nuclear retinoid receptor ligand all-trans retinoic acid (ATRA). Proteomic strategies connected to PDQuest evaluation were applied in this study. Some specific proteins with tumor process association were chosen for more detail study. Our findings indicate that selected triorganotins derivatives resulted to significantly reduced level of studied proteins belonging to metabolic pathway or to other cellular processes as apoptosis or epithelial–mesenchymal transition. In the case of vimentin, the key protein of EMT process, the silencing was set up by triorganotin compounds and significantly enhanced by combination with ATRA. This additive effect on downregulation can result from the potential engagement of RXR/RAR heterodimer, considering co-addition of both partner ligands of mentioned heterodimer to the treatment.
Acetonitrile-assisted enzymatic digestion used for analysis of proteins of cancer origin
Laštovičková, Markéta ; Bobál, P. ; Strouhalová, Dana ; Bobálová, Janette
In this study, in-gel trypsin digestion protocol using aqueous-acetonitrile solvent system was developed to facilitate bottom-up proteomic identification of proteins isolated from human breast cancer cells.
Subsidiary reagens for improvement of enzymatic digestion protocol
Laštovičková, Markéta ; Bobáľ, P. ; Flodrová, Dana ; Bobálová, Janette
In this report, we demonstrate the influence of hydrogen peroxide, phenol and\nacetonitrile on enzymatic digestion of proteins accomplished during common bottomup\nproteomic identifications.
Comparative evaluation of protein composition in human breast cancer cells using mass spectrometry
Flodrová, Dana ; Toporová, L. ; Macejová, D. ; Laštovičková, Markéta ; Brtko, J. ; Bobálová, Janette
Bottom-up proteomic approach was used for detailed characterization of proteins from\ntwo human tumour cell lines representing major clinically different types of breast\ncancer. The aim was to show the differences between them on proteomic level. Here\nwe present almost 100 unequivocally identified proteins out of which 60 were mutually\ndifferently expressed for MDA-MB-231 and MCF-7. Some well-known breast cancer\nmarkers like annexins A1, A2 and vimentin were found in the MDA-MB-231 cell line.\nOn the other hand, MCF-7 cells were found to be positive for cytokeratins and keratins\nand thus we were able to distinguish both cell lines sufficiently.
Screening of acyclovir permeation through skin using alaptide
Bobálová, Janette ; Černíková, A. ; Bobáľ, P. ; Jampílek, J.
This investigation deals with the affection of the permeation of acyclovir through fullthickness\npig ear skin using a Franz diffusion cell from the donor vehicle of propylene\nglycol/water (1:1) using synthesised (S)-8-methyl-6,9-diazaspiro[4.5]decane-7,10-\ndione, alaptide as a potential transdermal permeation enhancer.
Barley Proteomic Studies Related to Beer Production
Benkovská, Dagmar ; Márová, Ivana (referee) ; Ehrenbergerová, Jaroslava (referee) ; Zdráhal, Zbyněk (referee) ; Bobáľová, Janette (advisor)
Tato práce se zabývá proteomickými studiemi ječmene v souvislosti s výrobou piva. Ječmen patří mezi nejvýznamnější plodiny na světě a je využíván hlavně pro sladovnické účely, nejčastěji pro pivovarnictví. Studium proteinů ječmene během sladování a výroby piva poskytuje informace o změnách v proteinovém složení nebo jejich posttranslačních modifikacích. Jelikož jsou proteiny v ječmeni a jejich změny zásadní pro kvalitu sladu a piva, proteomické studie ječmene mají potenciál pro zlepšení procesu sladování a pivovarnictví. Hlavním cílem této práce je studium ve vodě rozpustných proteinů ječmene a jejich změn, ke kterým dochází během sladování a výroby piva. Rozdíly v proteinovém složení byly sledovány pomocí gelové elektroforézy, kapalinové chromatografie na reverzní fázi, gelové chromatografie a MALDI-TOF hmotnostní spektrometrie. Během sladování se vlivem klíčení zrna zvyšuje množství některých proteinů a také jsou tvořeny nové proteiny. V průběhu vaření piva se naopak v důsledku vysoké teploty a enzymatické aktivity proteáz mnoho proteinů rozkládá. Těmto drsným podmínkám odolají jen některé proteiny, které přechází až do piva a mohou ovlivnit jeho kvalitu. Dále byly zkoumány různé odrůdy ječmene a jejich rozdíly. Byly porovnány odrůdy povolené pro výrobu certifikovaného Českého piva s jednou osvědčenou sladovnickou odrůdou a jednou nesladovnickou odrůdou ječmene. Kromě toho byly studovány v alkoholu rozpustné proteiny ječmene a jejich změny v průběhu sladování. Zvláštní pozornost byla věnována vybrané skupině posttranslačních modifikací proteinů: glykosylacím. Neenzymaticky glykosylované proteiny ječmene (neboli glykované proteiny) jsou tvořeny v průběhu sladování kvůli přítomnosti velkého množství glukózy uvolněné z rozkladu škrobu. Glykované proteiny ovlivňují stabilitu proteinů a kvalitu piva, obzvlášť pěnotvorný účinek. Enzymatické N-glykosylace představují nejčastěji studované posttranslační modifikace u rostlin, protože glykoproteiny hrají klíčovou roli v různých biologických funkcích. Glykoproteiny jsou často přítomny v malém množství, a proto je pro jejich analýzu potřebné obohacení glykoproteinů z komplexní směsi. Pro studium glykoproteinů byla využita afinitní chromatografie s lektinem concanavalin A. Kromě toho byla také optimalizována analýza sacharidové části glykoproteinů. Tato disertační práce přináší důležité informace o proteinech ječmene, jejich změnách a analýze, které budou užitečné pro další studium.
Development of Instrumentation and Methodology in Proteomic and Environmental Analysis
Hezinová, Věra ; Bobáľová, Janette (referee) ; Lubal,, Přemysl (referee) ; Čáslavský, Josef (referee) ; Klepárník, Karel (advisor)
Tato práce je zaměřena jak na cílený tak na přehledný přístup ve studiu proteomiky. Cílená proteomika přináší informace o přítomnosti proteinu a jeho lokalizaci v buňce či tkáni pomocí luminiscenčních značek na bázi kvantových teček, zatímco přehledná proteomika se zabývá identifikací změn v proteomu dvou nebo více jedinců stejného druhu vystavených různým podmínkám. Protože proteomika vyžaduje vysoce citlivé separační a identifikační techniky, byly v této práci ověřeny různé metody zlepšení citlivosti kapilární elektroforézy s hmotnostní detekcí. Použití rozhraní s kapalinovým spojem pro spojení těchto dvou technik, které zajišťuje vyšší citlivost analýz, bylo také ověřeno analýzou metabolitů etanolu a kokainu v lidské moči. Zavedené techniky instrumentace jsou využitelné při posouzení vlivu významných faktorů životního prostředí na živé systémy jak na buněčné tak na molekulární úrovni.

National Repository of Grey Literature : 19 records found   1 - 10next  jump to record:
See also: similar author names
2 Bobálová, Janette
Interested in being notified about new results for this query?
Subscribe to the RSS feed.