Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 213 záznamů.  začátekpředchozí195 - 204další  přejít na záznam: Hledání trvalo 0.01 vteřin. 
Srovnání stravovacích návyků u studentů Zdravotně sociální fakulty
FILIPOVÁ, Petra
Teoretická část je zaměřena na základní pojmy stravování, na vlivy, které působí na výživu a na jednotlivé složky stravy a jejich význam. Mimo jiné je v této části kladen důraz i na správný příjem živin a výživová doporučení. V praktické části byly stanoveny tři cíle. Hlavním cílem bylo zjistit stravování u vysokoškolských studentů Jihočeské univerzity Zdravotně sociální fakulty, zda splňují správný denní příjem kalorií a živin. Zjistit, co vede studenty k nesprávnému způsobu stravování a na základě zjištěných hodnot navrhnout zdravější způsob stravování. K dosažení cílů byl vybrán kvalitativní výzkum. Byla zvolena metoda dotazování ? technika polořízeného rozhovoru s 10 studentkami. Rozhovory jsem provedla v druhé polovině února roku 2011. U všech respondentek byly zaznamenány čtyři dny počínaje nedělí. Po zpracování a vyhodnocení rozhovorů bylo zjištěno, že 9 z 10 respondentek má znatelné výkyvy v denním příjmu kalorií. U 10 respondentek byla zaznamenaná nepravidelnost stravy a nedostatek příjmu zeleniny a ovoce, tím nedostatek vitamínu C. Na základě polořízených rozhovorů bylo zjištěno u 8 z 10 studentek nadbytečný příjem bílkovin, který může mít až negativní dopady na tělo. 9 z 10 studentek determinuje ve výběru potravin cena. 10 studentek nemá žádné zdravotní omezení v příjmu potravy. Výzkum ukázal, že stravovací zvyklosti se během studia na vysoké škole u 1 z 10 studentek změnily pozitivním směrem, dále u 2 studentek nedošlo k žádné změně a u 7 studentek se stravovací zvyklosti zhoršily. Bakalářskou práci lze využít pro lepší orientaci v dané problematice, která poukáže na chyby ve stravování a nabídne rozšíření informovanosti u laické i odborné veřejnosti.
Sledování plnění spotřebního koše ve vybraných mateřských školách
ZIMMELOVÁ, Veronika
Cílem bakalářské práce v teoretické části bylo nejprve nastínění problematiky stravování v mateřských školách, vysvětlit pojem spotřební koš a následně analyzovat jednotlivé složky spotřebního koše z hlediska přínosu pro dětský organizmus. V praktické části je nejdříve vysvětlen princip výpočtu spotřebního koše. Hlavním cílem praktické části je analyzovat spotřební koš v oslovených mateřských školách a pak na základě sestaveného kritéria hodnocení provést zhodnocení plnění spotřebního koše v jednotlivých mateřinkách.
Perspektivy uplatnění biopotravin v lázeňských zařízeních (Jihočeský kraj)
CHUCHELOVÁ, Michaela
Diplomová práce posuzuje možnosti uplatnění biostravy ve vybraných lázeňských zařízeních Jihočeského kraje a nabídku regionálních biopotravin. Výsledků bylo dosaženo pomocí primárních a sekundárních dat. Sekundární data byla opatřena studiem odborné literatury a následným vytvořením literární rešerše. Primární data byla získána provedením dotazníkového šetření a řízených rozhovorů.
Saturace potřeby stravování seniorů v domácím prostředí
NĚMCOVÁ, Jaroslava
Cílem bakalářské práce bylo zmapovat saturaci potřeby stravování seniorů v domácím prostředí a zjistit faktory, které ovlivňují výběr potravin. Výzkum byl proveden u seniorů Plzeňského kraje anonymním dotazníkem. Výzkumná část práce nám dává představu o aktuálním stravování seniorů v domácím prostředí. Výzkum prokázal, že senioři nedodržují výživové doporučení. Ze zjištěných výsledků byly odhaleny některé nedostatky ve stravování. Dále lze na základě výzkumu konstatovat, že se na racionální výživě seniorů negativně podílí vysoké ceny potravin.
