Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 4 záznamů.  Hledání trvalo 0.00 vteřin. 
Role regionálního produktu v regionálním rozvoji
Moravová, Petra ; Varvažovská, Pavla (vedoucí práce) ; Miloš, Miloš (oponent)
Cílem této práce je návrh možností, jak využít regionální produkty pro rozvoj regionu k posílení sounáležitosti a soudržnosti s daným krajem spolu s důrazem na identitu a kulturní dědictví. Práce porovnává regionální produkty ve dvou konkrétních oblastech odlišných zemí, a to Klatovska v České republice a Pays du Revermont ve Francii. Charakterizuje konkrétní prostředí, úlohu regionálních organizací, vymezení kvality, certifikaci původu a značení regionálních tradičních potravin. Provedené kvantitativní a kvalitativní šetření ukazuje, že zájem o tradiční produkt u spotřebitelů je vysoký a je zřetelná spojitost mezi spotřebitelem, regionálním produktem a konkrétním regionem. Národní hrdost a důležitost ochrany kulturního dědictví se ukázala jako jedna z priorit dnešní doby. Výsledky práce mají umožnit praktickou využitelnost. Mohou být užitečnou informací a podkladem pro představitele města v otázkách dalšího rozvoje regionu a spolupráce v různých oblastech v rámci národní i mezinárodní úrovně.
Role regionálního produktu v regionálním rozvoji
Tománková, Lenka ; Varvažovská, Pavla (vedoucí práce) ; Miloš, Miloš (oponent)
Diplomová práce se zaměřuje na téma regionálního produktu, a to konkrétně s důrazem na regionální potravinu a gastroturistiku jako moderní trend, který může vést k rozvoji cestovního ruchu a případně i k rozvoji regionu jako celku. Cílem diplomové práce je prokázat význam regionálního produktu v regionálním rozvoji vybraného regionu Poděbradska se zaměřením na gastroturistiku, která se v posledních letech v České republice rozvíjí. Na základě kvantitativního a kvalitativního šetření je zjišťováno, jak si vybraný region, kterým je Poděbradsko, stojí z hlediska regionálního produktu, jaká je podpora tohoto produktu, jeho současný stav, zda jsou na Poděbradsku regionální potraviny, za kterými stojí za to jezdit, ale také to, jak o regionálních potravinách smýšlejí respondenti, kteří byli pro potřeby práce dotazováni, a to jak prostřednictvím dotazníkového výzkumu (kvantitativní šetření), tak na základě rozhovorů (kvalitativní šetření). Diplomová práce primárně poukazuje na to, jak je gastroturistika minimálně využívána jako možnost rozvoje regionu a z pohledu regionálních představitelů zůstává spíše v pozadí. Diverzifikace regionálních aktivit je cestou, jak naplnit potenciál a zajistit vyšší pravděpodobnost rychlejšího rozvoje.
Hodnocení ekonomiky chovu krav bez tržní produkce mléka
Rondevaldová, Linda ; Stádník, Luděk (vedoucí práce) ; Miloš, Miloš (oponent)
Cílem práce bylo vytvořit ekonomické modely pro odhad ekonomických ukazatelů a optimalizaci procesů v chovu krav bez tržní produkce mléka ve vybraném chovu. Hypotézou diplomové práce byl předpoklad, že určení významnosti a průkaznosti vlivu produkčních ukazatelů chovu na výslednou ekonomiku chovu umožní modelovat ekonomickou efektivitu vybraného podniku. Současně lze předpokládat, že je možné modelovat vliv a dopad tržních cen na výslednou ziskovost chovu, resp. úroveň nákladů na kilogram přírůstku živé hmotnosti zvířat. Aplikací vytvořených modelů bude možné stanovit ekonomický bod zvratu a modelovat různé tržní situace. Praktická část byla řešena v podniku jménem Ptenínský mlýn, který se nachází v obci Ptenín v okrese Plzeň- jih. Podnik je rodinného charakteru a hospodaří v rámci ekologického zemědělství. Předmětem jeho činnosti je chov plemenného masného skotu a výkrm odchovaných býčků, prodej zástavových jaloviček. Informace o podniku byly zjišťovány pomocí formulářů, které byly založeny na celkem 79 bodech. Zjištěné informace se týkaly základních údajů chovu a jeho rozvoji ve sledovaných letech. Veškeré výpočty probíhaly v programu Microsoft Excell 2010. V práci byly zjišťovány výsledky rentability chovu skotu vybraného podniku, modelace bodů zvratů nákladů a tržeb, změna ziskovosti chovu při změně vstupních parametrů. Na základě provedených výpočtů byla zjištěna negativní ziskovost chovu v případě absence dotací. Rozpětí rentability tento fakt potvrzuje. Bod zvratu prodaného počtu telat hodnotil aktuální situaci bez přijatých dotací. Bylo zjištěno, že pro nulovou rentabilitu by se musela prodávat telata dosahující váhy 1065 kg, což je samozřejmě v praxi nereálné. Nulového zisku v chovu lze dosáhnout na základě dostupných údajů chovu z roku 2014 počtem prodaných telat 33 kusů. Bez započítání dotací je nutné redukovat celkové náklady o částku 332 400 Kč, tedy na úroveň 601 600 Kč dle údajů roku 2014 tak, aby bylo dosaženo nulové rentability. Z provedené modelace ekonomické situace podniku v případě přijatých dotací vyplývá, že dotace umožňují udržení provozu podniku a současně další investice v rámci rozšiřování stáda či modernizace.
Význam soutěže "Regionální potravina" jako rozvojový potenciál
Batíková, Petra ; Varvažovská, Pavla (vedoucí práce) ; Miloš, Miloš (oponent)
Tato diplomová práce se zabývá soutěží Regionální potravina a její vazbou na rozvoj a propagaci regionů. Hlavním cílem práce je navrhnout způsob využití oceněných potravinových produktů soutěže Regionální potravina v rámci rozvoje a propagace regionů. Dalším vytyčeným cílem je pak nabídnout opatření a aktivity do praxe, které by mohly pomoci samotné soutěži v jejím budoucím rozvoji. První část práce je zaměřena na teoretické souvislosti ve zkoumané problematice. Je zde popsán význam regionů, možnosti jejich rozvoje v návaznosti na cestovní ruch, označování potravin v tuzemsku a jsou zde uvedeny informace o nejrozšířenějších značkách deklarující kvalitu a původ potravin v ČR. Druhá část práce poskytuje kvantitativní výzkum mezi obyvateli Středočeského a Jihočeského kraje a kvalitativní výzkum provedený mezi výrobci oceněných potravin. Obě části výzkumu se týkají vnímání a zhodnocení efektů ocenění Regionální potravina. Závěrem jsou navrhnuty způsoby, jak použít oceněné potraviny při rozvoji regionů a také jsou zde uvedeny náměty, které by mohly soutěži Regionální potravina pomoci v budoucím vývoji.

Viz též: podobná jména autorů
2 Miloš, Marek
2 Miloš, Martin
Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.