|
Zácpa - problém imobilních pacientů
HULIČKOVÁ, Tereza
Práce se zaobírá problematikou zácpy u imobilních pacientů. K výzkumu jsem si vybrala kvantitativní metodu získání dat, která probíhala formou dotazníku. Jediným omezením při výběru respondentů byla jejich mobilita {--} dotazník byl určen pro imobilní pacienty všech věkových kategorií na jakémkoliv oddělení Nemocnice České Budějovice a.s. Cílem práce, bylo zmapovat denní stravovací návyky, pitný režim u těchto pacientů a posoudit jejich vliv na vznik zácpy. Na základě prostudované literatury jsem si stanovila tři hypotézy. První hypotéza uvádí, že stravování imobilních pacientů nezohledňuje jejich zvýšené nároky na přísun vlákniny. Z výzkumu jsem zjistila, že imobilní pacienti mají pestřejší stravu doma (zelenina, ovoce, tmavé pečivo). Rovněž návštěva nutričního terapeuta byla u imobilních pacientů ojedinělým jevem. Převážná většina respondentů nebyla omezena žádnou dietou. První hypotéza se potvrdila Druhá hypotéza stanovuje, že imobilní pacienti nedodržují pitný režim. Z výsledků vyplývá, že doma i v nemocnici přijmou imobilní pacienti v průměru 1-2l tekutin/24h. Pokud pomineme, že pitný režim je individuální s ohledem na váhu, věk a zdravotní stav pacienta, pak se dá říci, že imobilní pacienti dodržují pitný režim. Druhá hypotéza se nepotvrdila. Třetí hypotéza míní, že při vyprazdňování imobilních pacientů není zachována a respektována jejich intimita a pocit studu, což má za následek další podporu vzniku zácpy. Výzkum ukázal, že v taktnosti při pomoci vyprazdňování u imobilního pacienta má ošetřovatelský personál značné rezervy. Nelze se pak divit, že na rozdíl od vyprazdňování doma, při vyprazdňování v nemocnici většina dotázaných pociťuje nedostatečnou míru soukromí. Dle mého názoru se této problematice nevěnuje dostatečná pozornost. Nedodržování intimity při vyprazdňování má na imobilního pacienta negativní dopad. V nemocnicích by se také mělo dbát na stravu bohatou na vlákninu, zvláště u těchto pacientů. Vhodná je individuální konzultace nutričního terapeuta, která může významně přispět k prevenci vzniku zácpy. Také dostatečný pitný režim pacienta by měl být ve zvýšené pozornosti ošetřujícího personálu. Myslím si, že dodržování správné životosprávy a empatický, psychologický, holistický a citlivý přístup sester k ošetřování imobilních pacientů by mohl zlepšit stav imobilních pacientů trpících zácpou a zmírnit jejich obtíže. Kéž by toto bylo cílem každé sestry ošetřující takovéto pacienty.
|
|
Feeding diets comparison in the nutrition of sterlet
ŠESTÁK, František
Práca sa zabýva porovnaním kŕmnych zmesí používaných vo výžive jesetera malého. Pretože sa v Českej Republike nepoužíva špeciálna kŕmna zmes pre jeseterovité, porovnával som dve najpoužívanejšie krmivá pre lososovité, ktorými sú krmené jeseteri. Kŕmny pokus prebiehal v rybej liahni Mydlovary, cielom bolo zistit rozdiely v prírastku, mortalite a vyrovnanosti rastu a určenie kŕmnych koeficientov (SGR, RGR, FCR, FCE).
|
|
Biopotraviny ve výživě studentů Pedagogické fakulty Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích oboru Výchova ke zdraví
KRÁTOŠKOVÁ, Pavla
Záměrem práce bylo zjistit povědomí a vztah studentů Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích oboru Výchova ke zdraví k biopotravinám a jejich zařazování do diety. V teoretické části bylo charakterizováno ekologické zemědělství a biopotraviny na základě platné legislativy. Popsané zpracování a kvalita biopotravin a vliv těchto potravin na zdraví. V praktické části byly zpracovány výsledky dotazníkového šetření. Šetření bylo provedeno na 260 studentech oboru Výchova ke zdraví. Výsledky ukázaly, že studenti znají biopotraviny a zařazují je do diety.
|
| |
|
Ověření návrhu objemového posilovacího programu pro muže\\
POKORNÝ, Jan
Tato práce je zaměřena na sestavení a následné ověření účinnosti objemového tréninkového plánu a zároveň informuje o základech kulturistiky jako sportovního odvětví. Práci lze selektovat na tři části. První část pojednává o všeobecných principech a zákonitostech posilovacího procesu. Druhá část se zaobírá vlastním sestavením objemového tréninku a třetí část testuje jeho účinnost, získává hodnoty a zabývá se závěrečným hodnocením.
|
|
Názor dětí mladšího školního věku na zdraví, pohyb a sport\\
HARENČÁKOVÁ, Petra
Cílem této diplomové práce je zjistit vztah dětí mladšího školního věku ke zdraví, výživě, pohybu, sportu a zdravému životnímu stylu. Dálé práce poukazuje na důležitost vlivu rodiny, školy a prostředí, ve kterém žijí a vyvíjejí se. Předmětem zkoumání byli žáci základních škol, konkrétně druhých tříd, ve věku 7 - 8 let. Ke Zkoumání byla použita metoda písmeného dotazování. Výzkum ukázal, že ke sportu děti mají převážně kladný vztah. Dále z výzkumu vyplynulo, že rodiče u dětí rozvíjejí správné návyky ke zdravé výživě a zdravému životnímu stylu a děti těmto pojmům rozumí a chápou je.
