Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 12 záznamů.  1 - 10další  přejít na záznam: Hledání trvalo 0.00 vteřin. 
Vztah mezi cenou práce a kvalitou práce ve stavebnictví
Dorušák, Petr ; Táborský, Jan (oponent) ; Linkeschová, Dana (vedoucí práce)
Bakalářská práce se zabývá vztahem mezi cenou a kvalitou práce ve stavebnictví. V teorii se zaměřuji na objasnění základních pojmů, které budu používat. V empirické části budu zkoumat odpovědi respondentů a následně podle nich vyhodnotím hypotézy. Cílem mé bakalářské práce je upřesnit vztah mezi cenou a kvalitou stavebního díla a provázanost se subdodavateli.
Spolupráce veřejné a soukromé sféry ve stavební oblasti
Dorušák, Petr ; Táborský, Jan (oponent) ; Linkeschová, Dana (vedoucí práce)
Diplomová práce se zabývá spoluprací mezi veřejným a soukromým sektorem. Rozvádí druhy spolupráce a důvody proč je nebo není těchto druhů spolupráce využíváno. V úvodní části jsem se snažil vysvětlit základní pojmy, které budu v práci používat. V teoretické části jsem čerpal hlavně z knih. Druhou částí byla praktická část, kde jsem vyhodnotil odpovědi respondentů, které jsem získal z rozeslaného dotazníku. V praktické části jsem obohatil o mé názory a zkušenosti. Závěrečnou části jsem navázal na praktickou, kde jsem zhodnotil současnou spolupráci mezi těmito sektory a doplnil ji o doporučení, která by mohla vést ke zlepšení této problematiky.
Normy internetové komunikace
Boháčková, Milada ; Šebesta, Karel (vedoucí práce) ; Táborský, Jan (oponent)
Autorka popisuje vzájemný vztah dvou lingvistických pojmů, a to normy a zdvořilosti. Jako jejich společné téma vymezuje oblast určitých postupů, jež se uplatňují v průběhu komunikace. Tyto strategie jsou pro mezilidskou komunikaci příznačné, mají konvenční charakter a představují významný prostředek sloužící k uplatnění komunikačních záměrů a cílů. Prostředí internetové komunikace, jeho možnosti a specifika představují zastřešující téma této práce. Autorka představuje konkrétní internetovou diskusi mezi matkami stejně starých dětí a v tomto prostředí se pokouší vymezit nejvíce uplatňované (zejména zdvořilostní) strategie. Dochází k závěru, že nejčastěji užívanou strategií v této diskusi je tzv. pozitivní zdvořilost; vedle ní se ale prosazují i další postupy. Tento fakt zřejmě souvisí nejen se zaměřením diskusního fóra atd., ale je zde i patrný vliv složení komunikační skupiny.
Spolupráce veřejné a soukromé sféry ve stavební oblasti
Dorušák, Petr ; Táborský, Jan (oponent) ; Linkeschová, Dana (vedoucí práce)
Diplomová práce se zabývá spoluprací mezi veřejným a soukromým sektorem. Rozvádí druhy spolupráce a důvody proč je nebo není těchto druhů spolupráce využíváno. V úvodní části jsem se snažil vysvětlit základní pojmy, které budu v práci používat. V teoretické části jsem čerpal hlavně z knih. Druhou částí byla praktická část, kde jsem vyhodnotil odpovědi respondentů, které jsem získal z rozeslaného dotazníku. V praktické části jsem obohatil o mé názory a zkušenosti. Závěrečnou části jsem navázal na praktickou, kde jsem zhodnotil současnou spolupráci mezi těmito sektory a doplnil ji o doporučení, která by mohla vést ke zlepšení této problematiky.
Normy internetové komunikace
Boháčková, Milada ; Táborský, Jan (oponent) ; Šebesta, Karel (vedoucí práce)
Autorka popisuje vzájemný vztah dvou lingvistických pojmů, a to normy a zdvořilosti. Jako jejich společné téma vymezuje oblast určitých postupů, jež se uplatňují v průběhu komunikace. Tyto strategie jsou pro mezilidskou komunikaci příznačné, mají konvenční charakter a představují významný prostředek sloužící k uplatnění komunikačních záměrů a cílů. Prostředí internetové komunikace, jeho možnosti a specifika představují zastřešující téma této práce. Autorka představuje konkrétní internetovou diskusi mezi matkami stejně starých dětí a v tomto prostředí se pokouší vymezit nejvíce uplatňované (zejména zdvořilostní) strategie. Dochází k závěru, že nejčastěji užívanou strategií v této diskusi je tzv. pozitivní zdvořilost; vedle ní se ale prosazují i další postupy. Tento fakt zřejmě souvisí nejen se zaměřením diskusního fóra atd., ale je zde i patrný vliv složení komunikační skupiny.
