Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 169 záznamů.  předchozí11 - 20dalšíkonec  přejít na záznam: Hledání trvalo 0.01 vteřin. 
Kapková závlaha zemědělských ploch
Pikna, Jan ; Kameníčková, Ivana (oponent) ; Hyánková, Eva (vedoucí práce)
Tato bakalářská práce se věnuje problematice závlah se zaměřením na kapkové závlahy. První polovina práce je odbornou rešerší na toto téma, zmiňuje důvody výstavby závlahových systémů a vyjmenovává příčiny a druhy sucha a klimatické krize. Stručně jsou zde vyjmenovány druhy závlah a způsoby úpravy závlahové vody. Podstatná část rešerše se věnuje kapkové závlaze, jejím výhodám a nevýhodám, použitím v praxi a jednotlivým důležitým součástem systému kapkové závlahy. Závěr rešerše je věnován filtraci vody pro kapkovou závlahu. Druhou částí práce je praktický návrh kapkové závlahy zemědělských ploch pro pěstování zeleniny. Je zde stanoveno posouzení suchosti oblasti, návrh pěstovaných plodin, stanovena vláhová potřeba rostlin a závlahové množství a samotný návrh kapkovacího potrubí. Praktický návrh je zakončen návrhem filtrů a čerpadla.
Vliv teploty a sucha na obsah proteinů gliadinové frakce u dvou odrůd pšenice
Seidlová, Kateřina ; Brázda, Václav (oponent) ; Hrstka, Miroslav (vedoucí práce)
Tato bakalářská práce se zabývá vlivem teploty a sucha na obsah proteinů gliadinové frakce u dvou odrůd pšenice. Vybranými odrůdami byly Hyfi a Julie kultivované při teplotách 26, 29, 32, 35 a 38 °C v podmínkách, kde bylo kontrolováno zavlažování. Pro vzorky kultivované za vlhka měla půda vlhkost větší než 70 %, za sucha měla půda vlhkost nižší než 30 %. Po sklizni byla zrna rozemleta na mouku, ze které byly gliadiny extrahovány 2-chlorethanolem. Pro separaci gliadinů byla použita metoda A PAGE, kvantifikace byla provedena počítačovou denzitometrií. Byl zjištěn výrazný vliv genotypu na lepkové proteiny. Zatímco u odrůdy Hyfi při současném působení sucha neměla teplota v rozmezí 26–38 C výrazný vliv na obsah gliadinů, u odrůdy Julie vykazoval obsah gliadinů zřetelné maximum při 32 °C. Odrůda Hyfi se tedy vyznačovala větší odolností vůči teplotnímu stresu než odrůda Julie. U obou odrůd byl obsah gliadinů vyšší za sucha než při zavlažování.
Vliv dusíkatého hnojení a sucha na obsah proteinů gluteninové frakce u ozimé pšenice
Vostrejš, Pavel ; Vítová, Eva (oponent) ; Hrstka, Miroslav (vedoucí práce)
V této bakalářské práci byl sledován vliv dusíkatého hnojení a sucha na obsah proteinů gluteninové frakce pšenice ozimé (Triticum aestivum L.). Kultivar Tiguan pšenice ozimé byl pěstován jednak v podmínkách zamezujících přísunu přírodních srážek (DRY), jednak v podmínkách normálních přírodních srážek (WET). Polovina vzorků byla ošetřena dusíkatým hnojivem dávkou 140 kg/ha (N140), druhá polovina zůstala bez hnojení (N0). Po oddělení gliadinů byly gluteniny ze vzorků extrahovány 50% isopropanolem s 1% DTT. Jednotlivé gluteninové frakce byly separovány metodou SDS-PAGE a kvantifikovány počítačovou denzitometrií. Sucho nemělo statisticky významný vliv na obsah žádné z gluteninových podjednotek. Dusíkaté hnojení způsobilo zvýšení obsahu celkového množství gluteninů i množství jednotlivých podjednotek. Interakce ošetření vodního režimu a hnojení vedla tomu, že nedošlo ke zvýšení množství gluteninů u HMW 3 GS a LMW 5 GS v podmínkách DRY.
Změny v obsahu proteinů gliadinové frakce u čtyř odrůd pšenice při různých teplotách a stresu suchem.
