National Repository of Grey Literature 73 records found  1 - 10nextend  jump to record: Search took 0.00 seconds. 
Multipurpose Town House on Křížová Street, Brno
Plávka, Ján ; Kynčl, Jakub (referee) ; Ruller, Ivan (advisor)
The student centre in Stare Brno, high privacy standard of living insight of city
Slovene National Theatre in Ljubljana
Semela, Ladislav ; Borák, Martin (referee) ; Ruller, Ivan (advisor)
The design of the new stage of the Slovene National Theatre in Ljubljana adheres to, among other things, the motto of the “TACE” (Theatre Architecture in Central Europe) project, i.e. a search of forms and types of buildings for the "New Theatre for the 21st Century". Therefore, I confront three topics: 1/ the conventional binocular conception for the drama chorus of the National Theatre, 2/ the unconventional solution of the "TACE" and 3/ the urban conception of the location, the so-called "Southern Square", designed by Josip Plečnik. Ad1/ The serious and classical feeling of the conventional form of the theatre hall is required, for this is the National Theatre. Slovenia, as a relatively young state, strives to build and strengthen its historical and national existence; therefore, the classical conception should be preferred because most plays dealing with the national identity are written for this type of theatre. Unlike the unconventional type of “performance” theatres that tend to present international rather than national art. Ad 2/ The search for spatial forms of unconventional and interactive staging of traditional types, such as ballet, opera, musical or drama as well as new forms such as “performance” resulted in a clear conclusion - “black box”. The ideal theatre of the future is infinitely multifunctional neutral space equipped with technologies that enable using the area for virtually any purpose. The principle comes very close to that of film studios, yet equipped with theatrical and other technologies. Ad 3/ A controversial location in the centre of Ljubljana, which has been waiting for an urban conception since the 1930s. It is situated at the end of Plečnik’s “Ljubljana diameter”, with the obelisk in the French Revolution Square as the opposite pole. The unfinished axis obelisk-square-theatre is quite apparent. The location features a clearance and an inner block with a poor urban development; yet it also features the so-called Knafijev prehod, a socially well functional part. The building is divided into 2 functional units - the theatre with its halls, lounge, gallery and cafe, and a commercial passage with the theatre’s administration. The facade of the theatre is a composite of several elements: From left, a decoration consisting of a ruptured pillar with a statue of an actor with a background of the fly, as we move to the right, a “curtain” going down in a curve from a glass “heaven” of the theatre’s hall towering over the passage, out of which rises the solid pylon of the gallery made of half-transparent material LitraConTM. This composition shifts the axis of the lounge beyond the axis of the park to the axis of the diameter and makes thus room for service access. The theatre’s area with the passage beneath is linked by a number of newels which can spin and thus close and in this way enable changing the mode of the passage from a lounge to a public area. The conception of the theatre's area combines sections 1/ and 2/ mentioned above. It consists of the classical stage with a trap cellar, portal and fly, which can be used a classical opera-glasses theatre for as many as 800 persons in the audience and/or, if the iron curtain is closed, as a small scene with approximately 100 seats. The remaining area functions as experimental and consists of a revolving auditorium and 4 stages whose back walls feature panorama windows.
Revitalization Program of Floral Garden in Kromeriz
Dvořáková, Terezie ; Herzán, Radovan (referee) ; Ruller, Ivan (advisor)
After studying the historic concept of the garden I began to thik about the urban conception of the current entrance. I thought about the renewal of the original entrance through the colonade directly on the axis of the rotunda. This entrance is nowdays impossible to restore because of the contiguous road which doesn’t permit to create a new entrance space for the new visitors center. Another reason is that th garden is today a part of the city organism and its direct connection to the city center is from the east side where the current entrance from the half of the 19th century lies. I tried to find a different possibility of the entrance so it would go with the baroque symetric conception of the garden and also it would have a connection to the city center. There should be also enough space for building a new visitors center. All these conditions are included in the new entrance which is placed directly to the axis of the rotunda from the east side of the city center. To this side is also orientated the porticus of the rotunda from the break of the 19th and 20th century.