Nejvýznamnější potravinové zdroje lipofilních vitaminů
Šafránková, Simona ; Hejtmánková, Alena (vedoucí práce) ; Táborský, Jan (oponent)
Základní poznatky o živinách a jejich potřebě by měly být nedílnou součástí vzdělání každého člověka. Mezi nezbytné živiny zajišťující plnohodnotné fungování organismu patří vitaminy. Vitaminy jsou esenciální látky, které mají v lidském organismu významnou úlohu. Hrají důležitou roli při procesech vstřebávání a výměny látek mezi vnějším prostředím a živým organismem. Vzhledem k tomu, že k jejich objevení došlo teprve v průběhu 20. století, výzkumy o jejich účincích na lidský organismus stále probíhají. Vitaminy jsou rozlišeny do dvou základních skupin, vitaminy rozpustné ve vodě, tzv. hydrofilní (skupina vitaminů B a vitamin C) a vitaminy rozpustné v tucích, tzv. lipofilní (vitamin A, D, E, K). Vitamin A je důležitý pro zajištění správného vidění a rozeznávání barev. Podporuje růst a kvalitu kostí, a je potřebný pro správný vývoj plodu. Vyskytuje se v potravinách živočišného původu, jako jsou mléčné výrobky, mléko, maso, a játra. V potravinách rostlinného původu je zastoupen mnoha provitaminy, z nichž nejvýznamnější je beta karoten. Velmi bohatým zdrojem těchto provitaminů jsou listové zeleniny, jako jsou špenát nebo zelí. Doporučená denní dávka vitaminu A je podle norem České republiky 800 mikrogramů. Tato potřeba závisí na pohlaví a věku jedince. Nedostatek vitaminu A způsobuje světloplachost a zhoršené vidění. Nadbytek vitaminu A může být pro organismus toxický. Zajímavé je, že beta karoten za toxický považován není. Vitamin A se řadí mezi labilní vitaminy. Je citlivý na teplo, světlo a kyslík. Ztráty při šetrné přípravě pokrmů a při obvyklých stravovacích zvyklostech činí přibližně 20 %. Vitamin D tvoří skupina několika biologicky účinných látek, z nichž nejvýznamnější je vitamin D2, ergokalciferol, vyskytující se v potravinách rostlinného původu, a vitamin D3, cholekalciferol, přítomný v živočišných zdrojích potravin. Vitamin D se v lidském organismu chová jako hormon, tzn., že vzniká na jednom místě organismu, ale působí v jiné části těla. Zajišťuje příjem a vstřebávání vápníku a fosforu a udržuje jejich rovnováhu. Dále podporuje imunitní systém a může pomoci při léčení lupénky. Doporučená denní dávka vitaminu D se pohybuje mezi 2,5 až 10 mikrogramů. Vyšší potřebu mají těhotné a kojící ženy a také kojenci a děti. Nedostatek vitaminu D porušuje homeostázu vápníku a metabolismus fosfátů. Nadbytek vitaminu D způsobuje hyperkalcémii. Nejvýznamnější potravinové zdroje vitaminu D jsou játra, olej z rybích jater, tuk mořských ryb, fortifikované margaríny a mléko. Vitamin D je citlivý na kyslík a světelné záření, skladováním ani přípravou pokrmů není aktivita vitaminu D výrazně ovlivněna. Vitamin E je významným antioxidantem. Je důležitý pro udržení zdravé buněčné stěny, kůže, svalů, nervů, erytrocytů, srdce a také je potřebný pro správnou funkci krevního oběhu. Doporučená denní dávka vitaminu E je 8 až 20 mg. Jeho potřeba se zvyšuje při vystavování se slunečnímu záření a škodlivým vlivům, při zvýšené tělesné námaze a při přijímání většího množství nenasycených mastných kyselin. K nedostatku vitaminu E u zdravých lidí v podstatě nedochází, neboť je zastoupen téměř ve všech základních druzích potravin. K hypervitaminóze vitaminu E dochází také