Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 44 záznamů.  předchozí11 - 20dalšíkonec  přejít na záznam: Hledání trvalo 0.00 vteřin. 
Technologie sklizně pícnin
Augustin, Jan
Práce popisuje možnosti využití pícnin, metody konzervace a především strojní vybavení potřebné pro sklizeň. V praktické části je ekonomické porovnání strojních linek na sečení s následným shrnutím píce do řádků. Tento postup se používá u zavadlé píce na silážování. Porovnání bylo zaměřené na ekonomické zhodnocení jednotlivých linek a to na provozní náklady.
Využití pícnin ve výživě kura domácího
Anderle, Vojtěch
Cílem práce bylo definovat nutriční kvalitu vybraných druhů pícnin, zjistit množství přijaté píce a její vliv na parametry užitkovosti a kvalitu jatečně upraveného těla vykrmovaných kuřat. U nosného typu kura bylo cílem vyhodnotit vliv zkrmování vybraných druhů pícnin a odlišných způsobů jejich konzervace na parametry užitkovosti a kvalitu vajec u finálního hybrida nosného typu. K zajištění těchto cílů bylo provedeno šest pokusů. V prvním pokuse byla stanovena metabolizovatelná energie a stravitelnost dusíkatých látek a aminokyselin u masného typu kura. V druhém a třetím pokuse byla kuřatům předkládána posekaná píce s cílem zjistit ovlivnění parametrů výkrmu. Ve čtvrtém pokusu byla vykrmovaná kuřata umístěna přímo na venkovní pastvinu. Pátý a šestý pokus byl u nosného typu kura, kdy bylo sledováno ovlivnění parametrů užitkovosti a kvality vajec zkrmováním různých druhů pícnin s použitím odlišných způsobů jejich konzervace.
Možnosti využití luskovin v pícninářství
Paulová, Nikol
Práce pojednává o nejvýznamnějších luskovinách, které se využívají pro pícninářské účely v ČR. Objemná píce může být zkrmována hospodářským zvířatům ve formě zeleného krmení, siláže či upravené horkovzdušným sušením. Vhodnost jednotlivých druhů pro tato technologická zpracování je v práci zmíněna. Zařazení luskovin do osevního postupu s sebou nese výhody plynoucí z jejich biologických vlastností. Je vyzdvihnuta schopnost fixovat vzdušný dusík, což má za následek snížení nákladů na dusíkatá hnojiva a může pozitivně ovlivňovat výnos následných plodin. Práce se zabývá způsoby pěstování a zaměřuje se na agrotechniku luskovin setých v čisté kultuře i ve směskách. Pěstování ve směskách při správné volbě komponentů snižuje negativní vlastnosti druhů, které se projevují při jejich pěstování v monokultuře. Součástí práce je vyčíslení nákladů na výrobu hrachu s podsevem vojtěšky pro konkrétní podnik.
