Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 23 záznamů.  předchozí4 - 13další  přejít na záznam: Hledání trvalo 0.05 vteřin. 
Sledování výskytu houbových chorob u vybraných odrůd pšenice ozimé
Veselý, Michael
Abstrakt Tato bakalářská práce s názvem Sledování výskytu houbových chorob u vybraných odrůd pšenice ozimé se zabývá hodnocením výskytu houbových chorob v průběhu vege-tace na ošetřených a neošetřených variantách odrůd ozimé pšenice (Triticum aestivum L. emend. Fiori et Paol.). Celý pokus byl prováděn v polní pokusné stanici Žabčice. Hod-noceno bylo dvanáct odrůd ve třech opakováních na ošetřených a neošetřených varian-tách pšenice. V daném období byl zjištěn výskyt patogenů (Blumeria graminis, Mycosphaerella graminicola a Stagonospora nodorum). Z této práce jasně vyplývají výhody ze správného výběru odrůd pšenice ozimé, jež jsou rezistentní vůči vybraným houbovým chorobám a mohou ovlivnit rentabilitu pěstování.
Kvasinky Brettanomyces bruxelensis v technologii vín
Cháberová, Hana
Při psaní této bakalářské práce jsem zjistila, že víno je velmi zranitelné od zrodu bobulí až po nalahvování. Nejzranitelnější doba je po alkoholovém kvašení do začátku malolaktické fermentace, kdy je víno nechráněno a při zrání. Minimalizaci rizika infekce a rozvoji kvasinek předejdeme správnou hygienou sklepů, sířením rmutu dostatečnou hladinou SO2 při zrání vína, řádným čištěním sudů nebo jejich včasným vyřazením z provozu, udržováním plných sudů a sterilním plněním lahví.
Choroby a vady vín, jejich prevence a odstranění
Reichmannová, Šárka
Tato práce je zaměřena na vymezení základních vad a chorob vína. Nejprve jsou představeny faktory působící na jakost produkovaného vína a poté vymezeny základní pojmy, kterými jsou nedostatky vína, vady a choroby vína. Jednotlivé vady a choroby jsou nejprve definovány, pojmenovány jejich příčiny a poté popsány změny poškozeného vína v oblasti aroma, chuti a vzhledu. U konkrétní vady či choroby jsou nastíněny možnosti prevence a v neposlední řadě jsou zmíněny metody a postupy k odstranění těchto vad a chorob s důrazem na prezentaci nejnovějších trendů.
Stanovení cirkulujících protilátek k průkazu autoimunních onemocnění metodou nepřímé imunofluorescence.
Sieglová, Kateřina ; Nachtigal, Petr (vedoucí práce) ; Laco, Jan (oponent)
Kateřina Sieglová Stanovení cirkulujících protilátek k průkazu autoimunních onemocnění metodou nepřímé imunofluorescence. Bakalářská práce Univerzita Karlova v Praze, Farmaceutická fakulta v Hradci Králové Zdravotní laborant Cíl práce: Cílem této práce je průzkum možné souvislosti přítomnosti protilátky v séru proti kartáčovému lemu resorpčních epitelií (ABBA - anti brush border antibody) s idiopatickým střevním zánětem (Crohnova nemoc a ulcerózní kolitida). Metody: K průkazu souvislosti idiopatického střevního zánětu a pozitivity na ABBA protilátku využíváme dvou pohledů, dle kterých postupujeme při výběru a porovnávání dat. Prvním pohledem je srovnání počtu ABBA pozitivních pacientů s jejich diagnózou endoskopické biopsie. Druhým pohledem zkoumám pozitivitu či negativitu ABBA vyšetření všech pacientů s diagnózou idiopatického střevního zánětu. Experimentální část takto shrnuje výsledky z let 2009 až 2011 provedené na Fingerlandově ústavu patologie. Výsledky: Průzkum ukázal, že mezi všemi ABBA pozitivními pacienty je početná skupina těch, kteří nemají morfologický obraz idiopatického střevního zánětu - 72,47%. U pacientů s klinickou diagnózou Crohnovy nemoci se vyskytuje ABBA v 66,67% a u pacientů s ulcerózní kolitidou v 39,37%. Závěr: Z výsledků jsme zjistili, že ABBA pozitivní pacient má 1,7x...
