Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 4 záznamů.  Hledání trvalo 0.01 vteřin. 
Faktory přispívající k fungování sociální inkluze na školách
Jandová, Helena ; Moree, Dana (vedoucí práce) ; Legnerová, Kateřina (oponent)
Práce se zabývá faktory, které přispívají k fungování sociální inkluze ve vzdělávání. Výzkum je zaměřen na jednu ze základních škol, která byla vybrána podle předem stanovených kritérií. V teoretické části došlo k vymezení nejdůležitějších pojmů, které se váží k sociální inkluzi ve školách s ohledem na výzkumné otázky. Mezi důležité faktory, na něž se zaměřuji, je kultura školy, do níž řadím prostředí školy, normy a hodnoty školy, formy komunikace a spolupráce s partnery školy, mezi něž patří zejména rodiče. Dále se orientuji na to, jakým způsobem škola nastoluje vztahy s organizacemi občanského sektoru, které se inkluzivním vzděláváním zabývají. Vzhledem k cílům práce byla zvolena kvalitativní strategie. Výzkumný vzorek byl sestaven z třech typů aktérů, kteří se k vybrané škole nějak vztahovali. Sběr dat probíhal formou hloubkových rozhovorů s aktéry vybranými převážně metodou sněhové koule. Každou ze skupin jsem poté zvlášť analyzovala a vytvořila nejdůležitější kategorie. V závěrečné práci jsou srovnávány nejpodstatnější zjištění z analýzy dat a vyvozeny závěry, které se váží k výzkumným otázkám. Klíčová slova: sociální inkluze ve vzdělávání, znevýhodněné děti, kultura školy, organizace občanské společnosti, spolupráce, partnerství, komunikace
Verifikace akreditované analytické metody stanovení triglyceridů druhé generace na biochemickém analyzátoru Advia 1800
JANDOVÁ, Helena
Triglyceridy patří do velké skupiny lipidů. Jsou to biologicky velmi významné látky pro lidský organismus. Z chemického hlediska se jedná o glyceroly, na které jsou esterovou vazbou navázány mastné kyseliny. Triglyceridy přijímáme potravou, a aby náš organismus triglyceridy strávil, musí být štěpeny na glycerol a mastné kyseliny,a teprve potom jsou resorbovány a transportovány ke tkáním. Stanovení triglyceridů ze séra, popř. z plazmy, je důležité především v prevenci aterosklerózy, což je nejčastější příčina kardiovaskulárního onemocnění, dále při obezitě nebo diagnostikování diabetu mellitu. Pro zavedení metody stanovení triglyceridů druhé generace na biochemických analyzátorech Advia 1800, na úseku klinické biochemie Centrálních laboratoří Nemocnice Strakonice, a.s., byla potřeba provést verifikaci dané metody. Tato verifikace se řídí požadavky ČSN EN ISO 15189 Zdravotnické laboratoře Zvláštní požadavky na kvalitu a způsobilost, podle které jsou Centrální laboratoře Nemocnice Strakonice, a.s., akreditovány. A dále se řídí Postupem při validaci/verifikaci metody, SOPO-C-06, vypracovaného naší laboratoří. Výsledky verifikace/validace slouží pro hodnocení nejistot měření a ke stanovení návaznosti a porovnatelnosti výsledků měření. Na základě uvedeného dokumentu bylo provedeno měření triglyceridů v séru na dvou biochemických analyzátorech Advia 1800. Tato měření vedla k vyhodnocení preciznosti za podmínek opakovatelnosti, preciznosti za podmínek reprodukovatelnosti a přesnosti. Preciznost za podmínek opakovatelnosti byla proměřována na dvaceti pacientských vzorcích o dvou koncentračních hladinách. Pro hodnocení preciznosti za podmínek reprodukovatelnosti byly použity kontrolní materiály validované v procesu EHK, a to Liquid Assayed Multiqual 1 šarže 45651, druhou kontrolou byla Liquid Assayed Multiqual 2 šarže 45662 od výrobce BIO-RAD. Tyto referenční materiály byly proměřovány každý den v singletu po dobu dvaceti dnů. Ze změřených hodnot byly dopočítány základní statistické parametry a analytický variační koeficient. Pro vyhodnocení pravdivosti byly měřeny kontrolní materiály od firmy SEKK, s.r.o. Na základě těchto měření byly vypočteny opět základní charakteristiky, bias a celková analytická chyba laboratoře. Srovnání této chyby s celkovou maximální chybou doporučenou firmou SEKK, s.r.o. vedlo k vyhodnocení použitelnosti metody pro dané účely.

Viz též: podobná jména autorů
9 JANDOVÁ, Hana
4 JANDOVÁ, Helena
9 Jandová, Hana
Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.