Vliv dlouhodobého hnojení na kvalitu píce vojtěšky
Čítková, Lenka ; Hakl, Josef (vedoucí práce) ; Václav, Václav (oponent)
Kvalita píce vojtěšky seté (Medicago sativa L.) je zásadní ve vztahu k výživě zvířat. Jednou z možností, jak ji ovlivnit, je zvýšení dostupných živin v půdě hnojením. Cílem této práce bylo zhodnotit vliv dlouhodobého hnojení na kvalitu a strukturu porostu vojtěšky seté. Dlouhodobý experiment s hnojením byl založen v roce 1955 ve Výzkumném ústavu rostlinné výroby v Praze - Ruzyni. Pokus s porostem vojtěšky byl založen na jaře roku 2013 jako podsev do ječmene jarního. Bylo hodnoceno 6 rozdílných variant hnojení: varianta nehnojená organicky ani minerálně (kontrolní varianta); varianty hnojené minerálně s nízkými a vysokými dávkami N - P - K; varianta hnojená pouze hnojem a varianty hnojené kombinací hnoje a nízkých a vysokých dávek N - P - K. Vzorky píce byly odebírány z první seče v roce 2015, ve 4 opakováních a byl stanoven počet rostlin/m2 (R/m2), počet lodyh/m2 (L/m2) a maximální délka lodyhy (MSL). U deseti nejdelších lodyh byl stanoven hmotnostní podíl listů v píci (LWR). Ve vzorcích byl stanoven obsah dusíkatých látek (NL), neutrálně detergentní vlákniny (NDF) a stravitelnosti neutrálně detergentní vlákniny (NDFD). Minerální hnojení významně ovlivnilo strukturu porostu, přičemž rostoucí dávky minerálních hnojiv snižovaly počet rostlin/m2. Počet lodyh/m2 nebyl prokazatelně ovlivněn ani jedním typem hnojení. Maximální délka lodyh se zvyšovala s minerálním hnojením. Ačkoli výnos na sledovaných plochách nebyl ovlivněn hnojením, se zvyšující se dávkou minerálních hnojiv vykazuje rostoucí trend, neboť pozitivně koreluje s délkou lodyh. Hmotnostní podíl listů byl minerálním hnojením snižován. Organické hnojení vedlo ke zvýšení obsahu NL v listech, zatímco hnojení minerálním dusíkem vykazovalo tendenci snižovat obsah NL v píci. S organickým hnojením se zvyšuje obsah NDF i NDFD píce. Vysoké dávky minerálního hnojiva mají negativní vliv na NDFD v lodyhách vojtěšky, kdežto v listech hnojení N - P - K vykazuje pozitivní vliv na NDFD. Kombinace organického a minerálního hnojení, kulminující s vyšší dávkou N - P - K vykazuje pozitivní vliv na NDFD. Vliv dlouhodobého hnojení na kvalitu píce se může projevovat různě v listech a lodyhách jetelovin. Proto je vhodné sledovat kvalitu těchto částí odděleně. Minerální hnojení výrazně ovlivňuje strukturu porostu a zvyšuje výnos, což má na kvalitu spíše negativní vliv. Organické hnojení výrazně nezvyšuje výnos, ale zlepšuje kvalitu píce, zejména stravitelnost.
Vliv zpracování půdy na utváření kořenového systému vojtěšky v roce výsevu
Diviš, Michal ; Hakl, Josef (vedoucí práce) ; Kamila, Kamila (oponent)
Cílem práce bylo porovnat rozvoj kořenového systému vojtěšky seté v závislosti na výsevku a zpracování půdy. Porost vojtěšky byl založen ve třech variantách podzimního zpracování půdy: mělké kypření, hluboké kypření a orba při dvou různých výsevcích: 4 a 7 MKS. Po podzimní seči byly odebrány vzorky kořenů do hloubky 25 cm. Nižší výsevek zvyšoval intenzitu větvení kořenů a též počet větví. Celková hmotnost kořenů na hektar však byla vyšší u varianty s vyšším výsevkem. Oraná varianta vykazovala nejvyšší intenzitu větvení kořenů a největší hloubku prvního větvení. Hluboce kypřená varianta vykazovala největší průměr větví. Nejvyšší počet rostlin na metr čtvereční vykazovala varianta hluboce kypřená, avšak nejvyšší procento přežití bylo zaznamenáno u varianty mělce kypřené. Zpracování půdy významně ovlivnilo zaplevelení a složení plevelného spektra, a to z 33,6 %. Na orané variantě dominovaly penízek rolní s rdesnem blešníkem, na variantě hluboce kypřené laskavec ohnutý a ježatka kuří noha. Na mělce kypřené variantě dominovaly plevele svízel přítula a truskavec ptačí. Výsledky pokusu prokázaly, že minimalizační technologie jsou srovnatelné s technologií orebnou z pohledu hustoty porostu a vlivu na kořenový systém. Nižní výsevky jsou možné, ale vzhledem k nižší polní vzcházivosti vojtěšky a vyššímu zaplevelení řidších porostů jsou vyšší výsevky lepší.
