Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 72 záznamů.  1 - 10dalšíkonec  přejít na záznam: Hledání trvalo 0.02 vteřin. 
Plýtvání potravinami v maloobchodních řetězcích
Kučerová, Barbora
Bakalářská práce se zaobírá tématem plýtvání potravinami, konkrétně je zaměřena na úroveň maloobchodu. Cílem závěrečné práce je popis procesu plýtvání potravin v maloobchodních řetězcích a analýza oblastí, kde lze předpokládat nehospodárné nakládání s potravinami, především pak identifikace problémových oblastí a návrh opatření, jak eliminovat neefektivní hospodaření s potravinami v maloobchodě a tím snižovat náklady maloobchodu. Pro vymezení problémových oblastí bude po- třeba popsat celý dodavatelsko-odběratelský řetězec. Vzhledem k nedostatečnému zastoupení studií a výzkumů vázaných na tuto problematiku v České republice, bu- dou sekundární data zpracována na základě zahraničních studií. Primární data bu- dou získána od zástupců maloobchodů, na základě jejichž výstupu bude možné iden- tifikovat problematické oblasti v maloobchodě.
Monitorování fyzikálně - chemických parametrů gastroodpadu v průběhu jeho zpracování
Pirochtová, Kristýna
Gastroodpad je v dnešní době velmi aktuálním tématem, neboť je spojen s plýtváním potravin a zpracování gastrooodpadu je jedním z řešení, jak zbytky potravin dále smysluplně využít. Tato bakalářská práce se zabývala sledováním fyzikálně – chemických parametrů v průběhu zpracování gastroodpadu v různých zařízeních. Jednalo se o zahradní kompostér, elektrický kompostér a destruktor odpadu. Byla monitorována změna fyzikálně-chemických parametrů jako je pH, vlhkost, konduktivita a C/N v pravidelných intervalech po dobu 42 dní. Při porovnání daných parametrů vykazoval zahradní kompostér ideální hodnoty z hlediska pH a konduktivity. V těchto parametrech se mu vyrovnal i elektrický kompostér. Ideální hodnoty pocházející z destruktoru odpadu jsou však pouze z hlediska konduktivity. Po porovnání všech zařízení bylo zjištěno, že na základě hodnot pH a konduktivity se jako nejlepší zařízení jeví zahradní a elektrický kompostér. Nicméně poměr C/N byl nevyhovující u všech sledovaných zařízení. Nízký poměr C/N byl nejspíše způsoben vstupním materiálem, který byl chudý na uhlík. Bylo zjištěno, že významnou roli z hlediska fyzikálně – chemických parametrů hraje způsob zpracování gastroodpadu a také charakter vstupních surovin. Jako nejvhodnější zařízení se jevil kompostér bez automaticky řízeného kompostování.
Percepce spotřebitelů na vybrané intervenční módy
Novák, Jan
V bakalářské práci jsem se zaměřil na spotřební chování spotřebitele a jeho percepci s ohledem na zvolené intervenční módy. Jako intervenční módy byly vybrány plakát, video a diskuze, kterými jsem v rámci experimentu působil na spotřebitele z generace Y v problematice plýtvání potravinami. Experiment obsahoval dotazníky před a po intervenci a doplňující otázky k intervenčním módům. Spotřebitelé vyjádřili svůj názor k jednotlivým způsobům působením a zvolili video jako nejvhodnější z daných módů. Opakované intervence jsou nezbytné pro získání dalších poznatků o jejich vlivech na spotřebitele.
Plýtvání potravinami v bezobalové domácnosti
Capoušková, Anna
Capoušková, A. Plýtvání potravinami v bezobalové domácnosti. Diplomová práce. Brno: Mendelova univerzita v Brně, 2021. Diplomová práce se zabývá problematikou plýtvání potravinami v bezobalové domácnosti. Práce se zabývá důvodem plýtvání potravinami a rozdíly mezi bezobalovou a klasickou domácností. Prostřednictvím dotazníkového šetření a individuálních hloubkových rozhovorů budou identifikované faktory pro toto spotřebitelské jednání. Na základě zjištěných skutečností jsou v závěru vypracované návrhy a doporučení pro zainteresované subjekty pro redukci potravinového odpadu.
