Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 24 záznamů.  začátekpředchozí15 - 24  přejít na záznam: Hledání trvalo 0.01 vteřin. 
Vztah mezi petrografickými charakteristikami a vybranými technologickými vlastnostmi klastických sedimentárních hornin pro výrobu drceného kameniva
Čermák, Martin ; Přikryl, Richard (vedoucí práce) ; Krutilová, Kateřina (oponent)
Tato diplomová práce se zaměřila na nalezení a popsání vztahů mezi petrologicko-strukturními charakteristikami a technologickými hodnotami, které charakterizují vlastnosti drceného kameniva. Pro tento záměr byl vybrán soubor hornin z geologické oblasti kulmu v České republice. Konkrétně se jedná o oblast Nízkého Jeseníku a Drahanské vrchoviny. Konkrétní lokality byly vybrány na základě současné těžební činnosti a zároveň tak, aby reprezentovaly různá souvrství. Bylo tedy vybráno šest lokalit: Kobylí, Chabičov a Bělkovice, které reprezentují hornobenešovské souvrství Nízkého Jeseníku, Valšov, který zastupuje andělskohorské souvrství a lokality Nová Ves a Loštice, které reprezentují protivanovské souvrství Drahanské vrchoviny. Z lokality Loštice byly odebrány dva vzorky. Konkrétně z druhé etáže, kde se produkuje druhořadý materiál a ze třetí etáže, kde se produkuje kvalitní kamenivo. Vzorky byly nejprve podrobeny detailnímu petrologickému zkoumání s cílem popsat a vymezit hlavní horninotvorné minerály. K tomuto posloužilo mikroskopické studium výbrusů pomocí standardního optického mikroskopu. Pro pozorování pórových prostor byla použita UV lampa a výbrusy nasycené fluorescenční látkou. Ve všech vzorcích byla zjištěna přítomnost klastů křemene, živců, horninových úlomků, slíd. Dále byl zjištěn...
Mechanické a technologické vlastnosti duplexních ocelí v závislosti na hodnotě PREN
Nejedlý, Zdeněk ; Čech, Jan (oponent) ; Záděra, Antonín (vedoucí práce)
Diplomová práce se zabývá korozivzdornými austeniticko-feritickými (duplexními) ocelemi a jejich mechanickými a technologickými vlastnostmi. První část práce je zaměřena na seznámení s těmito vysokolegovanými materiály. Ve druhé části je popsán vliv chemického složení na mechanické vlastnosti, technologické vlastnosti a strukturu oceli. Dále byl pozorován vliv tepelného zpracování a tavení oceli za sníženého tlaku.
Vliv chemického složení oceli na strukturu a vlastnosti korozivzdorných ocelí
Valenta, Pavel ; Čech, Jan (oponent) ; Záděra, Antonín (vedoucí práce)
Tato diplomová práce je zaměřená na vysokolegované austenitické a austeniticko-feritické (duplexní) oceli. Teoretická část práce zahrnuje rozdělení vysokolegovaných ocelí a základní seznámení s touto problematikou. V praktické části byly provedeny zkušební tavby austenitické žáropevné oceli 30CH3N17G2L, korozivzdorné duplexní oceli 1.4462, nízkouhlíkové oceli a vysokouhlíkové oceli. Na odlitcích z austenitické oceli byly provedeny mechanické a technologické zkoušky. Byly hodnoceny vlivy rozdílné licí teploty a tloušťky stěn odlitků na mikro a makro strukturu oceli, tahovou pevnost a nárazovou práci. V rámci technologických zkoušek byly porovnávány technologické vlastnosti zmíněných ocelí.
Srovnání kvality mléka jako potravinové suroviny z konvenčních a ekologických hospodářských podmínek
Cermanová, Ivana ; Vítová, Eva (oponent) ; doc.Ing.Oto Hanuš, Ph.D. (vedoucí práce)
Diplomová práce se zabývá srovnáním kvality mléka ze dvou odlišných způsobů chovu, z chovu konvenčního a chovu ekologického. Sledováno bylo téměř sto mléčných parametrů na souboru 64 bazénových vzorků mléka. Teoretická část diplomové práce popisuje složení kravského mléka, jeho technologické a hygienické vlastnosti a připomíná nutriční význam mléka a mléčných výrobků. Dále zmiňuje nejdůležitější právní vymezení ekologického zemědělství. Experimentální část shrnuje uspořádání pokusu, zmiňuje použité metody pro analýzu vzorků na jednotlivé mléčné parametry a detailně popisuje deset vybraných stanovení. Pomocí statistických metod byl sledován rozdíl v naměřených hodnotách mléčných ukazatelů v závislosti na způsobu chovu dojnic a v případě statistické významnosti tohoto rozdílu bylo navrhnuto jeho vysvětlení. Tato diplomová práce vznikla na základě spolupráce Fakulty chemické VUT s Národní referenční laboratoří pro syrové mléko při Výzkumném ústavu pro chov skotu v Rapotíně.