ResPublica/Civitas Socialis - Strachotín
Spáčilová, Ingrid ; Ruller, Ivan (referee) ; Nový, Vítězslav (advisor)
The exposition of the former landscape of floodplain forests, water reservoir and contemporary landscape
ResPublica/Civitas Socialis - Strachotín
Langer, Jan ; Ruller, Ivan (referee) ; Nový, Vítězslav (advisor)
The history of Strachotín, as we know it today, started yet before the year of 1300. Its urbanist structure remained relatively the same untill the 2nd third of the 18th century, nor did the number of houses change. The structure of the main square has been conserved in its original form. The important solitary buildings standing in the centre of the main square were the buildings of the Municipal House and the former School, the social services house nowadays (library, physician, hairstylist, post office). By gradually adding technical facilities and warehouses that have grown into an extended construction with residential units and a pub, all of them carried out on top of the original Municipal House, the result is a „cluster“ of virtually zero architectural and urbanist qualities. The consequential effect brings diminishing of the significance of the town centre as a common place – res publica. The main square ought to be understood as a central point of the town, a meeting point, a place for reunions. A place of information exchange, sharing and confrontation of various opinions. My objective has been to keep the current range of services offered and bring back the town´s lost identity and symbolics. Buildings constructed at the centre of the main square often carry a solitary character and Strachotín is therefore no exception. I consider this aspect as an essential one. The key feature has been splitting the functions and a convenient interconnectedness of the businesses within. The need for a new hall and a space for the community life has been put to life in the form of a building added to the former school, where now you can find an open complex of a community house, including an information centre, library, a club-room and services, such as the hairdressers´ and the physician´s office. I regard connecting the municipal hall and the pub together as the most convenient/ effective solution within the Municipal House. I have marked three functional areas within the public space of the main square by respecting the two current solitary buildings. The centre is represented by the „piazzetta“ - the paved area, I have conserved the park-like feature of the southern part with its grassy area, and for the northern part, I have proposed a orchard layout of the area including a childrens´ playground.
ResPublica/Civitas Socialis - Strachotín
Dušková, Barbora ; Ruller, Ivan (referee) ; Nový, Vítězslav (advisor)
The main goal of this project is to fill the potential of the place, that is hidden behind the church wall. A proposal that will benefit not only the place itself but also the village community and visitors. A project that revives the spirit of the place but preserves its intimate atmosphere. The design itself includes a bistro, an art gallery, accommodation with sauna and a wine gallery. Between all of this is a Provence-style garden.
Revitalization Program of Floral Garden in Kromeriz
Duničková, Katerini ; Ruller, Ivan (referee) ; Foretník, Jan (advisor)
Tha bachelor project tried to find the solution of the entranceto the Flower garden and its revitalization.
Residential Complex in Brno - Komín
Provázková, Petra ; Müller, Zdeněk (referee) ; Ruller, Ivan (advisor)
The studied area is located in the city of Brno Komin . This part is a rather small town with a clearly noticeable remains of the original village buildings.When designing a residential complex consisting of a three-storey residential building and two-storey atrium family houses and free-standing houses were used the natural relief of the land. The installation also respects smaller scale surroundings . Transportation is solved by one-way communication. Also, there is used the slope of the original terrain. The basic concept is to release the central part of the plot , which comes into the foreground walker . They are designed three types of fuel ; apartment building , which is located in the western part of the plot , and two types of houses almost bordering the property line . This solution allowed the release of the central part of which can now be used as a space for pedestrians towards the end of the plot . This part is enriched with playgrounds and areas for relaxation. Conclusion The land consists of very steep terrain , which is modified to form a park . Where the terrain again milder designed multifunctional pavilion , serving as Meeting point .
NEW ON THE „OLD“ – Brno, Bratislavská - Stará Corner
Garbová, Kristina ; Antl, Roman (referee) ; Ruller, Ivan (advisor)
The designed area is green wedge into the urban structure. The adjacent facades are therefore dealt with as a vegetation wall. Triangle square is covered with triangular tiles that are laid according to the "pinwheel tiling. The design counts with three new objects in the area. Two of them are used for housing and are connected by the elevated platform. The third building is conceived as an educational and enviromental consulting centre and children and youth centre.
NEW ON THE „OLD“ – Brno, Bratislavská - Stará Corner
Mahrová, Lucie ; Antl, Roman (referee) ; Ruller, Ivan (advisor)
The building is designed as a multi-functional building. Plot is located on the corner of Old and Bratislavska street. The shape of the building creates a public space on the street in Bratislavska and private space for residents in the building. The building consists of three materials that are logically connected. The building has five floors above ground and one underground. In the basement is parking. The function is located in the first part and the second floor. Housing is 3 to 4 floor, partly on the 2nd floor.

National Repository of Grey Literature : 73 records found   1 - 10nextend  jump to record:
Interested in being notified about new results for this query?
Subscribe to the RSS feed.