Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 60 záznamů.  začátekpředchozí40 - 49dalšíkonec  přejít na záznam: Hledání trvalo 0.00 vteřin. 
Vliv podmínek uchovávání na obsah biologicky aktivních složek v plodech jablek
Ferdová, Jitka ; Čarnecká, Martina (oponent) ; Márová, Ivana (vedoucí práce)
V předložené bakalářské práci jsou popsány antioxidanty vyskytující se ve stravě a jejich účinky na lidský organismus. Dále jsou shrnuty činitele znehodnocování plodů jablek v průběhu skladování a možnosti ochrany proti nim. V praktické části byly nejprve kalibrovány a validovány metody stanovení enzymů superoxiddismutázy (SOD), katalasy a polyfenoloxidázy (PPO) v jablkách. Po nalezení vhodných metod byly uvedené enzymy změřeny v jablkách zpracovaných pod tekutým dusíkem po 158 dnech skladování v normální nebo v modifikované atmosféře. Také byla provedena kvantitativní a kvalitativní analýza bílkovin v jablkách. Dále byly ve zamražené surové šťávě změřeny některé nízkomolekulární antioxidanty (celkové polyfenoly, celkové flavonoidy a vitamín C) a celková antioxidační aktivita. Tyto hodnoty byly porovnány s hodnotami naměřenými v plodech ihned po sklizni. V poslední části bylo provedeno umělé zaplísnění jablek a sledovala se úspěšnost uchycení mikroorganismů.
Hodnocení kvality přikrmování spárkaté zvěře na základě obsahu aflatoxinů
Kohoutová, Petra
Diplomová práce se zabývá problematikou aflatoxinu, ve vybraných orgánech zvěře dančí, srnčí a pro porovnání u druhu zvěře drobné, se zajícem polním. Cílem bylo vyhodnotit volné a oborní chovy u dostatečného množství vzorků a posoudit vhodnost přikrmování. Hodnoceny byly parenchymové tkáně a to ledviny a játra. Bylo vyhodnoceno 244 odebraných biologických tkání, z toho 150 z volnosti a 94 vzorků z oborních chovů. Po použití screeningové metody RIA doplněné plynovou chromatografií, byly vyhodnoceny koncentrace aflatoxinu B1. Na základě vzniklých vyhodnocení, byla posouzena odlišnost v rámci přikrmování v oborních chovech a ve volnosti. Následně byla rozebrána problematika předkládání krmiv, a zhotoven manuál pro předkládání krmiv zvěři.
Antibakteriální povrchové úpravy nábytkových dílců
Frkalová, Veronika
Tato práce se zabývá stanovením a vyhodnocením antibakteriálních vlastností nátěrových hmot a povrchových úprav. V práci jsou ověřovány antibakteriální, fyzikálně-mechanické a chemické vlastnosti vodou ředitelných nátěrových hmot samotných i s přidanými antibakteriálními látkami. Pro lepší orientaci v dané problematice, jsou v práci obecně popsány nátěrové hmoty, antibakteriální látky a zkoušené bakterie. Cílem je zjistit, jaký vliv na vlastnosti laků mají přidané látky a jaká je odolnost zkoušených nátěrových hmot i s přidanými antibakteriálními látkami vůči působení bakterií a plísní, dále se bude posuzovat, zda jsou tyto laky vhodné pro užití na dokončování nábytkových dílců a zda mají očekávané vlastnosti.
Zaměření a stavebně-technický průzkum krovové konstrukce kostela Sv. Matouše v obci Postřelmov
Mičunda, Jan
V této diplomové práci je posouzen stav krovu a věže kostela sv. Matouše v Postřelmově. Hlavním cílem je zakreslení, posouzení stavebně-technického průzkumu a dendrochronologického datování. Základním hodnocením je rozbor jednotlivých částí stavby a jejich typologie. U zakreslení je cílem zaměřit a vytvořit výkresovou dokumentaci krovu, včetně kostelní věže. Ve stavebně-technickém hodnocení je cílem zhodnotit konstrukční ochranu, nalézt, identifikovat a zjistit napadení biologickými škůdci a u dendrochronologického datování se pokusit zjistit přesný rok výstavby a letopočty případných oprav. Podle výsledků budou navržena sanační opatření, která směřují k zachování dřevěných prvků ve vyhovujícím stavu.
Mykotoxiny v potravinách a jejich vliv na zdraví člověka
Jiráková, Hana
Tato bakalářská práce je literární rešerší zabývající se výskytem mykotoxinů v potravinách a jejich vlivem na zdraví člověka. První část práce je věnována základní charakteristice vybraných vláknitých mikromycet a produktů jejich metabolismu negativně ovlivňující lidské zdraví. Mykotoxiny jsou toxické a karcinogenní látky, produkované zejména plísněmi rodů Aspergillus, Penicillium a Fusarium. Druhá část práce popisuje vliv mykotoxinů na zdraví člověka a zmiňuje vhodná opatření jak proti mykotoxinům bojovat. Poslední část práce je věnována popisu aktuální situace v České republice.
Mikrobiologie kozího a ovčího mléka a sýrů vyráběných na farmách
Zatloukalová, Růžena
Diplomová práce shrnuje poznatky o mikrobiologii kozího a ovčího mléka a farmářsky vyráběných sýrů. Popisuje výrobu vybraných skupin sýrů. Zabývá se jednotlivými mikroorganismy, které jsou důležité z technologického hlediska, a jsou obsažené v primárních a sekundárních kulturách. Charakterizuje nežádoucí mikroorganismy způsobující kontaminaci a uvádí možná opatření v boji proti nim. V neposlední řadě jsou popisovány legislativní požadavky na faremní zpracování mléka a sýrů. Vybrané skupiny mikroorganismů byly experimentálně stanoveny kultivačními metodami ve vzorcích syrového kozího, ovčího mléka a sýrů. Bylo zjištěno, že hodnoty CPM v mléce v některých měsících překročily Nařízením EP a Rady (ES) 853/2004 stanovený limit. Zjištěná přítomnost enterokoků, koliformních bakterií, termorezistentních aerobních a anaerobních bakterií a dalších nežádoucích mikroorganismů v syrovém mléku a v sýrech poukazuje na nedostatečné dodržování hygienických zásad a technologických postupů.
Mikrobiální kontaminace bylinných čajů
Kleinová, Barbora
Diplomová práce se zabývá problematikou mikrobiální kontaminace bylinných čajů. Teoretická část se věnuje léčivým rostlinám, jejich správnému pěstování a zpracování na bylinné čaje. Tato část také shromažďuje legislativní požadavky na bylinné čaje a charakterizuje mikroorganizmy, které se mohou v bylinných čajích nejčastěji vyskytovat. Dále popisuje postupy, kterými lze mikrobiální kontaminaci snižovat. Experimentální část shrnuje výsledky laboratorní práce zaměřené na mikrobiální kontaminaci bylinných čajů. Popisuje vliv horké vody na počty mikroorganizmu v bylinném čaji a bylinných nálevech. Zkoumá také změny počtu mikroorganizmů v bylinných nálevech v závislosti na čase.

Národní úložiště šedé literatury : Nalezeno 60 záznamů.   začátekpředchozí40 - 49dalšíkonec  přejít na záznam:
Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.