Chování spotřebitele v oblasti plýtvání potravinami
Hlahůlková, Šárka
Diplomová práce se věnuje chování spotřebitelů v oblasti plýtvání potravinami. Hlavním cílem diplomové práce je popsat spotřebitelské chování v oblasti plýtvání potravinami a navrhnout případná doporučení pro zainteresované subjekty, která povedou k eliminaci plýtvání. Dílčím cílem práce je zjistit situaci v oblasti plýtvání potravinami ve světě, v Evropské unii a České republice, zjistit hlavní důvody nespotřebovaných potravin v domácnostech a prozkoumat, co by mohlo být pro spotřebitele motivací k omezení plýtvání potravinami. Práce je rozdělena na dvě části – literární přehled a vlastní práci. První část se věnuje teoretickým znalostem spotřebitelského chování a problematice plýtvání potravinami. Ve druhé části je proveden sekundární výzkum a pro získání primárních dat je využito kvantitativního dotazníkové šetření a kvalitativní metody focus groups.
Gastroodpad jako významný zdroj minerálních látek
Sedláková, Monika
Diplomová práce s názvem "Gastrokompost, jako významný zdroj minerálních látek" je zaměřena na posouzení hospodaření s odpadem z potravin v ČR, Evropě i v celosvětovém měřítku, na tvorbu gastrokompostu, porovnání vlastností tohoto produktu s běžným kompostem a jejich aplikaci do půdy pro pěstování rostlin kozlíčku polního (Valerianella locusta). Pro experiment byly vybrány vzorky čistých půd z České republiky a vzorek půdy kontaminované těžkými kovy z Polska. Hlavním cílem práce bylo zjistit, jaký má vliv přídavek gastrokompostu a kompostu v koncentracích 2,5; 5; 10; 15 a 30 % na mobilitu mědi v půdách a na jakostní, hygienické, výživové a růstové vlastnosti kozlíčku polního pěstovaného na těchto půdách. Statisticky významně vyšší koncentrace mědi byly zjištěny v kořenech než v listech kozlíčku polního, a také byly zjištěny statisticky významně vyšší obsahy mědi u rostlin kozlíčku polního pěstovaného na půdách s přídavkem kompostu oproti přídavkům gastrokompostu. Dále bylo zjištěno výpočtem indexů rizika, že konzumace kozlíčku polního, pěstovaného na analyzovaných kontaminovaných půdách, nepředstavuje z pohledu obsahu mědi žádné zdravotní riziko pro konzumenta. Dále byl také pozorován negativní vliv vysokých přídavků gastrokompostu do půd, který vedl k zasolování půdy a působil toxicky na růst rostlin.
Identifikace příčin vzniku odpadů potravin ve vybrané prodejně
Fabiánová, Adéla
Tato práce se soustřeďuje na identifikaci příčin vzniku a množství gastroodpadu v průběhu celého potravinového řetězce. Vyhodnocuje, kolik kilogramů potravin je odstraňováno v časovém období jednoho roku. Praktická část je věnována průzkumu, který probíhal v období od listopadu 2019 do října 2020. V rámci průzkumu bylo sledováno množství a druh odpadu potravin, důvod vzniku odpadu a také způsob dalšího nakládání s daným odpadem. Odpad potravin je v průzkumu rozdělen do kategorií: pekárenské produkty, mléčné výrobky, masné výrobky, ostatní produkty, ovoce a zelenina. Získaná data byla sumarizována vždy pro období v délce tří měsíců. Jako nejčastější příčina vzniku potravinového odpadu byla identifikována nevhodnost k prodeji a skončení doby doporučené spotřeby. Skupina pekárenských výrobků byla nejvíce zastoupenou v celkové hmotnosti vyhozených potravin. Nejvíce potravin bylo vyhozeno v období od května 2020 do července 2020, nejméně v období od listopadu 2019 do ledna 2020.