Cigánková, Michaela ; Kovalčík, Adriána (oponent) ; Hrstka, Miroslav (vedoucí práce)
Tato diplomová práce se zabývá vlivem rostoucí teploty a nedostatku vody na obsah gliadinových proteinů u čtyř odrůd pšenice seté: Bohemia, Pannonia, Tobak a RGT Reform. Vzorky byly kultivovány při 26, 29, 32, 35, 39 a 41 °C. Kvůli nedostatku vzorků z kultivace při 41 °C tyto vzorky nebyly pro náš experiment použity. Kultivace probíhala v době kvetení při dostatku vláhy (s vlhkostí půdy vyšší než 70 %) nebo při stresu suchem (s vlhkostí nižší než 30 %). Pro separaci gliadinových frakcí byla využita metoda A-PAGE. Kvantifikace byla provedena počítačovou denzitometrií. Byl zjištěn výrazný vliv dostupnosti vody na obsah lepkových proteinů. Stresové prostředí vytvořené nedostatkem vláhy způsobilo relativní nárůst gliadinových frakcí ve srovnání s pěstováním v běžných podmínkách především u odrůdy Pannonia a RGT Reform. Na teplotu nejvíce reagovala odrůda Pannonia a RGT Reform, nejméně pak odrůda Bohemia. Odrůda Tobak reagovala na teplotu až v interakci s nedostatkem vody. Vlivem rostoucí teploty docházelo k nárůstu množství prakticky všech gliadinových frakcí u odrůdy Pannonia a RGT Reform. Vliv sucha se často projevuje v interakci s vlivem teploty. Nejvýrazněji se projevoval vliv sucha v interakci s teplotou u odrůdy Tobak, kdy docházelo ke zvýšení obsahu gliadinů. Obecně se dá říct, že nejvíce se teplota i sucho projevilo na -gliadinových frakcích všech čtyř odrůd pšenice seté.
Změny v obsahu gliadinových frakcí bílkovin u dvou genotypů ozimé pšenice s rozdílnou délkou vegetační doby v závislosti na dusíkatém hnojení v interakci se suchem.
Francová, Marie ; Zemanová, Jana (oponent) ; Hrstka, Miroslav (vedoucí práce)
V této práci byl sledován vliv změny v obsahu gliadinových frakcí u dvou odrůd pšenice ozimé s rozdílnou délkou vegetační doby v závislosti na dusíkatém hnojení a suchu. Použité odrůdy byly Avenue a Tobac. Polovina rostlin byla hnojena dusíkatým hnojivem o koncentraci 200 kg N/ha. Třetina rostlin byla pěstována v podmínkách brzkého sucha (v období kvetení), třetina v podmínkách pozdního sucha (doba plnění zrna), třetina byla přirozeně zavlažovaná. Gliadinové frakce byly separovány metodou A-PAGE. Jejich obsah byl stanoven počítačovou denzitometrií. Dusíkaté hnojení zvyšovalo obsah jednotlivých frakcí. Samotné sucho (konkrétně brzké sucho) se projevilo pouze u -gliadinů odrůdy Tobac zvýšením jejich obsahu. Brzké i pozdní sucho zvyšovalo v kombinaci s dusíkatým hnojením obsah gliadinových frakcí odrůdy Tobac. Na odrůdu Avenue nemělo brzké sucho v kombinaci s dusíkatým hnojením vliv, s výjimkou frakce -gliadinů, kde brzké sucho zeslabilo vliv dusíkatého hnojení. Pozdní sucho v interakci s dusíkatým hnojení zvyšovalo u odrůdy Avenue obsah gliadinů. Nejvyšší nárůst obsahu gliadinů byl pozorován u frakce -5 odrůdy Tobac při interakčním působení dusíkatého hnojení a pozdního sucha.
Vliv teploty a sucha na obsah proteinů gliadinové a gluteninové frakce u čtyř odrůd pšenice
Tomasz, Teresa ; Vítová, Eva (oponent) ; Hrstka, Miroslav (vedoucí práce)
Tato diplomová práce se zabývá vlivem vysoké teploty a nedostatku vody na obsah proteinů gliadinové a gluteninové frakce u čtyř odrůd pšenice ozimé: Bohemia, Tobak, Pannonia a odrůdy Syria s označením S46 (IG142780). Vzorky byly kultivovány při 26, 29, 32, 35, 38 a 41 °C v době kvetení při kontrolních zavlažovacích podmínkách (s vlhkostí půdy vyšší než 70 %) nebo při stresu sucha (s vlhkostí půdy nižší než 30 %). Pro separaci gliadinových proteinů byla použita metoda A-PAGE a gluteninové proteiny byly separovány metodou SDS-PAGE. Kvantifikace proteinů byla provedena počítačovou denzitometrií. Byl zjištěn významný vliv genotypu na lepkové proteiny. U odrůdy Pannonia byl vysoký obsah - a 5-gliadinů a LMW i HMW gluteninů, ale nízký obsah ostatních gliadinových frakcí. Opačně tomu bylo u ostatních odrůd. Vlivem teploty, stejně jako vlivem sucha, došlo ke zvýšení obsahu všech lepkových frakcí, zejména HMW gluteninů, 1,2-gliadinů a celkových gliadinů. Největší nárůst lepkových frakcí vlivem sucha byl pozorován u odrůdy Syria. U ostatních odrůd současné působení sucha a vysokých teplot způsobilo pokles obsahu gliadinů, ale nárůst obsahu gluteninů. Sucho při vysokých teplotách snížilo poměr gliadiny/gluteniny, nejvýznamněji u odrůdy Bohemia. Vlivem teploty tento poměr narůstal, zejména u odrůdy Tobak. U odrůdy Syria neměly žádné stresové podmínky vliv na poměr gliadiny/gluteniny.