jen zřídka, jelikož přijímáním běžné stravy žádné riziko předávkování nehrozí. Nejvýznamnějším zdrojem vitaminu E jsou rostlinné oleje (slunečnicový a řepkový), ořechy, kukuřice, hrášek, obilné výrobky, tmavě zelená listová zelenina, vejce, játra a vnitřnosti. Vitamin E je považován za nejstabilnější lipofilní vitamin. Zpracováním potravin dochází jen k minimálním ztrátám tokoferolu, tyto ztráty činí přibližně 10 %. Vitamin K v lidském organismu podporuje srážlivost krve a společně s vitaminem D se podílí na neustálé tvorbě a přestavbě kostí. Zdrojem vitaminu K jsou potraviny rostlinného i živočišného původu, např. maso, játra, mléko, zelenina a ovoce. Doporučená denní dávka vitaminu K se pohybuje okolo 0,01 až 0,14 mg. Nižší potřebu příjmu vitaminu K mají kojenci a děti do tří let. Nejčastější příčinou hypovitaminózy vitaminu K je narušení střevní mikroflóry podáváním různých léčiv, např. antibiotik. Příliš vysoké dávky vitaminu K se mohou v organismu hromadit a vést k rozpadu erytrocytů, k poškození jater a u dětí mohou způsobit žloutenku. O stabilitě vitaminu K doposud není známo mnoho informací. Bylo zjištěno, že se vitamin K rychle rozkládá na světle, ale jeho ztráty při přípravě pokrmů jsou minimální.
Význam suchých skořápkových plodů ve výživě
Suchá, Martina ; Hejtmánková, Alena (vedoucí práce) ; Táborský, Jan (oponent)
Suché skořápkové plody neboli ořechy patří mezi ovoce. Nejvýznamnějšími zástupci této skupiny jsou vlašské a lískové ořechy, mandle, pekanové ořechy, para ořechy, pistácie, piniové oříšky a kešu oříšky. Ořechy jsou nejvíce bohaté na tuky, průměrný podíl tuků tvoří asi 55 %. Významný je také podíl kvalitních bílkovin (20 %) a sacharidů, které jsou přítomny zejména ve formě vlákniny (12 %). Důležitá je také přítomnost vitaminu E, který představuje pro tělo důležitou antioxidační látku, která chrání tuky před žluknutím. Skořápkové ovoce je dále bohaté na vitaminy skupiny B a listovou kyselinu. Při pravidelné konzumaci i malého množství ořechů je zajištěn dostatečný přísun minerálních látek, které se v ořeších nachází ve velmi významném množství. Ořechy jsou důležitým zdrojem zejména hořčíku, draslíku, vápníku, železa, zinku, mědi a selenu. Vysoký obsah tuků s sebou nese riziko kažení ořechů, které je obecně známo jako žluknutí. Žluknutí je způsobeno všudypřítomností vzdušného kyslíku, a proto je velmi obtížné tomuto procesu zabránit. Nižší teplota při skladování zpomaluje proces žluknutí ořechů, stejně jako vakuové balení, balení v ochranné atmosféře zabraňující přístupu kyslíku nebo balení do obalů propouštějící méně světla. Pro kvalitu ořechů je velmi důležité jejich správné usušení a skladování. Při vyšším obsahu vody dochází pod skořápkou ořechů k rozvoji toxigenních plísní, které produkují mykotoxiny. Nejnebezpečnější plísní je Aspergillus flavus, který při svém růstu produkuje toxin aflatoxin. Suché skořápkové plody by se měly uchovávat na suchém a chladném místě. Po vyloupání plodů by měla následovat co nejrychlejší konzumace. Tradičně jsou ořechy považovány za nezdravé, z důvodu jejich vysokého obsahu tuku. Avšak současné epidemiologické a klinické studie poskytly důkazy, že pravidelná konzumace ořechů souvisí se snižováním rizika ischemické choroby srdeční, kardiovaskulárních onemocnění, infarktu myokardu, aterosklerózy a dalších chronických poruch.
