Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 99 záznamů.  předchozí11 - 20dalšíkonec  přejít na záznam: Hledání trvalo 0.01 vteřin. 
Kvalita cukrovky při uplatnění intenzifikačních faktorů
Andrýsek, Lukáš
Cílem bakalářské práce bylo vypracovat literární rešerši zaměřenou na téma Kvalita cukrovky při uplatnění intenzifikačních faktorů. V rámci praktické části byl proveden maloparcelní polní pokus s cílem prověřit účinek mimokořenové výživy hnojivy od firmy Klofáč spol. s r.o. na kvalitu a výnos cukrové řepy. Testována byla listová hnojiva Insenol, Carbon Si, Fumag 6NK Ca, Sulfika SB-C, Carbon Bor K. U všech zmiňovaných hnojiv byl prokázán příznivý vliv na technologickou jakost cukrové řepy. Došlo ke snížení obsahu škodlivého alfaaminodusíku, hodnoty se pohybovaly maximálně do 20 mg na 100 g řepy, snížil se i obsah rozpustného popela. Maximální hodnoty dosahovaly pouze do 0,34 %. Výrazně se zvýšila cukernatost a vyzrálost cukrovky. Hodnoty MB faktoru se pohybovaly v rozmezí 11,1 až 14,3. Mimokořenová výživa přispěla ke sklizni vysoce kvalitní suroviny pro následné zpracování. Bezesporu k tomu přispěly i příznivé povětrnostní podmínky a kvalitní základní agrotechnika.
Pěstování ostropestřce mariánského [Silybum marianum (L.) Gaertn.] z hlediska ekonomických aspektů
Buba, Lukáš
V první části diplomové práce je popsána historie a současnost pěstování ostropestřce mariánského v České republice. Dále je v diplomové práci uvedena biologická charakteristika, odrůdy, obsahové látky a využití této plodiny. Podrobně se práce zabývá požadavky na technologii pěstování. Je popsáno zařazení ostropestřce v osevním postupu, zpracování půdy, výživa, ošetřování během vegetace, sklizeň a posklizňová úprava této plodiny. V druhé části diplomové práce je popsán průběh počasí a pěstitelský postup při pěstování této plodiny ve společnosti Netis, a.s. Ve vzorcích nažek ostropestřce byla stanovena sušina, čistota, HTS, objemová hmotnost, klíčivost, olejnatost a zastoupení jednotlivých složek silymarinového komplexu. Experimentální údaje zjištěné při „prvním“ pěstování ve společnosti Netis, a.s. byly vyhodnoceny z hlediska ekonomiky pěstování. Ekonomika pěstování byla srovnána s ekonomikou u tradičního pěstitele Agrospol, a.d. Knínice. Ekonomika pěstování ostropestřce ve společnosti Netis, a.s. byla srovnána s ekonomikou jiných plodin zde pěstovaných.
Inovace pěstebních technologií konopí
Černý, Petr
Teoretická část diplomové práce se ve stručnosti zabývá botanickou charakteristikou konopí, legislativou pěstování konopí v České republice, agrotechnikou a sklizni konopí pro technické účely. Detailněji jsou pak popsány pěstební technologie využívané při produkci a sklizni konopí pro farmaceutické účely. V praktické části byl založen experiment s rostlinami konopí, který probíhal v laboratoři Ústavu biologie rostlin Mendelovy univerzity v Brně. Pokus byl rozdělen do dvou variant světelného spektra (bílé LED osvětlení vyzařující kompletní viditelné spektrum a kombinace modrých a červených LED v poměru 1:1), které byly dále rozděleny do 3 skupin s odlišnou metodou zastřižení. U rostlin byly sledovány parametry kvantového výtěžku elektronového transportu fotosystému II, fluorescence chlorofylu, výnos suchého květenství rostlin a vybrané sekundární metabolity. U jednotlivých variant osvětlení i zastřižení byly zaznamenány rozdílné výsledky. Z dosažených výsledků se jako účinnější se jeví bílé LED osvětlení vyzařující kompletní viditelné spektrum v porovnání s variantou vyzařující modré a červené spektrum v poměru 1:1. Vliv zastřižení v tomto experimentu nebyl statisticky průkazný.
Pěstování a odrůdový sortiment fazole zahradní
Karásková, Petra
Bakalářská práce je zaměřena na zjištění a zhodnocení růstových a výnosových ukazatelů u vybraného sortimentu odrůd fazolu zahradního (Phaseolus vulgaris L.) Jedná se o odrůdy ´Amethyst´, ´Blanche´, ´Dalmatin´, ´Maxidor´, ´Novores´, ´Sigma´, ´Aidagold´, ´Gama´, ´Maxidor´, ´Rocco´ a ´Satelit´. Výzkum byl proveden na pozemku Mendelovy univerzity v Brně v roce 2016. V rámci experimentu byly hodnoceny jednotlivé růstové vlastnosti u každé odrůdy. Byl hodnocen objem keře, efektivní výnos, počet a hmotnost plodů z jednoho keře. Dále byl hodnocený samotný plod, jeho hmotnost, délka, šířka a počet semen v plodu. Laboratorně byl zjištěn obsah vitaminu C v plodech. Byl sledován výskyt chorob a škůdců na fazolech. Získané výsledky byly zapsány do tabulek a statisticky vyhodnoceny. Byla pořízena fotodokumentace.
