| |
|
Ekologická města budoucnosti - nové formy osídlení pro 21. století v mezích trvale udržitelného rozvoje ČR
Šárka, Jan
Na začátku třetího tisíciletí je svět hustější než kdykoliv předtím. Žije v něm víc a víc lidí, kteří chtějí více prostoru, více cestují a více spotřebovávají. Dopady našich potřeb jsou patrné všude, nejenom v tradičních centrech ale i v krajině mezi sídly. Země se změnila v jedno velké globální město s vážnými ekologickými problémy, které se stále zhoršují. Pokud to chceme změnit, musíme při navrhování měst začít přemýšlet v mnohem širších souvislostech. Ktomu bude nutná změna priorit v celé lidské společnosti. Ambice měnit nejen prostředí, ale i společnost, je typická pro urbanistické utopie. Vizionářské projekty, které se v minulosti zdály být utopiemi, jsou dnes velkou inspiraci pro myšlení v globálním měřítku, jež je v současném územním plánování tolik důležité.
|
|
Krajina, město, lidé a jídlo
Šárka, Jan
Jídlo je nejzákladnější ze všech zdrojů. Vznik zemědělství byl počátkem lidské civilizace. Po celou historii jsme byli pevně spjati s krajinou, která nás živila. Dodnes je většina naší krajiny utvářena historickým vztahem sídla a okolní plužiny. Zároveň krajina vždy odrážela společně sdílené hodnoty, v našem případě křesťanské. Přirozené vztahy dnes již neplatí, společné hodnoty jen těžko hledáme. Původní závislost města na okolní zemědělské krajině se zcela obrátila. To, co dříve bývalo soběstačným venkovem, je dnes suburbánní kaše zcela okázaná na blízkost města. Žijeme dnes paradoxně jako ateisté a měšťáci v krajině křesťanské a zemědělské, které nerozumíme. Zemědělstvím se dnes zabývá malé procento lidí. Přitom produkce jídla změlnila naše prostředí více než kterákoliv jiná lidská činnost a má významné environmentální dopady. Naše zvyky spojené s jídlem, stravovací vzorce, skladba potravy, produkce jídla a jeho distribuce, to vše zásadním způsobem ovlivnilo i formování měst. Nezbývá nám než znovu definovat náš vztah ke krajině a potřeby, které má uspokojit. Spolu s tím se logicky změní i způsob uvažování o městech.
|
|
Městské zemědělství
Šárka, Jan
V rámci současného evropského města přestává spousta lidí vnímat vztah mezi životem a přírodními procesy, které ho podporují. Zvětšování geografické i psychologické vzdáleností mezi producenty a konzumenty jídla zhoršuje současný neudržitelný způsob výrob
|
|
Žabovřeské louky
Šárka, Jan ; Kyselka, Mojmír (oponent) ; Mléčka, Jan (vedoucí práce)
Ve své diplomové práci se soustředím na některé problémy, jimž budeme čelit v tomto století. Kladu si otázky týkající se trvale udržitelného rozvoje, zvětšování počtu obyvatel planety a měst, zásobování měst jídlem, vztahu lidí k jídlu, změn klimatu, emisí CO2, ekologické stopy a biokapacity a zkoumám jestli nové typy krajiny, nové typologické druhy staveb (vertikální farma) a nové metody zemědělství (permakultura, hydroponické, aquaponické a aeroponické systémy, umělé maso a výzkum NASA) mohou být odpovědí na tyto otázky.
|