Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 43 záznamů.  1 - 10dalšíkonec  přejít na záznam: Hledání trvalo 0.01 vteřin. 
Obsah antioxidantů v rostlinných drogách
Ryšavá, Erika
Tato diplomová práce je zaměřena na obsah antioxidantů v rostlinných drogách (bylinách). Práce popisuje volné radikály, jejich typy, zdroje a působení volných radikálů, antioxidanty, dělení na vysokomolekulární a nízkomolekulární a jejich zástupce. Dále je práce zaměřena na popis a charakteristiku a obsahové látky použitých rostlin a použitých metod ke stanovení a jejich stručný popis. V diplomové práci jsou popsány a stanoveny rostlinné drogy – byliny (Mentha piperita, Ocimmum basillicum, Allium schoenoprasum, Melissa officinalis, Petroselinum crispum). Všechny tyhle rostliny byly zkoumány a testovány pro zjištění antioxidační kapacity, celkových polyfenolů a koncentrace vitaminu C.
Porovnání vnímání enogastronomických vztahů při tvorbě kombinací mezi českými konzumenty a odbornými experty
Švidek, Adam
Diplomová práce byla vypracována na Ústavu vinohradnictví a vinařství na Zahradnické fakultě Mendelovy univerzity v Brně v letech 2019/2020. Práce je zaměřena na popis enogastronomických vztahů v párování bylin a vín, a zasazení těchto vztahů do kontextu vnímání mezi odbornou a laickou veřejností, v podmínkách České republiky. Část práce se také věnuje zjištění rozdílů mezi návrhy ideálních variant vín k bylinkám z vybraných internetových zdrojů, a konečným senzorickým hodnocením. Dále byly zkoumány vztahy některých chemických vlastností vína (obsah alkoholu, obsah zkvasitelných cukrů), a některých vlastností senzorického hodnocení (harmonie, komplexita), na konečné senzorické vnímání ideálních variant.
Bylinné směsi a bylinné doplňky stravy
Halodová, Tereza
Tato bakalářská práce na téma Bylinné směsi a bylinné doplňky stravy pojednává o moţnostech vyuţití a zpracování léčivých rostlin do různých forem produktů, které se uplatňují jako součásti potravin, nápoje či doplňkové produkty. Tyto produkty jsou uţívány zejména kvůli svému zdravotnímu benefitu, ale mají i ochucující funkci. Baka-lářská práce byliny popisuje od historie jejich pěstování, agrotechniky a vlivů, které růst a pěstování bylin ovlivňují. Další část pojednává o jednotlivých obsahových látkách, jeţ v nich můţeme najít a jejich významu. Následně jsou uvedeny části bylin, které se vyuţívají, moţnosti konzervace zahrnující sušení a zmrazování a samotné zpracování léčivých rostlin do jednotlivých druhů potravních doplňků, včetně jejich přípravy.
New mixtures of urban lawns as a tool for climate change adaptation
Owusu, Williams Afriyie
Trávníky jsou jednou z hlavních složek zeleně ve městech. Cílem této práce je pokusit se najít nové trávníkové směsi složené z trav jetelovin a bylin, které by byly vhodné pro zaklá-dání nových travníkových porostů ve městech a vesnicích v době měnícího se klimatu. V této práci byly testovány tři trávníkové směsi určené pro městskou zeleň. Směs trav a jetele plazivého se prezentovala nejlepší rychlostí růstu po založení projevující se jak výškou porostu tak i pokryvností. Absence jílku vytrvalého ve směsi slunná stráňka a pou-hých 6% v kopretinové směsi mělo za následek pomalejší počáteční vývoj porostu těchto bylinných směsí po 31 dnech po zasetí. Vyšší výsevní množství u směsi trav a jetele plazi-vého (20 g.m-2) rovněž ovlivnílo počáteční rychlost zapojení porostu oproti pouhým 5 g.m-2 u obou bylinných směsí.
Monitoring antioxidantů v bylinných čajích
Jégrová, Klára
Tato bakalářská práce nazvána „Monitoring antioxidantů v bylinných čajích“ pojednává o antioxidačních účincích syntetických a přírodních látek, které jsou schopné minimalizovat či zastavit účinky oxidačního stresu, které jsou způsobené volnými radikály. Antioxidanty rozděluje do skupin dle původu a chemické struktury. Přináší také informace o tom, jakým způsobem fungují obranné mechanismy organismu proti volným radikálům a rozděluje volné radikály dle jejich vzniku, dále popisuje jejich degenerativní účinky na organismy a jejich mechanismus. Druhá část této bakalářské práce informuje o bylinných čajích, zejména o pěstování bylin jejich výrobě a přípravě, o legislativě týkající se bylinných čajů, a také o jejich možných zdravotních rizicích. Ve své poslední části přináší popis bylinných rostlin používaných k výrobě bylinných čajů a jaké tyto rostliny obsahují funkční látky.