|
|
Výživa předškolních dětí a možné negativní důsledky na zdraví
HYNKOVÁ, Jana
Autor: Jana HYNKOVÁ Název práce: Výživa předškolních dětí a možné negativní důsledky na zdraví Druh práce: Bakalářská práce Vedoucí práce: MUDr. Marie Nosková Místo a rok vydání: České Budějovice 2008 Počet stran: 79 Klíčová slova: předškolní děti, zdravá výživa, rodiče, stravovací návyky, nadváha, mateřská škola
|
|
Výkon specializace perioperační sestry a její vliv na životosprávu sester
ROUŠALOVÁ, Vladana
Přestože ošetřovatelství je důležité a náročné, jeho společenská prestiž není příliš vysoká. O práci sester na operačním sále se téměř nehovoří. Vyžaduje se od nich maximální připravenost, soustředění, neustálé doplňování vědomostí a dovedností, emocionální stabilita, ale i schopnosti technické. Na operačních sálech se neustále setkáváme s novou, ale i starší přístrojovou technikou. Od perioperačních sester se vyžaduje její bezchybné ovládání, kterým přispívá ke zdárnému průběhu operačních výkonů. Perioperační sestra, která se připravuje k asistenci u operačního výkonu, musí znát postup a průběh operačního zákroku, také si musí připravit a spočítat všechny potřebné pomůcky, nástroje a mulový materiál. Perioperační sestra asistuje lékařům,ale i pomáhá při příjezdu pacienta na operační sál překonat jeho strach z operačního výkonu i neznámého prostředí. Tyto všechny činnosti vedou k zajištění kvalitní ošetřovatelské péče na operačním sále. Operační výkon je týmovou prací, setkávají se zde specialisté více oborů. Sestry mimo svých odborných znalostí musí dobře ovládat i komunikační dovednosti. Jednak pomáhají pacientům při komunikaci s lékařem, především však musí správně koordinovat mezioborovou péči. Je to nezbytné pro zdárný a hladký průběh operačního výkonu. Komunikační dovednosti ovlivňují pracovní vztahy i atmosféru pracoviště. Sestry neustále pečují o zdraví ostatních spoluobčanů. Aby svou profesi vykonávaly bezchybně a kvalitně, musí být samy zdravé, odpočaté a připravené. Proto jsme se výzkumným šetřením zaměřili na to, jak výkon profese perioperačních sester ovlivňuje jejich životosprávu, jak sestry relaxují a neprojevuje-li se u nich syndrom vyhoření.
|
|
MOŽNOSTI OVLIVNĚNÍ VÝSKYTU ZUBNÍHO KAZU VÝŽIVOU U DĚTÍ V OKRESE BLANSKO
VAŠÍČKOVÁ, Pavlína
Zubní kaz je nejrozšířenější chorobou. Významným obdobím pro předcházení vzniku a vývoji zubní kazu je předškolní a školní věk. Jedna z nejvýznamnějších rolí v ovlivnění výskytu zubního kazu je výživa dětí, nezbytná je také péče o chrup ve vztahu k používání chemických a mechanických prostředků. Velmi důležitá je proto informovanost dětí o prevenci zubního kazu. Výzkumem bylo zjištěno, že výživa dětí v předškolním a školním věku neodpovídá prevenci zubního kazu, celkově jim není zabezpečena správná, kvalitní výživa, přičemž v horší pozici se v tomto směru nachází starší skupina respondentů. V problematice péče o chrup ve vztahu k mechanickým a chemickým prostředkům lze kladně hodnotit jen některé zjištěné skutečnosti - např. používání zubní pasty a fluoru, dostatečná doba čištění zubů, žvýkání žvýkačky, ale ostatní výsledky v této oblasti ukazují na dosti velké procento dětí, u nichž není péče o chrup plně zabezpečena. Informovanost dětí o prevenci zubního kazu ve vztahu k výživě není postačující. Vcelku pozitivní je zájem a podíl rodičů a stomatologa na předávání informací dětem o chrupu, úloha školy je však velmi malá a ze strany pediatra není žádná. Pro zlepšení dané situace, ve věci výživy, péče o chrup, prevence a informovanosti dětí, je nezbytné zvýšit nejen aktivní přístup samotných dětí, ale současně zvýšit odpovědnost rodičů, učitelů a ředitelů škol, stomatologů, pediatrů a sdělovacích prostředků. Význam práce spočívá v získání informací o výživě dětí, péči o jejich chrup a jejich informovanosti ve vztahu k prevenci vzniku zubního kazu.
|
|
Racionální výživa u generace 50 plus
KOČOVÁ, Lenka
Jak již ze samotného názvu vyplývá, tato diplomová práce se zabývá problematikou výživy u lidí patřících do generace 50 plus. Práce je zaměřena na stravovací návyky a na dodržování pitného režimu u lidí ve věkovém rozmezí 50 {--} 65 let. Výzkum je zaměřen na ochotu a vůli generace 50 plus k přizpůsobení se dietním opatřením. Také se dotýká otázky zdravotní výchovy a postoje k racionální výživě u této generace. Dané problematice bychom měli věnovat více pozornosti, neboť výživa se velkou měrou podílí na stárnutí organizmu a tudíž také na kvalitě stáří. Cílem práce bylo zmapování postojů generace 50 plus k stravování dle zásad racionální výživy.
|