Vliv volby hybridu na kvalitu píce kukuřice
Pařízková, Josefína ; Hakl, Josef (vedoucí práce) ; Josef, Josef (oponent)
Cílem práce je posoudit vliv volby hybridu na stravitelnost neutrodetergentní vlákniny v píci kukuřice ve vztahu k dalším kvalitativním parametrům. Doporučení vhodných hybridů na základě testování může být pro pěstitele ekonomicky výhodné. Na počátku pokusu byla stanovena hypotéza: Volba hybridu kukuřice pro dané stanoviště významně ovlivní dosaženou stravitelnost neutrodetergentní vlákniny při sklizni na siláž. Do experimentu bylo zařazeno devět různých kukuřičných hybridů ve třech opakováních (Dynamite, NK Octet, Rubben, DKC 3507, DKC 3795, DKC 4014, Susann, LG 30.311 a LG 32.64) pro pěstování na experimentálním pozemku v lokalitě Praha Uhříněves. Hodnocenými znaky byl mimo jiné i výnos a podíl palic. Pro vyhodnocení vzorků chemickou analýzou byla odebrána řezanka celé rostliny z prostředních řádků pokusné parcely. Hodnoceny byly následující parametry: obsah dusíkatých látek, obsah neutrodetergentní vlákniny, obsah stravitelné neutrodetergentní vlákniny, stravitelné organické hmoty, obsah škrobu a obsah sušiny. Mezi hybridy byly zaznamenány průkazné rozdíly v parametrech: výnos, podíl palic, obsah dusíkatých látek, obsah neutrodetergentní vlákniny, obsah stravitelné neutrodetergentní vlákniny, stravitelné organické hmoty a obsah škrobu. Statisticky neprůkazný rozdíl mezi hybridy byl u procentuálního obsahu sušiny. Výběr vhodného kukuřičného hybridu je tedy jednou z nejdůležitějších pěstitelských opatření. Správná volba je klíčová pro zlepšení kvality píce pro optimální produkci hospodářských zvířat. Kukuřice je jedním ze základních pilířů výroby masa a mléka. Při výběru vhodného kukuřičného hybridu je nutné brát v úvahu mnoho faktorů. Každý hybrid má určité charakteristické vlastnosti a ty je třeba respektovat, ale i využívat. Pro ekonomiku produkce má velký význam nejen cena osiva, ale hlavně potenciální výnos a využitelnost živin.
Vliv dlouhodobého hnojení na zastoupení frakcí dusíkatých látek v píci vojtěšky
Matunová, Jana ; Hakl, Josef (vedoucí práce) ; Josef, Josef (oponent)
Zastoupení frakcí dusíkatých látek v píci jetelovin výrazně ovlivňuje využití dusíku přežvýkavci. Vliv hnojení na frakce dusíkatých látek nebyl zatím realizován. Cílem práce bylo posoudit dopad dlouhodobého hnojení na strukturu porostu a zastoupení frakcí dusíkatých látek v píci vojtěšky seté. Pokusná měření byla prováděna ve Výzkumném ústavu rostlinné výroby v Praze Ruzyni. Porost vojtěšky seté byl v rámci dlouhodobého pokusu s hnojením založen na jaře roku 2013. Pokus s vysetou odrůdou Moravou byl uspořádán ve schématu split-plot. Vzorky byly odebírány pouze z první seče roku 2015, vždy z jednoho řádku o délce 50 cm v každém bloku. V experimentu byly hodnoceny 4 kontrastní varianty hnojení (kontrolní nehnojený porost, organicky hnojený porost, minerálně hnojený porost a porost hnojený kombinovaným způsobem. Každá varianta byla třikrát opakována. Z diplomové práce vyplynulo, že dlouhodobé hnojení ovlivňuje parametry struktury porostu vojtěšky seté. U hnojených variant jsme zaznamenali větší podíl L/m2 a zároveň tyto lodyhy byly vyšší. Dále jsme zaznamenali vyšší výnosy, které byly v korelaci s klesajícím podílem zastoupení listů v porostu. Analýzou bylo zjištěno, že obsah NL a jednotlivých frakcí nebyl konstantní, nýbrž se měnil v závislosti na různých variantách