Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 52 záznamů.  předchozí11 - 20dalšíkonec  přejít na záznam: Hledání trvalo 0.01 vteřin. 
Příprava košenilového karmínu a identifikace kyseliny karmínové pomocí infračervené spektrometrie
Helceletová, Zuzana ; Hrdličková Kučková, Štěpánka (vedoucí práce) ; Čapek Adamec, Martin (oponent)
Úkolem této práce bylo připravit malířský pigment s názvem košenilový karmín z usušeného červce nopálového podle historické receptury. Dalším úkolem bylo zjistit přítomnost kyseliny karmínové v usušených červcích, dále v pigmentu připraveného z červců a extraktu carminum rubrum pomocí infračervené spektroskopie s Fourierovou transformací (FTIR). Výsledkem této práce bylo seznámení se s původem tohoto barviva, příprava pigmentů a identifikace kyseliny karmínové přítomné v připravených pigmentech.
Kosatcová zeleň a přírodní organická barviva
Menclová, Kateřina ; Hrdličková Kučková, Štěpánka (vedoucí práce) ; Crhová, Michaela (oponent)
SOUHRN Cílem této bakalářské práce bylo zpracovat dostupné informace o zelených organických barvivech přírodního původu. Tato konkrétní skupina barviv není sama o sobě příliš obsáhlá, a proto byly do práce zahrnuty i další skupiny přírodních barviv spolu s jejich způsoby zařazení do skupin podle chemické struktury, jejich přírodních zdrojů a historickým využitím. Práce je zaměřena na přípravu přírodního organického barviva s názvem kosatcová zeleň podle středověké receptury. Toto barvivo bylo získáno z modrých květů kosatců a posléze jím bylo obarveno bílé textilní vlákno. Přínosem této práce je shrnutí informací o přírodních barvivech a také příprava kosatcové zeleně, která bude dále sloužit jako referenční vzorek k budoucímu zpracování při identifikaci barviv.
Identifikace mléčných a kolagenových pojiv používaných v barevných vrstvách uměleckých děl
Kofroňová, Pavla ; Hrdličková Kučková, Štěpánka (vedoucí práce) ; Čapek Adamec, Martin (oponent)
SOUHRN Úkolem mé diplomové práce bylo zjistit, jakým způsobem ovlivňují anorganické pigmenty identifikaci kaseinové olejové tempery a klihové tempery pomocí hmotnostní spektrometrie MALDI-TOF MS (Matrix-Assisted Laser Desorption/Ionisation - Time of Flight Mass Spectrometry). Nejprve bylo potřeba připravit soubor modelových barevných vrstev temper s vybranými deseti anorganickými pigmenty. Pak metodou peptidového mapování získat hmotnostní spektra vzorků a porovnat peptidové štěpy obou temper. Nakonec bylo možné určit charakteristické peptidové štěpy pro obě proteinová pojiva v temperách a zjistit, které pigmenty nejvíce ovlivňují identifikaci kaseinu a králičího klihu touto metodou. Získané hodnoty m/z kaseinové olejové tempery a klihové tempery byly použity ke zkvalitnění a doplnění databáze referenčních proteinových pojiv, která slouží k identifikaci proteinových pojiv v uměleckých dílech na Vysoké škole chemicko-technologické v Praze.
Rozlišení různých druhů vajec pomocí hmotnostní spektrometrie
Švárová, Markéta ; Kučková, Štěpánka (vedoucí práce) ; Rusek, Martin (oponent)
Cílem diplomové práce bylo rozlišit ptačí druhy na základě očekávaného rozdílného proteinové složení vajec a jejich jednotlivých složek pomocí hmotnostní spektrometrie. Získané výsledky by eventuelně mohly být využity pro identifikaci živočišného původu vaječných materiálů používaných v uměleckých dílech. Pro výzkum byly odebrány a usušeny části vajíček (žloutek, bílek a míchanice) devíti dostupných druhů ptáků - bažanta obecného (Phasianus colchicus), husy domácí (Anser anser domesticus), kachny domácí (Anas platyrhynchos domesticus), kachny pižmové (Cairina moschata), kura domácího (Gallus gallus f. domestica) - čtyři různé vzorky, křepelky japonské (Coturnix japonica), nandu pampového (Rhea americana), orebice rudé (Alectoris rufa) a perličky kropenaté (Numida meleagris). Vzorky byly štěpeny enzymem trypsinem a pomocí metody ZIP-TIP připraveny pro měření hmotnostní spektrometrií MALDI-TOF (Matrix-Assisted Laser Desorption/Ionization - Time of Flight). Naměřená data byla následně vyhodnocena analýzou hlavních komponent (Principal Component Analysis - PCA). Použitými metodami bylo zjištěno, že lze rozlišit většinu ptačích druhů podle žloutků (s přibližně 95% úspěšností) a více než polovinu druhů podle bílků (s úspěšností asi 83 %) a směsi bílku se žloutkem (s úspěšností kolem 80 %). V rámci této...
Proteomické rozlišení srsti psích plemen
Humpoláková, Karin ; Kučková, Štěpánka (vedoucí práce) ; Kolář, Karel (oponent)
Cílem mé diplomové práce bylo zjistit, zda je možné rozlišit jednotlivá psí plemena pomocí proteinové analýzy jejich srsti, což by mohlo být využito například při forenzním dokazování. V rámci této práce došlo také k porovnání podobnosti psích plemen s vlkem, který byl domestikován, a je tak považován za předchůdce psa. Pro tuto práci byla odebrána srst třem nepříbuzným zástupcům šestnácti psích plemen. K analýze těchto vzorků bylo využito štěpení enzymem trypsinem a poté pomocí hmotnostní spektrometrie MALDI-TOF (Matrix-Assisted Laser Desorption/Ionization - Time of Flight) a LC/MS-MS (Liquid Chromatography with Tandem Mass Spectrometry) byla získána hmotnostní spektra. Získaná data byla vyhodnocena analýzou hlavních komponent PCA (Principal Component Analysis) a lineární diskriminační analýzou LDA (Linear Discriminant Analysis). Po vyhodnocení získaných dat bylo zjištěno, že jednotlivá psí plemena pomocí této metody není možné rozlišit. KLÍČOVÁ SLOVA proteomika, srst, pes, plemena, hmotnostní spektrometrie

Národní úložiště šedé literatury : Nalezeno 52 záznamů.   předchozí11 - 20dalšíkonec  přejít na záznam:
Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.