Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 2 záznamů.  Hledání trvalo 0.01 vteřin. 
Faktory ovlivňující zahájení kojení
Šámalová, Pavlína ; Havlíček, Jan (vedoucí práce) ; Kaňková, Šárka (oponent)
Kojení je přirozeným způsobem výživy savčích mláďat a nejinak je tomu u lidských novorozenců. Krom samotné výživy má kojení široké spektrum dalších pozitivních jak fyziologických, tak psychologických dopadů na matku i potomka. Zahájení kojení i jeho úspěšné pokračování může ovlivňovat mnoho faktorů (BMI, konzumace alkoholu v těhotenství či raný kontakt novorozence s matkou). Cílem této práce bylo zjistit, do jaké míry ovlivňují kontakt matky a dítěte a zdravotnické postupy v rané poporodní péči dobu nástupu laktace. Dalším cílem bylo odhalit jiné možné faktory, které mají na zahájení laktace vliv. U celého souboru byl z poporodních praktik zjištěn signifikantní vliv přiložení dítěte k prsu na porodním sále na zkrácení doby od porodu do zahájení laktace. Dále se ukázal signifikantní pozitivní vztah mezi paritou a BMI před otěhotněním a zahájením laktace a negativní s přítomností blízké osoby na sále a onemocnění během těhotenství. Za účelem popisu poporodní péče na oddělení šestinedělí s ohledem na zahájení kojení byla provedena týdenní stáž na oddělení. Některé faktory můžeme ovlivnit informovaností ve společnosti a ranou poporodní péčí. Klíčová slova Kojení, novorozenec, raný kontakt, porod, laktace 4
Vývoj mikroskopických technik a jejich vliv na zobrazování buněčných struktur
Šámalová, Pavlína ; Čermáková, Lucie (vedoucí práce) ; Soukup, Aleš (oponent)
Cílem práce je literární rešerše na téma zobrazování objektů v rámci buněčné biologie pomocí mikroskopických technik (elektronová mikroskopie, konfokální mikroskopie). Práce stručně popíše vývoj mikroskopických technik ve 20. století a zaměří se na diskuze týkající se objektivity zvolených technik a problematiky důvěryhodnosti a interpretace výsledů získaných tímto typem pozorování.

Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.