Patogeny denivky a možnosti ochrany
Šmídová, Markéta
Diplomová práce se zabývá nejvýznamnější chorobou denivky, hnědou listovou pruhovitostí, způsobenou houbou Aureobasidium microsticum na dvou lokalitách, Led-nice a Ústí nad Orlicí v r. 2014. Byla hodnocena intenzita napadení rostlin, intenzita napadení jednoho výhonu a stanoven index napadení a dále četnost výskytu patogena na obou lokalitách. Na lokalitě Lednice bylo hodnoceno 62 odrůd denivky, u nichž byla zaznamenána různá výše intenzity napadení. Nejvyšší intenzita napadení houbou A. microsticum byla zaznamenána na odrůdách 'Forty Secon Street' a Clemenceaux', nejméně napadeny byly odrůdy, 'Pandora Box' a 'Seal of Aproval'. Nejvyšší intenzita napadení jednoho výhonu a stanovený index napadení byl u odrůd 'Forty Secon Street', 'Parian China'a 'Bonie Holey', naopak nejnižší byl u odrůd'Ringlets', 'Golden Chimnes'. Dále stano-vena nejvyšší četnost výskytu patogena byla u odrůd např. Kwanso', Atlas'a 'Rajah'.nejnižší četnost výskytu patogena byla u odrůd 'Seal of Aproval'.Napadeny byly všechny odrůdy. Na lokalitatě Ústí nad Orlicí bylo v pokusu použito 46 odrůd denivky. Nejvyšší intenzita napadení rostlin houbou A. microsticum byla zaznamenána na odrůdách 'Canadian Borde Patrol','Doll House' a 'Gold Reef', nejméně napadeny byly odrůdy 'Real Wind', 'Mauna Loa' a 'Autumm Red'. Nejvyšší intenzita napadení jednoho vý-honu a stanovený index napadení byl u odrůd 'Tonia Gay', 'Doll House'a 'Canadian Borde Patrol' , naopak nejnižší byl u odrůd např. 'Barnabas'a 'Real Wind'. Dále stano-vena četnost výskytu patogena, kdy nevíce byly napadeny odrůdy např. 'Cosmic Car-per', 'El Desperado'a 'Tanzanite'a naopak nejmenší četnost byla zaznamenána u odrůdy 'Franc Hals'. Napadeny byly všechny odrůdy. Ze všech odrůd byl z infikovaných listů se symptomy choroby patogen izolován a mikroskopicky vyhodnocen.
Choroby a vady vín, jejich prevence a odstranění
Čačíková, Lucie
V této bakalářské práci byla z naší i zahraniční dostupné odborné literatury zpracována a řešena problematika aktuálních chorob a vad vín. Dále je zde uváděn vznik jednotlivých defektů za aerobních i anaerobních podmínek, které jsou zapříčiněny bakteriemi, kvasinkami nebo i nedostatečným dodržováním hygieny ve vinařském provozu. Jsou zde uvedeny i způsoby jejich předcházení a možnosti odstranění.
Choroby a vady vína
Rychová, Alexandra ; Vespalcová, Milena (oponent) ; Hrstka, Miroslav (vedoucí práce)
Tato bakalářská práce se věnuje problematice chorob a vad vína. Cílem práce bylo zpracovat literární rešerši zaměřenou na souhrnný přehled chorob a vad, které se mohou ve víně vyskytnout, popsat jejich původce, mechanismy vzniku a případně možnosti jejich odstranění. Práce se také stručně zabývá historií pěstování vinné révy na území České republiky, zpracováním hroznů a výrobou vína.
Patogeny bezu černého (Sambucus nigra L.), jejich význam a možnosti ochrany
Kolašínová, Jarmila
Výsadby bezu černého v České republice, na rozdíl od zahraničí, neodpovídají jeho významu. Tomu odpovídá i nedostatek literárních zdrojů. Diplomová práce je zaměřena na sledování patogenů rodu Sambucus. Uveden je seznam a popis původců chorob a škůdců bezu černého. V letech 2012--2013 byl na lokalitách Botanická zahrada a arboretum Mendelovy univerzity v Brně a ve Veleboři u sledován výskyt chorob a škůdců bezu černého. Na obou lokalitách byl zaznamenán pouze slabý výskyt houby Cercospora depazeoides (Desm.) Sacc. (1878) a mšice Aphis (Aphis) sambuci, a na lokalitě ve Veleboři třásněnky rodu Thrips, pravděpodobně Thrips sambuci. V průběhu sledování převládalo suché počasí a z tohoto důvodu bylo napadení rostlin velmi slabé, ochranná opatření se neprováděla.
Choroby a vady vín, jejich prevence a odstranění
Procházková, Kateřina
Tato bakalářská práce pojednává o zdravotním stavu vína. Hlavním tématem jsou nejčastěji se vyskytující choroby a vady vína. Které mohou vznikat již na samotném začátku ve vinici a následně při výrobních procesích vína. Vady vznikají chemickými a fyzikálními vlivy a naopak choroby zapříčiňují mikroorganismy. Takto poškozená vína se vyznačují nepříznivými senzorickými vjemy a mohou se stát nepoživatelnými. U každé vady a choroby je popsán obecný popis, příčina vzniku, prevence vzniku, a pakliže dojde k poškození je popsáno možné ošetření, i když ve všech případech není možné.

Národní úložiště šedé literatury : Nalezeno 23 záznamů.   předchozí4 - 13další  přejít na záznam:
Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.