Vliv inokulace Trametes versicolor a Bacillus subtilis na účinnost kompostování gastroodpadu
Balycheva, Mariia
Potravinový odpad představuje jeden z globálních problémů lidstva, který vyčerpává přírodní zdroje a negativně ovlivňuje ekonomiku a životní prostředí. Mezi všemi metodami zpracování gastroodpadu je kompostování nejekologičtějším a ekonomicky nejvýhodnějším způsobem, jak nakládat s gastroodpadem. Pro zefektivnění kompostovacího procesu odpadů se běžně používají aditiva. Surovinová skladba kompostu z gastroodpadu má za následek nesprávný průběh kompostovacího procesu, a tudíž není možné pracovat s běžně prodejnými startovacími kulturami mikroorganismů. Nejslibnějším, ale zároveň nejkontroverznějším a v praxi zatím málo používaným způsobem je přídavek bioaditiva. V rámci této práce byl studován účinek bioaditiva, připraveného z houby bílé hniloby Trametes versicolor, která rozkládá lignin, a grampozitivní bakterie Bacillus subtilis, která produkuje lipázu. Kompostování gastroodpadu trvalo 63 dní a inokulace kompostu z gastroodpadu byla provedena 28. dne experimentu na počátku fáze dozrávání. V průběhu procesu řízeného kompostování a fáze dozrávání kompostu byly sledovány změny vlhkosti, pH, měrné elektrické vodivosti, aktivity β-D-glukosidázy, lakázy a lipázy. Bylo zjištěno, že inokulace vybranými mikroorganismy nevyřešila hlavní nevýhody kompostu z gastroodpadu, například nízké pH. Vliv aditiv na vlhkost nelze přesně určit, protože kompostovací zařízení přispělo k odpařování nadměrného množství vody v důsledku hygienizace kompostu. Trametes versicolor a Bacillus subtilis však měly pozitivní vliv na degradaci organické hmoty, což vyplývá z výsledků elektrické vodivosti a enzymatických aktivit.
Mladí skauti a jejich přístup k problému plýtvání potravinami
Tvrdoňová, Martina
Tvrdoňová M. Mladí skauti a jejich přístup k problému plýtvání potravinami. Diplomová práce. Brno: Mendelova univerzita v Brně, 2021. Diplomová práce se věnuje přístupu mladých skautů k problému plýtvání potravinami. Cílem diplomové práce je navrhnout opatření, která by vedla ke změně chování skautů ve věku 11–19 let v oblasti plýtvání potravinami. Je třeba popsat problém plýtvání potravinami, určit faktory ovlivňující postoj generace Z k plýtvání potravinami a zjistit, co by tuto věkovou skupinu motivovalo ke změně chování. Dále zajistit komunikaci problému této věkové skupině vhodnými prostředky. Výsledky práce mohou být využity subjekty z oblasti odpadového hospodářství pro vhodnou komunikační strategii pro spotřebitele z generace Z.
Plýtvání potravinami v českých domácnostech
Jakubowská, Aneta
Práce řeší problém plýtvání potravinami v českých domácnostech, hledá závislosti mezi jednotlivými faktory, které objem vyhozeného jídla ovlivňují a zkoumá spo-třebitelské chování. Na základě analýzy sekundárních dat a její komparace s daty primárními, která byla sesbíraná dotazníky, spotřebními deníky a hloubkovými rozhovory, identifikuje problémové oblasti. Pro ty se následně snaží navrhnout efektivní metody, jak potravinový odpad co nejvíce snížit.

Národní úložiště šedé literatury : Nalezeno 72 záznamů.   1 - 10dalšíkonec  přejít na záznam:
Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.