Technologie výroby vermutů a jejich využití v mixologii
Marešová, Romana
Tato diplomová práce pojednává o fortifikovaných vínech, ale především je práce zaměřena na technologii výroby vermutu a jeho možné využití k přípravě míchaných nápojů. Dále se práce zaměřuje na popsání procesu macerace bylin, a také na objasnění pojmu mixologie. V praktické části je popsán postup pro výrobu vermutů. V této části je také pojednáváno o senzorických a analytických hodnotách těchto vermutů a receptury pro výrobu míchaných nápojů, které obsahují vermut jako základní složku. Dále je v praktické části obsaženo dotazníkové šetření o chuťových preferencích respondentů ohledně výběru míchaného nápoje, který (ne)obsahuje vermut. Při vypracovávání práce bylo zjištěno, že vermut je nápoj s dávnou historií, hojně využívaný v gastronomii jako součást míchaných nápojů, avšak málo známý mezi konzumenty.
Možnosti využití planě rostoucích rostlin ve výživě člověka
JEZLOVÁ, Jana
Plané rostliny a plevele se dříve běžně využívaly jako zelenina či koření. Naši předkové si je cenily pro jejich výživové i chuťové vlastnosti, stejně tak pro jejich léčivé účinky. Cílem této práce bylo zpracovat možnosti, přínosy a perspektivy využívání planě rostoucích druhů ve výživě člověka na našem území. Práce vychází z historického a geografického kontextu, čerpá z vlivu tradic a kultury na konzumaci planých druhů i plevelů, je zohledněn i aspekt jejich ochrany před nadměrným sběrem a vyhubením. Zvláštní pozornost je zaměřena na nutriční vlastnosti, upozorněno na toxikologická rizika, popsány jsou možnosti sběru jednotlivých částí rostlin a jejich kulinářské úpravy. Na základě literární rešerše byl z dostupných publikací sestaven přehled rostlin s uvedením charakteristik a způsobů jejich použití. Je provedeno srovnání s dalšími etnobotanickými studiemi realizovanými na území České republiky a sousedních zemích. Provedené dotazníkové šetření o přístupu ke konzumaci planých druhů dokládá měnící se motivace pro využívání planých rostlin, upřednostňování zelených částí rostlin, jejich konzumaci v syrovém stavu a v jednoduchých úpravách. Na závěr je doporučeno ke komfortnímu použití dvanáct druhů rostlin (Aegopodium podagraria, Alliaria petiolata, Allium vineale, Bellis perennis, Crataegus laevigata, Epilobium angustifolium, Galinsoga parviflora, Helianthus tuberosus, Impatiens glandulifera, Stellaria media, Reyoutria japonica, Viola odorata) s uvedením jejich podrobných charakteristik, výživových benefitů, možností zpracování a také důvodů, pro které si právě tyto druhy zaslouží pozornost a zařazení na jídelníček.
Monitoring parazitóz u vybraného stáda koz v ekologickém chovu a jejich řešení
KYNČLOVÁ, Nikol
Cílem této bakalářské práce bylo monitorování endoparazitů a účinnosti odčervovacích přípravků na ekologické farmě koz. Čím dál častěji se v chovech setkáváme s anthelmintickou rezistencí, jejím řešením je dostatečná prevence v chovu a do budoucna i použití bylin na podporu odolnosti zvířat, kterým můžeme vhodně doplnit užití chemických preparátů. Odběr a vyšetření vzorků probíhal od května roku 2022 do března 2024 na ekologické farmě v Peníkově, kde bylo sledováno 50 koz od věku 1 roku do 10 let. Sledování probíhalo pouze u samic, kříženek plemen anglonubijské a bílé krátkosrsté kozy, přičemž odběry probíhaly namátkově u koz se zhoršenou kvalitou srsti, světlými očními sliznicemi a výsledky s více než 200 EPG z předcházejících odběrů. Výsledné hodnoty byly zaznamenávány, porovnány a zhodnoceny. Z koprologického vyšetření byla zjištěna přítomnost strongylidních hlístic u převážné většiny odebraných, trischostrongylidů, Ostertagie a u dvou odebraných kokcidií. Za pomoci McMasterovy metody byly určeny hodnoty EPG pro každý jednotlivý odebraný vzorek trusu. Nejvyšší míra infekce byla detekována v květnu 2023, kdy činila 83,33 %, zjištěné hodnoty svědčí o vlivu počasí na vývoj a aktivitu parazitu a jejich sezónní výskyt. Důkazem je i zjištění vysoké míry pozitivity na jaře, kdy činila 77 % a na podzim, kdy dosahovala 75 %. V práci byla vyvrácena hypotéza o nejvyšší míře infikovanosti u mláďat, jelikož byla zjištěna 100% negativita u ročních kůzlat. Nejhorších hodnot dosahovaly 4leté samice s 87% pozitivitou. Dále byla zjištěna nedostatečná účinnost odčervovacího přípravku, FECRT pro Eprinomectin byl stanoven na 63,35 % redukce. Na základě těchto výsledků byla doporučena prevence, navržena bylinná směs pro zvýšení odolnosti koz a chovatelce doporučeno použití jiného anthelmintika.