hnojení. Nehnojený porost obsahoval průměrně v sušině 221 g/kg dusíkatých látek. U porostu hnojeného organicky byl obsah dusíkatých látek nejvyšší, a to 248 g/kg. U dusíkaté frakce A, jsme zaznamenali u kontrolní varianty průměrně 328 g/kg. Nejvíce byla frakce A zastoupena u varianty minerálně hnojené, 418 g/kg. Naopak u varianty hnojené organicky i minerálně byla hodnota frakce A nejnižší, 307 g/kg. U dusíkaté frakce B1 byla zjištěna nejvyšší koncentrace u minerálně hnojeného porostu, 75 g/kg. U dusíkaté frakce B2, byla zjištěna nejvyšší koncentrace u porostu hnojeného kombinací minerálního a organického hnojení, 531 g/kg. U dusíkaté frakce B3 byla zjištěna nejvyšší koncentrace u porostu hnojeného minerálně (NPK). Tato hodnota činila 24 g/kg. U dusíkaté frakce C byla zjištěna nejvyšší koncentrace u nehnojeného porostu a současně u porostu hnojeného minerálně, 80 g/kg. Naopak u porostu hnojeného organicky byla naměřena nejnižší hodnota, 67 g/kg. Z výsledků můžeme vyvodit, že nejlepší profil frakcí dusíkatých látek byl zjištěn u varianty hnojené kombinovaným způsobem.
Žací stroje
Rýznar, Jiří
Historický vývoj žacích strojů u nás a v zahraničí. Popis konstrukce hlavní funkční skupiny přímovratných a rotačních žacích strojů. Vyhodnocení výsledků práce žacích strojů. Zhodnocení zkušeností z provozu jmenovaných žacích strojů.
Silážování jetelotravních směsí
Peichl, Josef
Součástí této prace je popis několika základních českých druhů jetelovin a trav.Popisují se zde jejich nároky na pěstování a faktory, které toto pěstovaní ovlivňují.Zároveň se posuzují přínosy a vhodnost jednotlivých komponentů jetetravních společenstev.Porovnávají se způsoby a účelnost jejich pěstování.Důležitá i charakteristika krmivářské hodnoty,posouzení faktoru působícího na kvalitu výsledné píce,vhodnost píce z techto porostů ke konzervaci silážováním.Konzervace silážováním je důležitá pro uchování kvalitního krmiva po celý rok.Pro produkční dojný skot je to stabilní krmná dávka po celý rok,pro masný skot,hlavně pro zástav a výkrm je to důležitá krmná dávka pro jaro,podzim a zimu.Dobrá siláž záleží na správném technologickém postupu.Při vyrobě siláží nám mohou velmi pomoci silážní aditiva,která mají důležitý podíl na kvalitě výsledného krmiva.
Silážování travních a jetelotravních porostů
Neuman, Aleš
Tato práce popisuje několik představitelů nejrozšířenějších českých druhů jetelovin a trav, jejich ekologické nároky a faktory ovlivňující jejich pěstování. Posuzuje jejich přínosy a vhodnost jakožto jednotlivých komponentů jetelovinotravních společenstev. U jednotlivých travních a jetelotravních směsek porovnává způsoby a účelnost jejich pěstování. Charakterizuje jejich krmivářské hodnoty, posuzuje faktory působící na kvalitu výsledné píce a také faktory ovlivňujících vhodnost píce z těchto porostů ke konzervaci silážováním. Význam konzervace spočívá v uchování kvalitního krmiva po celý rok. Zajišťuje pro produkční dojnice stabilní krmné dávky ve všech ročních obdobích. Silážování má vliv na výslednou kvalitu a nutriční hodnotu krmiva, která také velmi závisí na správném technologickém postupu. Silážní aditiva mají konkrétně při výrobě siláží ze zavadlé bílkovinné a polobílkovinné píce, svůj nezpochybnitelný podíl na kvalitě výsledného krmiva.

Národní úložiště šedé literatury : Nalezeno 44 záznamů.   předchozí11 - 20dalšíkonec  přejít na záznam:
Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.