Slitiny neželezných kovů a jejich využití v praxi
Měřinský, Ivo ; Mikulka, Vít (oponent) ; Staňková, Markéta (vedoucí práce)
Tato bakalářská práce nás seznamuje se slitinami neželezných kovů a jejich aplikací v průmyslu. Prostor je věnován nejvíce rozšířeným slitinám hliníku a mědi, po méně používané slitiny, jako jsou např. slitiny hořčíku, titanu, zlata a stříbra. Ke každé slitině je uvedena její technologie výroby, rozdělení podle různých hledisek a jejich vlastnosti. Na konci každé kapitoly se můžeme setkat s příklady použití slitiny v praxi.
Technologické aplikace řezných nástrojů ze slinutých karbidů
Kolomazník, Aleš ; Humár, Anton (oponent) ; Prokop, Jaroslav (vedoucí práce)
Bakalářská práce je zaměřena na problematiku úkolu:specializace a analýzatechnologických podmínek aplikace řezných nástrojů ze slinutých karbidů.Skládá se ze tří částí.V první části pojednává o vývoji SK,druhu a vlastnosti slinutých karbidů.Druhá část je zaměřena na technologické podmínky nasazení nástrojů ze slinutých karbidů a závěru práce zhodnocení ekonomických parametrů aplikací slinutých karbidů.Cílem práce bylo seznámení se se strukturou,výrobou,vlastb¨nostmi a jejich aplikací.
Substituce celulózových a nejedlých kolagenových střev plastovými střevy v masném průmyslu v ČR
BURIAN, Rudolf
Cílem této diplomové práce je posoudit možnost substituce celulózových a nejedlých kolagenových střev plastovými střevy v masném průmyslu v ČR. V první části jsou zachyceny vybrané typy střev, jejich základní definice, technologické vlastnosti a možnosti použití, tak jak je popisuje literatura. Druhá část popisuje průběh provádění vlastní analýzy od výběru vhodných typů střev vyráběných společností Viscofan CZ s.r.o. České Budějovice, přes měření jejich vybraných technologických vlastností, po vyhodnocení získaných výsledků.
Technologické vlastnosti masa - vaznost
DIBĎÁK, Tomáš
Tato bakalářská práce je zaměřena na technologické vlastnosti masa, zejména na vaznost masa. Nejprve jsem se zabýval stavbou masa a různými druhy mas ? hovězí, telecí, vepřové, skopové, králičí, drůbeží, zvěřina. Dále jsem popsal základní chemické složení masa a jeho vlastnosti. Podrobněji jsem se věnoval vaznosti masa. Vaznost je schopnost masa vázat vodu jak vlastní tak přidanou. Zmínil jsem se o vlivech, které na vaznost masa působí, a uvedl jsem možnosti, jak lze vaznost masa změřit. Poslední kapitola popisuje průběh posmrtných změn v mase, jak normálních, tak abnormálních. .
Faktory ovlivňující kvalitu vepřového masa
PÖSINGEROVÁ, Kateřina
Cílem bakalářské práce bylo zpracovat faktory působící na kvalitu vepřového masa, které zahrnují výživovou hodnotu, senzorické vlastnosti masa (textura, šťavnatost, chuť a vůně), technologické vlastnosti (pH, barva, vaznost, elektrická vodivost) a vlivy, které na ni působí, jako jsou plemenná příslušnost, věk a hmotnost při porážce, pohlaví a výživa. Dále je v práci popsán transport na jatky a ustájení, i způsoby omračování a vykrvování. Dalšími faktory ovlivňujícími kvalitu masa jsou jakostní odchylky (PSE, DFD, PFN a RSE), které jsou rovněž zahrnuty.
Zlepšování funkčních vlastností plastových střev pro použití v průmyslu zpracování masa
BURIAN, Rudolf
Cílem této bakalářské práce je zachycení vývoje funkčních vlastností plastových střev používaných v masném průmyslu. První část práce zachycuje historii a vývoj střev jako obalového materiálu a funkční vlastnosti plastových střev v obecné rovině. Druhá část pak představuje plastová střeva vyráběná společností Viscofan s.r.o. České Budějovice se zaměřením na jejich funkční vlastnosti, metody na zjišťování těchto vlastností, možnosti použití v masném průmyslu, jejich zpracování a vliv na prodloužení údržnosti masných výrobku při skladování za snížených teplot.

Národní úložiště šedé literatury : Nalezeno 24 záznamů.   začátekpředchozí15 - 24  přejít na záznam:
Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.