|
Laboratorní kontrola piva
Klinková, Lucie ; Pařilová, Kateřina (oponent) ; Omelková, Jiřina (vedoucí práce)
Hlavním tématem této bakalářské práce je laboratorní kontrola vstupních surovin pro výrobu piva, mezioperační kontrola a kontrola finálního produktu. V teoretické části jsou shrnuty dané kontrolní postupy, které jsou důležité pro získání kvalitního výrobku. Experimentální část této práce byla provedena v laboratoři středně velkého pivovaru v České republice. Tento pivovar produkuje ročně přibližně 300 000 hl piva, které je vařeno klasickou technologií. V laboratoři byla provedena kontrola mladiny i finálního produktu. Při mezioperační kontrole byla stanovena hodnota extraktu a pH u mladiny. U finálního výrobku byla stanovena čirost, barva, pH, stupňovitost, extrakt zdánlivý i skutečný, obsah alkoholu, stupeň skutečného i zdánlivého prokvašení a obsah hořkých látek.
|