Přípravky s obsahem konopí a bylin proti akné
Měšťánková, Zuzana ; Skoumalová, Petra (oponent) ; Němcová, Andrea (vedoucí práce)
Konopí je rostlina obsahující řadu aktivních látek, které lze využít v kosmetice a farmacii. Předmětem této bakalářské práce je znásobení aktivních látek pomocí smísení konopí s bylinami, které disponují protizánětlivými účinky. Teoretické část obsahuje popis stanovovaných antioxidantů a kanabinoidů. Experimentální část se zaměřuje na proměření obsahu těchto látek v extraktech, vytvořených ze suchých částí bylin a konopí odrůdy Ferimon. Práce je také zaměřena na přípravu krému s obsahem konopných a bylinných extraktů, které jsou zaměřeny na inhibici tvorby akné. Antimikrobiální účinek krémů a extraktů byl zkoumán na bakteriích Propionibacterium acnes a Micrococcus luteus. Z analýzy extraktů vyplývá, že největší množství aktivních látek obsahovala směs arniky horské a konopí, která vykazovala i dobrý antimikrobiální účinek proti oběma typům bakterií. Krémy vykazovaly nízký inhibiční efekt z důvodu nízkého obsahu aktivních látek.
Senzorické hodnocení nápojů s přídavkem extraktů léčivých rostlin
Scholzová, Kristýna ; Pořízka, Jaromír (oponent) ; Vítová, Eva (vedoucí práce)
Tématem této práce je senzorická analýza bylinných nealkoholických nápojů, jakožto součást vývoje nového potravinářského produktu. Teoretická část zpracovává informace ohledně chemického složení, účinků, potravinářských aplikací a aromatických látek použitých léčivých rostlin (máty peprné, šalvěje lékařské, třezalky tečkované a meduňky lékařské). Dále jsou teoreticky zpracovány metody, podmínky a průběh senzorické analýzy, statistické metody pro zpracování výsledků analýzy, a součástí rešerše jsou také technologie a postupy, využívané při výrobě bylinných sirupů a nápojů. Experimentální část se zabývá samotným senzorickým hodnocením několika variant nově vytvořených receptur jednodruhových a dvoudruhových bylinných nealkoholických nápojů. Senzorická komise byla složena ze 40 studentů magisterského a doktorského studia FCH VUT v Brně. Obsahem jsou čtyři navazující experimenty, z nichž každý představuje jedno sezení posuzovatelů a zahrnuje několik senzorických zkoušek, podložených příslušnými odpovědními formuláři. Senzorické zkoušky byly uspořádány dle platných znění ČSN, byly použity metody pořadové, popisné a párové porovnávací zkoušky, dále také hodnocení pomocí stupnic a metody senzorického profilu. Výsledky byly statisticky zpracovány Friedmanovým a Kruskal-Wallisovým testem, nejdůležitější výstupy byly také zpracovány metodou PCA a faktorovou analýzou. Úroveň schopností a zkušeností hodnotitelů odpovídá spotřebitelskému hodnocení. Součástí výsledků jsou senzorické charakteristiky všech hodnocených nápojů. Jednodruhové nápoje byly hodnoceny lépe než nápoje dvoudruhové, přírodní varianty byly preferovány před variantami barvenými aroniovým koncentrátem. Nejlepší uplatnění na trhu by měly pravděpodobně nápoj mátový a šalvějovo-mátový, z výsledků spotřebitelského dotazníku je však patrné, že pro praktické využití jsou nadějné všechny vzorky.

Národní úložiště šedé literatury : Nalezeno 43 záznamů.   1 - 10dalšíkonec  přejít na záznam:
Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.