Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 4 záznamů.  Hledání trvalo 0.01 vteřin. 
Role potravinových bank při zajištění potravinové jistoty v zemích Visegrádské čtyřky
Zavadilová, Tereza
Práce se zabývá fungováním potravinové pomoci skrze potravinové banky zemí Visegrádské skupiny pro období 2015 až 2020. Cílem práce bylo zjistit, zda je činnost bank sledovaná pomocí objemu poskytované pomoci a počtu příjemců této pomoci ovlivněna změnou socioekonomické úrovně ve zkoumaných státech. Teoretická část práce obsahuje informace o současných a budoucích hrozbách pro zajištění potravinové bezpečnosti, historii a současné roli potravinových bank při jejím uskutečňování. K dosažení cílů práce byl stanoven kompozitní indikátor na základě pěti socioekonomických ukazatelů získaných z databáze Eurostat. Data o objemu potravinové pomoci byla získána z nadnárodní Federace potravinových bank (FEBA). Pomocí korelační analýzy bylo zjištěno, že nejsilnější závislost mezi potravinovou pomocí, počtem příjemců a náchylností k chudobě byla v České republice. V Polsku se tato závislost nepotvrdila. Maďarská potravinová banka funguje na odlišném systému oproti ostatním státům a nemá podporu místní vlády, což znesnadňuje efektivitu potravinové pomoci. Při zkoumání činnosti potravinové banky na Slovensku se ukázalo, že tato organizace není schopna reagovat na potřebu potravinové pomoci a zvyšující se náchylnost k chudobě. Na Slovensku současně existuje více organizací poskytující potravinovou pomoc. Diskuse obsahuje srovnání činností potravinových bank, postoj vlád k problematice potravinové pomoci ve zkoumaných státech a roli Visegrádské skupiny, Evropské federace potravinových bank a Evropské unie.
The role of agriculture in ensuring food security in Ghana
Agyeman, Nana Osei Kojo
Tato bakalářská práce zkoumá, jakou roli hraje zemědělství při zajišťování potravinové jistoty v Ghaně. Práce představuje základní koncepty potravinové jistoty a analyzuje její situaci ve světě. V práci je jsou použita roční data časové řady z rozmezí let 1987 a 2017. Metoda OLS (Metoda nejmenších čtverců) je zde použita pro odhad jednoduchého modelu regrese časových řad. Jako závislá proměnná je zde použita celková rostlinná produkce a celková populace Ghany. Nezávislá proměnná je pak čas (t). Sekundární data byla získána ze statistik Food and Agricultural Organisation (FAO) a ze statistic Světové banky. Analýza v práci ukázala, že růst celkové rostlinné produkce přesahuje růst počtu obyvatelstva v Ghaně a je zde tedy žádné nebo jen velmi male riziko omezení potravinové dostupnosti, která je nezbytným elementem pro potravinovou jistotu v zemi. Zároveň práce take potvrzuje efektivitu zemědělských politik a program Ghanské vlády, které zajišťují potravinovou jistotu jako celek.
Analysis of food security and the UN SDGs in Nigeria
Sharplesová, Sarah
Nigeria is a developing country located in the western coast of Africa and is known for its biggest economy in the continent. The country is blessed with natural resources and an enormous land area with agricultural potential. Nevertheless, the country emphases primarily on the crude oil and neglects agriculture which appears to be the root of the increasing socio-economic problems in the country. The thesis evaluates the level of food security in Nigeria through the four pillars of food security (availability, accessibility, utilization and stability) with focus on SDGs 1 and SDG 2. The results show high level of food insecurity which is suppressed by political instability, poverty and climate change. Such barriers prevent the population from living an active and healthy life. Desperate people are therefore looking for an alternative and will easily become part of rebel groups that worsen food security. The thesis also shows a growing number of malnourished people, an increasing rate of population growth, insufficient funding for agriculture and poor infrastructure.
Význam konzumace rybího masa v prevalenci skrytého hladu u dětí: komparace vybraných zemí Latinské Ameriky a Afriky
Rajchmanová, Jana
Diplomová práce je primárně zaměřena na zkoumání vlivu nabídky rybího masa na prevalenci skrytého hladu u dětí mladších 5 let ve vybraných zemích Afriky a Latinské Ameriky. Cílem práce bylo ověřit hypotézu, že mezi nabídkou rybího masa a prevalencí indikátorů představujících výskyt skrytého hladu existuje nepřímá závislost. Jelikož je výskyt skrytého hladu ovlivňován mnoha faktory, byla do analytické části práce zahrnuta také analýza vlivu celkového přísunu kalorií a přísunu bílkovin. Korelace byly prováděny za každou vybranou zemi z Afriky a Latinské Ameriky zvlášť, a poté také jako průměr vybraných zemí z obou regionů. Sledován byl také vývoj příjmu jednotlivých mikronutrientů ze stravy ve vybraných státech. Nepřímá závislost byla zjištěna mezi nabídkou rybího masa a prevalencí skrytého hladu, dále i mezi celkovým energetickým přísunem a prevalencí skrytého hladu, a také mezi nabídkou bílkovin a prevalencí skrytého hladu. U vybraných zemí z afrického regionu ovlivňovala prevalenci skrytého hladu nejvíce celková nabídka kalorií, poté nabídka bílkovin, a nakonec nabídka rybího masa. U vybraných zemí z latinskoamerického regionu se na snižování skrytého hladu nejvíce podílela nabídka bílkovin, poté celková nabídka kalorií, a nakonec nabídka rybího masa.

Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.