Postupy hospodaření pro efektivní využití dusíku a snížení jeho ztrát: certifikovaná metodika pro praxi
Klír, Jan ; Haberle, Jan ; Růžek, Pavel ; Šimon, Tomáš ; Svoboda, Pavel
Metodika popisuje hlavní rizika ztrát dusíku a doporučené postupy pro jejich snížení. Podrobně jsou popsány i prakticky využitelné metody pro hodnocení míry rizika vyplavení dusičnanů v závislosti na půdě, plodině, dosahu kořenů, systému pěstovaní, závlaze a povětrnostních podmínkách. V návaznosti na to jsou navrženy vhodné postupy zpracování půdy a hnojení zlepšující využití dusíku i rovnoměrnost zasakování vody.
Plný text: Stáhnout plný textPDF
Příčiny nízkých výnosů obilovin v ekologickém systému pěstování
KOTAŠKA, Vladimír
Cílem diplomové práce bylo zjistit příčiny nízkých výnosů vybraných obilovin (oves, pšenice, žito a špalda) v ekologickém zemědělství na základě vyhodnocení informací o pěstitelských postupech, získaných pomocí dotazníkové metody. Postupně bylo vybráno 21 ekologicky hospodařících podniků kontrolovaných organizacemi Abcert AB a Biokont CZ, s.r.o. Na základě analýzy pěstitelských postupů byly určeny nejčastější chyby, které zemědělci dělají. Podniky s nižšími výnosy mají především nevhodnou strukturu pěstovaných plodin, vysoké zastoupení obilnin, nedodržují zásady střídání plodin. Zvláště v produkčně příznivých polohách hospodaří některé farmy bez živočišné výroby. Zastoupení leguminóz je u většiny podniků nízké, velmi málo jsou využívány meziplodiny. V případě zaorávky slámy není udržován poměr C:N hnojením statkovými hnojivy. Minerální hnojiva nejsou používána vůbec, vápnění zřídka. Přihnojování obilovin během vegetace se většinou neprovádí. Regulace plevelů v obilovinách je prováděna nedostatečně. Je poměrně časté používání farmářského osiva, což zvyšuje zaplevelení. Při porovnání výnosů obilovin mezi lepšími a horšími podniky je zřejmé, že dodržování zásad může zvýšit výnos zrna o 1,0 až o 1,9 t/ha.
Pěstování a využití žita a triticale v ČR
MACHNÍK, Jiří
Cílem bakalářské práce je shrnutí poznatků o pěstování ţita a tritikale v České Republice. Dílčím cílem bylo shrnutí poznatků o vyuţití ţita a tritikale a vhodnost pro setrvalé systémy hospodaření.
Výživa sladovnického ječmene v praktických podmínkách zemědělského podniku
ŠINDELÁŘ, Jan
Tato práce prezentuje výsledky o přihnojování sladovnického ječmene získané na základě polního pokusu v rámci zemědělského podniku. Cílem bylo zjistit, jak výše přidaných živin ovlivní výnos a především sladovnickou kvalitu. Přihnojování probíhalo třemi různými dávkami hnojiva LAV, předkládaného rostlinám na počátku fáze metání. Dávky dusíku byly stanoveny na 20, 40 a 60 kg čistých živin na hektar. Pozitivní vliv přihnojování byl pozorován u výnosových prvků. Především došlo ke zvýšení počtu zrn v klase a hmotnosti tisíce zrn. Zlepšeny byly i sladovnické vlastnosti, konkrétně podíl předního zrna a částečně i klíčivost. Obsah N-látek však ve dvou ze tří variant překročil normovaný limit.
Kultivace vybraného sortimentu léčivých a kořeninových rostlin v podmínkách ekologického zemědělství
Vorlíček, Čestmír
Cílem práce je soustředit informace o aktuálním sortimentu léčivých, aromatických a kořeninových rostlin (LAKR) ve firmě Botanicus.. Z celého sortimentu je vybráno osm rostlin: měsíček lékařský (Calendula officinalis), levandule lékařská (Lavandula angustifolia), heřmánek pravý (Matricaria recutita), meduňka lékařská (Melissa officinalis), máta peprná (Mentha x piperita), rozmarýna lékařská (Rosmarinus officinalis), šalvěj lékařská (Salvia officinalis) a kostival lékařsaký (Symphytum officinale). U těchto rostlin je sledován zdravotní stav, termíny sklizně a výnos vzhledem k zajištění kvalitní suroviny pro výrobu přírodní kosmetiky. Je také navržen jejich pěstební postup, termín sklizně a způsob zpracování v podmínkách ekologického zemědělství. Dále je sledován celkový obsah flavonoidů a celková antioxidační kapacita. Konečné výsledky jsou zpracovány v tabulkách a grafech.

Národní úložiště šedé literatury : Nalezeno 99 záznamů.   předchozí11 - 20dalšíkonec  přejít na záznam:
Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.