Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 2 záznamů.  Hledání trvalo 0.00 vteřin. 
Charakteristika a detekce bakterií Xanthomonas campestris a jejich využití v potravinářství
Olahová, Karolína
Tato bakalářská práce se zabývá charakteristikou fytopatogenního bakteriálního druhu Xanthomonas campestris a jeho využitím. Tento druh lze rozdělit na velké množství patovarů, které způsobují vážná bakteriální onemocnění. Nejčastějším onemocněním je bakteriální listová skvrnitost. Zemědělskou produkci více ovlivňuje černá žilkovitost brukvovitých rostlin. Kvůli těmto onemocněním je důležité zabývat se detekcí a ochranou plodin vůči těmto patogenům. Vysoká úroveň molekulární detekce umožňuje rychlé a přesné určení nejen bakteriálního druhu, ale i jeho patovarů. Nejčastěji používanou metodou je PCR či metody založené na PCR. Bakterie Xanthomonas campestris má i pozitivní dopady, a to díky produkci exopolysacharidu xanthanu. Tato látka je díky svým vlastnostem hojně využívána v mnoha průmyslových odvětvích.
ANTIBACTERIAL EFFECT OF SELECTED NANOPARTICLES AS REVEALED BY DOUBLING TIME OF TREATED ANTHOMONAS CAMESTRIS PV. CAMPESTRIS CULTURES
Pečenka, J. ; Svobodová, Kateřina ; Eichmeier, A. ; Baránek, M.
Besides many possibilities of applications of nanoparticles in the field of medicine, diagnostics, molecular biology, bioorganic chemistry or remediation of environment, there is also a potential of employment of nanoparticles as a tool for elimination and control of bacteria invading plant tissue. In this experiment an antibacterial activity of selected nanoparticles based on silver, gold and bimetallic silver/copper was tested on bacteria Xanthomonas campestris pv. campestris (Xcc) (strain 1279a). The strongest inhibitory effect represented by doubling time of treated cultures was measured in the presence of the smallest silver nanoparticles (9 nm) at the highest concentration (5 ppm).

Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.