Sledování kvality tuků v českém pečivu
Pávová, Eva ; Táborský, Jan (vedoucí práce) ; Hejtmánková, Alena (oponent)
Práce se zabývá kvalitou tuku v českém pečivu. I když se obsah tuku v běžném pečivu pohybuje zpravidla v řádech jednotek procent, pečivo tvoří významnou část českého jídelníčku. V souvislosti s příjmem tuku se hovoří o vlivu tuku na rozvoj některých civilizačních chorob, zejména chorob oběhového systému. Bylo zjištěno, že především trans nenasycené mastné kyseliny zvyšují riziko rozvoje těchto chorob. Pozitivně je naopak hodnocena přítomnost polynenasycených mastných kyselin, zvláště přítomnost n-3 kyselin, které mají protizánětlivé účinky a jejich zvýšený příjem je Světovou zdravotnickou organizací doporučován. V rámci studie bylo hodnoceno 20 vzorků pečiva. 10 vzorků tvořilo pečivo čerstvé a dalších 10 vzorků tvořilo pečivo ze zmrazeného polotovaru. U vzorků bylo analyzováno složení mastných kyselin metodou plynové chromatografie. Bylo také stanoveno přibližné množství celkového tuku ve vzorcích na základě množství vyextrahovaného tuku. U vzorků bylo sledováno celkem 27 mastných kyselin, které tvořily přes 99 % všech kyselin u téměř všech vzorků. U všech vzorků byly nejvíce zastoupeny mononenasycené mastné kyseliny, a to především kyseliny linolová a olejová. Všechny vzorky obsahovaly velmi malé množství trans nenasycených mastných kyselin v řádech setin nebo desetin procent. Z hlediska poměru n-3 a n-6 nenasycených mastných kyselin byly mezi vzorky značené rozdíly. Hodnoty poměru se pohybovaly v rozmezí 0,06 - 1,74. Nebyly pozorovány žádné rozdíly mezi vzorky čerstvého pečiva a vzorky pečiva ze zmrazeného polotovaru. Celkové množství tuku bylo bylo ve většině vzorků malé. Zjištěné hodnoty se pohybovaly u většiny druhů okolo 5 %. Tři vzorky obsahovaly tuk v množství pod 1 % a jeden vzorek nad 10 %. Z analýzy plyne, že ačkoliv pečivo obsahuje ve většině případů malé množství tuku, může být zdrojem kvalitního tuku s vysokým obsahem polynenasycených mastných kyselin a v některých případech i s vysokým obsahem prospěšných n-3 kyselin.
Stanovení reziduí botanických pesticidů pomocí separačních metod
Medová, Tereza ; Nový, Pavel (vedoucí práce) ; Táborský, Jan (oponent)
Botanické pesticidy, včetně rostlinných silic, jsou považovány za jednu z možných alternativ ochrany rostlin. Proto je důležité rozvíjet poznatky o těchto přírodních látkách. V této diplomové práci byla měřena rezidua vybraných složek silic Cymbopogon citratus Stapf, Pelargonium graveolens L'Hér a Thymus vulgaris L. po jejich aplikaci na rostlinný materiál. Chemické složení jednotlivých silic bylo nejdříve analyzováno plynovou chromatografií s hmotnostní spektrometrií (GC - MS). Na základě této analýzy byly pro každou silici vybrány 3 reprezentativní složky, jejichž rezidua byla následně stanovena. Pro C. citratus byly vybrány citral, geranyl-acetát a limonen, pro geraniovou silici z P. graveolens b-citronellol, geraniol a linalool a pro silici z T. vulgaris tymol, p-cymen a g-terpinen. Ke stanovení reziduí botanických pesticidů byly navrženy 2 nové metody, které urychlují a usnadňují analýzu, konkrétně metoda mikroextrakce tuhou fází (SPME) a metoda s extrakcí hexanem, která byla použita k vlastnímu měření reziduí. Z naměřených hodnot vyplývá, že perzistence silic v rostlinném materiálu je velmi nízká, z čehož lze odvozovat jejich šetrnost k životnímu prostředí a bezpečnost pro lidské zdraví za předpokladu správné manipulace s těmito látkami.
Vztah mezi cenou práce a kvalitou práce ve stavebnictví
Dorušák, Petr ; Táborský, Jan (oponent) ; Linkeschová, Dana (vedoucí práce)
Bakalářská práce se zabývá vztahem mezi cenou a kvalitou práce ve stavebnictví. V teorii se zaměřuji na objasnění základních pojmů, které budu používat. V empirické části budu zkoumat odpovědi respondentů a následně podle nich vyhodnotím hypotézy. Cílem mé bakalářské práce je upřesnit vztah mezi cenou a kvalitou stavebního díla a provázanost se subdodavateli.

Národní úložiště šedé literatury : Nalezeno 12 záznamů.   1 - 10další  přejít na záznam:
Viz též: podobná jména autorů
6 Táborský, Jiří
1 Táborský, Josef
Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.