Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 77 záznamů.  1 - 10dalšíkonec  přejít na záznam: Hledání trvalo 0.01 vteřin. 
Med a jeho vliv na zdraví člověka
Bajerová, Kateřina
Bakalářská práce "Med a jeho vliv na zdraví člověka" je tvořena teoretickou a praktickou částí. Teoretická část krátce popisuje vznik a zpracování medu a věnuje se jeho fyzikálním a chemickým vlastnostem. Práce se dále zabývá účinky medu a nemocemi, které je možné medem léčit nebo jim úplně předejít. Také jsou zde krátce zmíněny ostatní včelí produkty a jejich účinky na lidský organismus. Jádrem praktické části je online dotazníková sonda zaměřující se na názor lidí na včelí med a výrobky z něj. Výsledky dotazníkového šetření jsou poté porovnány s informacemi zjištěnými v teoretické části.
Varroóza a možnosti jejího tlumení organickými kyselinami
Moravová, Pavlína
Diplomová práce byla zaměřena na možnosti tlumení nákazy včely medonosné roztočem Varroa dectructor pomocí přírodně identických varroacidů. V literární části byly zpracovány poznatky o jednotlivých léčivech a v praktické části byly popsány a vyhodnoceny dosažené výsledky. V průběhu experimentu byla porovnávána účinnost kyseliny mravenčí s účinností fluvalinátu a účinnost kyseliny šťavelové s účinností amitrazu. Statistickým vyhodnocením výsledků bylo zjištěno, že kyselina mravenčí dosáhla 78,6% účinnosti a kyselina šťavelová v průměru 93,8% účinnosti, a jejich účinnost tak byla stejná nebo statisticky neprůkazně nepatrně vyšší ve srovnání se syntetickou alternativou. Negativní působení organických kyselina na stav a vývoj včelstva nebylo pozorováno. Výsledky experimentu jsou důležité především pro léčbu rezistentních populací roztočů a prevenci vzniku kumulativních reziduí akaricidů ve včelích produktech.
Selekční kritéria k upevnění varroatolerance včely medonosné
Volná, Jitka
Bakalářská práce se zaměřuje varroatoleranci včely medonosné. Teoretická část práce se věnuje kompilaci zjištěných poznatků v oblasti varroatolerance včely medonosné z dosud publikovaných vědeckých prací. Praktická část práce se zaměřuje na vyhodnocení dat získaných ze zimního a poléčebného spadu kleštíka včelího z let 2011 až 2015, hygienického chování z let 2002 až 2003 a 2007 až 2015 na včelnici AF Mendelu a varroasenzitivní hygieny. Zjištěné výsledky potvrzují, že sledování spadu, selekce na zvýšení hygienického chování včel i sledování reprodukce kleštíka včelího v buňkách plástu má svůj význam pro zvyšování varroatolerance včely medonosné. V dalším období je nutné se touto problematikou dále zabývat a zpřesnit metodiku testování reprodukce kleštíka včelího pro českou populaci včelstev.
Srovnání vývoje a produkce včelstev zimovaných na zásobách z řepného cukru a medu
Kastnerová, Natálie
Tato diplomová práce je zaměřena na glycidovou výživu včely medonosné s důrazem na rozdíl mezi medem a řepnou sacharózou, tvorbu zimních zásob a způsoby jejich doplňování. Dále hodnotí vhodnost medných zásob na schopnost přezimování a následný jarní rozvoj včelstev. Bylo zjištěno, že při zavedení zimování na medu do podmínek dřívějšího zimování na cukru, může konzumace medných zásob způsobovat úhyny včelstev v průběhu zimování v důsledku zhoršení zdravotního stavu a poklesu kondice. Medné zásoby také byly včelami konzumovány v menší míře než cukerné. Rozdíl ve vlivu zimních zásob na jarní rozvoj včelstev byl neprůkazný, avšak výraznější a rychlejší u včelstev zimovaných na medu. Tyto výsledky naznačují, že zimování na medu může být selekčním prvkem silných včelstev. Při porovnání nákladů na zimní doplňování zásob medem a řepným cukrem je jednoznačně zimování na medu ekonomicky nevýhodné.