Vodohospodářská analýza a boj se suchem v povodí řeky Rokytné
Říha, Tomáš ; Vrba, Jan (oponent) ; Veselý, Jaroslav (vedoucí práce)
Diplomová práce je zaměřena na vodohospodářskou analýzu řeky Rokytné a nalezení vhodných opatření využitelných obcemi při řešení sucha a nedostatku vody v jejich správním území. Na úvod je krátkou rešerší shrnuta problematika sucha a nedostatku vody v České republice, včetně souvislostí a aktuálního stavu. Následuje posouzení současného stavu povodí Rokytné, na základě provedené rekognoskace a zpracované analýzy části povodí vymezené ř. km 0,0 až 16,7 mezi městy Ivančice a Moravský Krumlov. Tato analýza je zaměřena na nalezení faktorů, které mohou ovlivnit rozsah dopadů sucha v tomto území. Součástí je i splaveninová studie toku, která obsahuje zpracování zrnitostní charakteristiky a výpočet množství transportovaného materiálu ze vzorku dnových splavenin odebraného z koryta Rokytné. Na základě poznatků z předchozích částí práce je následně zpracován přehled vhodných postupů a opatření. Závěrem této práce je pak vlastní návrh vhodných kroků a opatření týkající se konkrétních lokalit v povodí Rokytné. Cílem je zvýšení retenční schopnosti krajiny a minimalizace dopadů sucha i povodní. Výsledkem by mělo být posílení udržitelnosti životního prostředí v této oblasti. Závěry této práce mohou být využity municipalitami a dalšími orgány spravujícími území, při vytváření koncepce boje se suchem a při rozhodování o realizaci příslušných opatření.
Optimalizace využívání krajiny na farmě rodiny Šťastných ve Svatoslavi
Hudec, Vít
Půdu lidé obhospodařují již od nepaměti, a ne jinak tomu je v zájmovém území. Rodinná farma se na svých pozemcích specializuje na chov dobytka na maso. Lesy, pastviny, vodní toky, remízky, to všechno na jejich farmě nalezneme. Nachází se v kraji Vysočina severozápadně od Třebíče. V posledních letech dochází na pozemcích k výrazným změnám, dřevinná vegetace odumírá a pastviny trpí suchem. Provedená charakteristika zájmového území ukázala, že půdy a zvětralý půdotvorný substrát na svazích mají vysokou rychlost infiltrace, zatímco údolnice s nízkou infiltrační schopností byly v minulém století odvodněny. Došlo také ke změnám klimatických poměrů, průměrná roční teplota se zvýšila za posledních 10 let o 1,1 °C, roční úhrn srážek se snížil o 25 mm a došlo ke změně jejich distribuce. Práce na základě souhrnu všech informací o území navrhuje soubor opatření, které mají pomoci krajině reagovat pružně na změny klimatu. Výsledkem je soupis katalogových listů vztahující se k jednotlivým prvkům v krajině, který bude pro majitele farmy rádcem při jejich hospodaření.
Monitoring zdravotního stavu jedle bělokoré (Abies alba Mill.) na vybraných plochách LS Náměšť nad Oslavou
Nováček, Martin
Diplomová práce se zabývá hodnocením zdravotního stavu jedle bělokoré (Abies alba) na vybraných plochách lesní správy Náměšť nad Oslavou. Všech 888 stromů jedle bělokoré (Abies alba) na dvou výzkumných plochách v 7. věkovém stupni bylo zařazeno do zdravotní klasifikace, proběhlo vyhodnocení symptomů poškození dřeviny a zjištění přítomnosti dřevních hub, hmyzích škůdců i ostatních negativních faktorů působící na zkoumané stromy. Ze zjištěných symptomů bylo vyhodnoceno, že z abiotických poškození působilo na zdravotní stav stromů nejvíce sucho a vítr. Z biotických poškození mělo významný negativní vliv jmelí bílé (Viscum album), dřevokazné houby, ale i hmyzí škůdci.
Ekonomické zhodnocení dopadu abiotických stresových faktorů na výnosnost u Slunečnice roční
Zaikova, Viktoriia
Tato bakalářská práce se zabývá dopadem stresových abiotických faktorů – sucho, vysoké teploty a salinita půdy na výnosy slunečnice roční. Cílem bylo zhodnotit jejich vliv na CZV této olejniny. V literárním přehledu práce je určeno, které faktory jsou abiotické. Dále bylo prozkoumáno několik literárních materiálů, kde byl proveden výzkum týkající se produkce slunečnice. Bylo zjištěno, jaký má význam táto olejnina v hospodaření a jak se používá. Zvolený cíl byl vyřešen pomocí provedení statistického zpracování dat za období 2015–2019 výnosu, produkce a osevních ploch slunečnice roční v Evropě a České republice. Na jejich základě bylo zjištěno, že v důsledku sucha a vysokých teplot se výnosy této olejniny mohou snížit o 15–30 %. Ukázalo se tedy, že i přesto všechno je slunečnice jednou z nejspolehlivějších rostlin a je ekonomicky nejvýhodnější – rentabilita dosahuje okolo 60 %.

Národní úložiště šedé literatury : Nalezeno 169 záznamů.   předchozí11 - 20dalšíkonec  přejít na záznam:
Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.