Výživa v nemocničních zařízeních jako součást komplexní ošetřovatelské péče
ZELENKOVÁ, Klára
Kvalitní výživa v nemocničních zařízeních by měla být nedílnou součástí komplexní léčby, její opomíjení má však za následek snížení celkové kvality ošetřovatelské péče. Komplexní ošetřovatelská péče detekuje aktuální a potencionální zdravotní problémy, stanovuje si priority a definuje úlohy sestry při jejím poskytování. Pouze vysoce kvalifikovanou a plánovitou ošetřovatelskou péčí může sestra uspokojovat potřeby pacientů/klientů. Tato bakalářská práce si klade za cíl zjistit požadavky klientů hospitalizovaných v nemocničních zařízeních na změny v systému stravování, zmapování spokojenosti klientů s podávanou stravou a zjištění, zda-li strava podávaná v nemocničních zařízeních odpovídá potřebám klientů. Výzkum byl prováděn v Nemocnici Strakonice, a.s. na oddělení interním, chirurgickém a gynekologickém formou dotazníkového šetření. Stanoveno bylo šest hypotéz, z nichž pět bylo potvrzeno a jedna vyvrácena. První hypotéza posuzovala, zda by klienti hospitalizovaní v nemocničních zařízeních uvítali změnu skladby stravy. Na základě dotazníkového šetření byla hypotéza potvrzena. Hypotéza druhá posuzovala, zda-li by klienti hospitalizovaní v nemocničních zařízeních ocenili možnost výběru stravy. Dle výsledků je zřejmé, že tato možnost je klienty velmi vítána a hypotéza tedy potvrzena. Třetí hypotéza zjišťovala, jsou-li klienti spokojeni s podávanou stravou. Výsledky poukazují na fakt, že chuť, množství a zasycení jednotlivými jídly byla pro většinu respondentů nevyhovující. Výsledky spokojenosti s teplotou podávané stravy dokazovali, že pacientům/klientům vyhovuje. Hypotéza třetí byla potvrzena, jelikož větší část odpovědí dokazovala nespokojenost s podávanou stravou. Hypotéza čtvrtá, mají-li klienti rozdílné nároky na podávanou stravu dle věkových kategorií, byla po podrobném porovnání výsledků potvrzena a výsledky poukazují na jednoznačný rozdíl u starších a mladších respondentů. Hypotéza pátá posuzovala, zda-li klienti hodnotí podávanou stravu jako nedostačující jejich potřebám. Z výsledků vyplynulo, že spokojenost nad nespokojeností převyšuje, a proto byla hypotéza pátá nepotvrzena. Hypotéza šestá zjišťovala, mají-li klienti potřebu obstarávat si stravu mimo nemocniční zařízení. Z výsledků je zřejmé, že klienti opravdu mají tuto potřebu, a tak se hypotéza šestá také potvrdila. Získané výsledky předám hlavní sestře Nemocnice Strakonice, a.s. a společně se pokusíme o změny, které by zvýšily spokojenost pacientů/klientů se stravováním a výživou v této nemocnici.
Ošetřovatelská péče o pacienty s urolitiázou a zhodnocení jejich dietních návyků
KAČÍRKOVÁ, Michala
Bakalářská práce "Ošetřovatelská péče o pacienta s urolitiázou a zhodnocení jejich dietních návyků" se zabývá ucelenou problematikou urolitiázy a její prevencí. Sestry pracující na urologických odděleních se běžně setkávají při poskytování ošetřovatelské péče s pacienty, kteří mají úporné kolikovité bolesti způsobené pohybem konkrementu v močových cestách. Z velké části se na vzniku konkrementu podílí nedostatečný příjem tekutin a špatné dietní zvyky, jako je vysoký příjem živočišných bílkovin nebo soli. Aby pacient nemusel znovu prožít kruté bolesti, je úkolem sestry dostatečně edukovat pacienta o změně dietního a pitného režimu.Práci můžeme rozdělit na dvě části. První část práce je zaměřena na teoretické seznámení s problematikou urolitiázy. V této části je věnována pozornost historii, příčinám vzniku urolitiázy, symptomům, diagnostice, léčbě a také prevenci vzniku onemocnění. Je zde popsána i ošetřovatelská péče o pacienta s urolitiázou. Druhá část práce je výzkumná. Výzkumné šetření probíhalo na urologických odděleních ve vybraných nemocnicích Jihočeského kraje - v Českých Budějovicích, v Písku a v Táboře, a to na lůžkové a ambulantní části těchto oddělení. Výzkum probíhal za pomoci dotazníků určeným pacientům i sestrám. Cílem práce bylo zhodnotit stravovací návyky pacientů s urolitiázou v závislosti na druhu konkrementu. Současně jsme chtěli zjistit edukační rozsah sester v oblasti prevence urolitiázy. Na základě hlavního cíle byly stanoveny hypotézy. H1: Pacienti s urolitiázou dodržují dietní režim. H2: Pacienti s urolitiázou dodržují pitný režim. H3: Pacienti jsou dostatečně informováni o dietě. H4: pacienti jsou dostatečně informováni o pitném režimu. H5: Onemocnění častěji postihuje mladší pacienty než starší pacienty. Cíl práce byl splněn a hypotézy H1, H3, H4 a H5 byly na základě výzkumného šetření potvrzeny. Hypotéza H2 se nám nepotvrdila Výsledky a poznatky výzkumného šetření budou nabídnuty sestrám pracujícím na urologických oddělení a ambulancích, kde probíhal výzkum. Mohou jim pomoci v edukaci pacientů s urolitiázou a zaměřit se na oblasti, které jsou pro pacienta {--} litiatika nejdůležitější. Aby edukace pacienta byla prováděna. edukátorem {--} sestrou efektivně, bylo by vhodné tomuto tématu věnovat některý ze seminářů na urologických oddělení a nejen na nich.
Analýza ubytovacích a stravovacích služeb na Lipensku
CHUCHELOVÁ, Michaela
Bakalářská práce se zabývá ubytovacími a stravovacími službami v regionu Lipensko. Cílem práce je analýza ubytovacích a stravovacích služeb v této oblasti a formulace a doporučení pro rozvoj ve vybrané oblasti. Výsledků bylo dosaženo pomocí primárních a sekundárních dat. Z primárních dat bylo použito dotazníkové šetření a řízené rozhovory, které nejvíce přispěly k návrhům a doporučením uvedených v závěru práce.

Národní úložiště šedé literatury : Nalezeno 213 záznamů.   začátekpředchozí195 - 204další  přejít na záznam:
Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.