Molekulární diverzita u včely medonosné hodnocená pomocí mikrosatelitních lokusů
Kyzlinková, Petra
Předmětem této diplomové práce bylo studium diverzity molekulárních markerů u včely medonosné (Apis mellifera). Genetická diverzita byla hodnocena pomocí čtyř mikrosatelitních markerů z intergenových oblastí u celkem 114 vzorků klasifikovaných do devíti populací dle geografického původu. Cílem byla především optimalizace molekulárně genetických laboratorních metod, a následné statistické vyhodnocení získaných výsledků. V teoretické části práce je včela medonosná popsána z hlediska původu, poddruhů, morfologie, molekulární i populační genetiky. Všechny tyto znalosti byly následně uplatněny v experimentální části, která pojednává o optimalizaci molekulárních analýz, bioinformatickém zpracování genetických dat, a diskutuje problematiku, která v průběhu analýz může nastat. V rámci testovaného souboru bylo detekováno 38 různých alel. Jako nejvíce polymorfní se prokázal marker A107 a UN351. Výsledky na úrovni jednotlivých vzorků ukazují na vysoký stupeň variability, naproti tomu mezi populacemi příliš vysoká diverzita zaznamenána nebyla.
Provozní srovnání odlišných metodik tlumení varroózy
Švanda, Petr
Bakalářská práce byla zaměřená na tlumení onemocnění varroózy u včely medonosné, způsobené roztočem kleštíkem včelím, pomocí syntetických akaricidů a přírodně identických organických kyselin. V literární části byly popsány poznatky z použití syntetických akaricidů a organických kyselin při aplikacích ve včelstvech. V experimentální části práce byl porovnáván a vyhodnocován přirozený a léčebný spad roztočů a úhyny včelstev. Statistické vyhodnocení výsledků nepotvrdilo, že by typ použitého akaricidu ovlivňoval výsledek tlumení varroózy lépe, a oba přístupy byly tedy rovnocenné. Akutně negativní účinky po použití organických kyselin na včelách a vývojových stadiích nebyly pozorovány. Výsledky této práce jsou důležité především z důvodu zvyšování prevence akumulace syntetických látek ve včelích produktech a pro prevenci proti vznikající rezistenci roztočů vůči těmto syntetickým látkám.
Med jako surovina v potravinářských výrobách a kulinářství
Adamíková, Klaudie
Bakalářská práce se zabývá medem jako surovinou v potravinářských výrobách a kuli-nářství. Je zde popsáno rozdělení medů dle platné české legislativy. Část práce je zamě-řena na jeho producenty a chemické složení. Dále se práce zabývá problematikou použití medu v potravinářské výrobě a v kulinářství – konkrétně využitím medu při přípravě jídel. V rámci praktické části byly vyrobeny cukrářské výrobky, u kterých byly použity 4 druhy potahovacích hmot jejichž součástí byl i med. Potahovací hmoty se vzájemně liši-ly složením a zejména obsahem medu. Výrobky byly senzoricky ohodnoceny a výsledky byly zpracovány do bakalářské práce.
Genetická charakterizace populací včely medonosné
Bulawa, Tomáš
Abstrakt: Tato diplomová práce je zaměřena zejména na genetickou charakterizaci populace včely medonosné (Apis mellifera) na území České Republiky za použití metod molekulární biologie a genomiky. Metodická část řeší hlavně laboratorní postupy a metody statistického zpracování dat nukleotidových sekvencí genů cytochrom oxidáza I a cytochrom b. V poslední části vyhodnocuji výsledky mé práce v laboratoři, vytvořené evoluční stromy, hodnoty nukleotidové variace v rámci populace i mezi jejími skupinami založenými na geografickém původu vzorků a Hodnoty Tajimova testu neutrality. Výsledky mé práce zahrnují, sestavení fylogenetických stromů na základě nukleotidových sekvencí genů a segregačních bodů genů Cytochrom oxidáza I a Cytochrom b. Stanovení hodnoty variace populace v rámci nukleotidových sekvencí genů (πCOI = 0,002189), (πCyt-b = 0,011759). Stanovení hodnoty „Tajima´s D“ COI (-0,930616), Cyt-b (-0,644359). Určení hodnoty průměrné variace mezi skupinami podle geografické příslušnosti, cyt-b nejvyšší diverzita, (0,0132). Naopak nejnižší diverzita (0,0032), COI nejvyšší hodnoty, (0,00275) nejmenší, (0,00084).

Národní úložiště šedé literatury : Nalezeno 77 záznamů.   1 - 10dalšíkonec  přejít na záznam:
Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.