Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 5 záznamů.  Hledání trvalo 0.01 vteřin. 
Vliv antimikrobiálních látek na trvanlivost raw potravin
Horká, Daniela ; Skoumalová, Petra (oponent) ; Němcová, Andrea (vedoucí práce)
Předložená diplomová práce se zabývá vlivem přírodních antimikrobiálních látek na trvanlivost raw potravin. Raw strava se v poslední době stala velmi žádaným výživovým směrem, který začíná praktikovat stále více lidí. Jedná se o stravování výhradně rostlinnou syrovou stravou, která neprochází tepelnou úpravou nad 42–45 °C. Cílem této diplomové práce bylo studium antioxidačních a antibakteriálních vlastností extraktů z bylin a koření a jejich následná aplikace do raw dezertů pro prodloužení doby jejich trvanlivosti. V teoretické části je popsána problematika raw stravy a popis mikroorganismů, které se nejčastěji vyskytují na rostlinných materiálech. Dále jsou zde charakterizovány vybrané byliny a koření, mechanismy jejich antimikrobiálních účinků a metody použité při testování produktů. V experimentální části byla provedena charakterizace etanolových extraktů z vybraných 13 druhů koření a bylin. Bylo provedeno stanovení biologicky aktivních látek, konkrétně polyfenolů, flavonoidů, anthokyanů a jejich antioxidační aktivity. Dále byly tyto extrakty podrobeny testování antimikrobiálních účinků vůči grampozitivnímu kmenu bakterií Micrococcus luteus, gramnegativní bakterii Escherichia coli a kvasince Candida glabrata. Molekulární část práce se zabývala izolací DNA z testovaného raw materiálu obohaceného o testované kombinace koření a bylin. Byla sledována změna doby trvanlivosti daných vzorků dezertů. Přítomnost sledovaných mikroorganismů byla potvrzena metodou PCR.
Mikrobiální kontaminanty raw potravin a obilných produktů
VENGLOVIČOVÁ, Kristýna
Plazma je v posledních letech významně používána díky svému letálnímu účinku na mikroorganismy. Potraviny takto ošetřené nejsou pro člověka rizikem z hlediska obsahu chemických látek. Literární rešerše je zaměřená na raw potraviny, popis patogenních mikroorganismů často se vyskytujících na semenech a způsoby likvidace proveditelné v souladu s pravidly raw stravy. Cílem této bakalářské práce bylo vyhodnocení vlivu nízkoteplotního plazmatu na semena. Skupiny semen byly vystaveny plazmě po dobu 4, 5, 6, 7 a 8 minut. Plazmou, která vznikla ve vakuové komoře byla ošetřena semena fazolí mungo, brokolice, řeřichy, ředkvičky a ječmene mladého. V první řadě se hodnotil inhibiční vliv plazmového ošetření na mikroorganismy vyskytující se na semenech. Dále byl sledován dopad na růst klíčků a kořínků. Nepodařil se prokázat inhibiční účinek plazmy na mikroorganismy vyskytujících se na semenech. Ošetřená semena ve srovnání s kontrolní neošetřenou skupinou byla kontaminována podobným množstvím mikroorganismů. Vliv na vývoj semene byl u každého druhu jiný.
Vztah studentů vybraných středních škol k alternativním způsobům stravování
Fialová Krejzová, Lenka ; Váchová, Alena (vedoucí práce) ; Kovaříková, Miroslava (oponent)
Diplomová práce se zabývá vztahy a názory studentů vybraných středních škol, které jsou spjaty s alternativními způsoby stravování. V teoretické části se nachází základní informace o racionální výživě, jednotlivých živinách, je zde srovnání potravinové pyramidy a zdravého talíře. V neposlední řadě je také objasněno alternativní stravování a poté jsou zde uvedeny informace o pěti konkrétních druzích alternativního stravování. V jednotlivých podkapitolách je zmiňováno vegetariánství, veganství, raw food, paleo strava a bezlepková dieta. Cílem praktické části je zjistit názor studentů vybraných středních škol na alternativní způsoby stravování. Jedná se o mnou vybrané střední školy na Rakovnicku. Jako výzkumný nástroj je použito dotazníkové šetření. Na základě získaných dat mnou byl dotazník vyhodnocen a výsledky převedeny do tabulek a grafů, které jsou vždy okomentovány. Na dotazník odpovídalo 187 respondentů. Bylo zjištěno, že 19 osob ze všech dotazovaných má zdravotní omezení, související s výživou. Překvapivý výsledek je ten, že se studenti o alternativním stravování nedozvěděli primárně ve škole, ale z vlastních zdrojů (přátelé, rodina atd.) Výsledky dotazníkového šetření poukazují na fakt, že se studenti středních škol stravují především běžným způsobem, ale o problematiku alternativního...
Vliv antimikrobiálních látek na trvanlivost raw potravin
Horká, Daniela ; Skoumalová, Petra (oponent) ; Němcová, Andrea (vedoucí práce)
Předložená diplomová práce se zabývá vlivem přírodních antimikrobiálních látek na trvanlivost raw potravin. Raw strava se v poslední době stala velmi žádaným výživovým směrem, který začíná praktikovat stále více lidí. Jedná se o stravování výhradně rostlinnou syrovou stravou, která neprochází tepelnou úpravou nad 42–45 °C. Cílem této diplomové práce bylo studium antioxidačních a antibakteriálních vlastností extraktů z bylin a koření a jejich následná aplikace do raw dezertů pro prodloužení doby jejich trvanlivosti. V teoretické části je popsána problematika raw stravy a popis mikroorganismů, které se nejčastěji vyskytují na rostlinných materiálech. Dále jsou zde charakterizovány vybrané byliny a koření, mechanismy jejich antimikrobiálních účinků a metody použité při testování produktů. V experimentální části byla provedena charakterizace etanolových extraktů z vybraných 13 druhů koření a bylin. Bylo provedeno stanovení biologicky aktivních látek, konkrétně polyfenolů, flavonoidů, anthokyanů a jejich antioxidační aktivity. Dále byly tyto extrakty podrobeny testování antimikrobiálních účinků vůči grampozitivnímu kmenu bakterií Micrococcus luteus, gramnegativní bakterii Escherichia coli a kvasince Candida glabrata. Molekulární část práce se zabývala izolací DNA z testovaného raw materiálu obohaceného o testované kombinace koření a bylin. Byla sledována změna doby trvanlivosti daných vzorků dezertů. Přítomnost sledovaných mikroorganismů byla potvrzena metodou PCR.

Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.