Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 901 záznamů.  předchozí11 - 20dalšíkonec  přejít na záznam: Hledání trvalo 0.01 vteřin. 
Stravovací návyky žáků středních odborných škol
Špaček, Jan
Bakalářská práce s názvem ‘‘Stravovací návyky žáků středních odborných škol‘‘, obsahuje teoretickou a praktickou část. V teoretické části je popsán vliv výživy na zdraví jedince, základní složky výživy, popisuje školní stravování, faktory, které mohou ovlivňovat výběr stravy a vyjmenovává alternativní způsoby stravování. V praktické části je obsažen dotazník sledující stravovací návyky žáků jedné střední odborné školy na Mělnicku a porovnává, jestli došlo ke změně ve stravovacích návycích v období před pandemií Covid-19 a nyní.
Stravovací návyky adolescentů
Dinga, Dominik
Bakalářská práce se zabývá tématem „Stravovací návyky adolescentů“. Skládá se ze dvou částí, teoretické a praktické. V první části jsou shrnuty teoretické poznatky dané problematiky, které vycházejí z odborné literatury. Jsou zde objasněny pojmy adolescence, výživa a její základní složky. Dále jsou v teoretické části představeny zásady zdravé výživy, vč. pitného režimu a vysvětlena prospěšnost pohybové aktivity. Závěr této části je zaměřen na faktory ovlivňující adolescenty při skladbě stravy. Cílem praktické části bylo získat odpovědi na průzkumné otázky, a to jaké mají adolescenti stravovací návyky, zda dodržují pitný režim a kolik hodin věnují pohybové aktivitě a které. Průzkumné šetření bylo provedeno kvantitativní metodou formou dotazníku. Bylo realizováno na dvou středních odborných školách.
Výživa při terapii farmakorezistentní epilepsie
Zavřelová, Silvie
Diplomová práce se zabývá problematikou výživy při terapii farmakorezistentní epilepsie, konkrétně ketoterapií, což je všeobecně uznávaný způsob léčby epilepsie. Ketoterapie je souhrnné označení pro všechny dietní režimy založené na restrikci sacharidů, vyšším příjmu tuků a sníženém příjmu bílkovin. Teoretická část pojednává o problematice epilepsie, možných způsobech léčby a vlivu jednotlivých diet na celkový stav jedince s epilepsií. V práci jsou také popsány změny metabolismu při ketoterapii a vliv potencionálně prospěšných živin při léčbě epilepsie. Cílem bylo zhodnotit účinnost nastavené diety za účelem snížení frekvence epileptických záchvatů u čtyř jedinců. Sběr dat proběhl formou rozhovorů, na základě kterých byly sestaveny případové studie (kazuistiky), které dokážou nejlépe zhodnotit danou problematiku jediného ukazatele, který zkoumáme. Výsledky naznačují, že určitá forma ketoterapie dokáže u některých jedinců snížit frekvenci epileptických záchvatů dlouhodobě. U některých se účinky dostaví velmi rychle, u některých až po delší době.
Stravovací návyky žáků středních odborných škol
Šňupíková, Nikol
Tato bakalářská práce se zabývá problematikou stravování žáků středních odborných škol. Teoretická část je zaměřena na popis základních pojmů, které se týkají zdravého stravování a zdravého životního stylu v období adolescence. Zmíněny jsou i jednotlivá výživová doporučení. Dále jsou zde charakterizovány základní živiny a jejich význam. Část je věnována alternativním výživovým směrům a popisu poruch příjmu potravy. Praktická část se věnuje šetření týkajícího se stravovacích návyků středo-školských studentů. Součástí bylo zjištění faktorů návyků, které stravování dotazovaných ovlivňují. Pro získání informací byl použit dotazník, který obsahoval 34 otázek, které se zabývaly touto problematikou. Respondenti byli žáci středních odborných škol.
Nutriční význam sušené mléčné kojenecké a dětské výživy
Pekárková, Tereza
Předložená práce shrnuje základní poznatky o složení mateřského, kravského, kozího a ovčího mléka. Je uveden současný stav produktů umělé mléčné kojenecké a dětské výživy, a to počáteční a pokračovací umělé výživy a výživy pro nedonošené děti a děti s nízkou porodní hmotností. Jsou zde popsány rozdíly mezi mateřským mlékem a umělou mléčnou výživou. Detailně je rozebráno obohacování umělé výživy o důležité látky. Problematika je rozšířena o popis technologie výroby sušeného mléka a stručně je popsána legislativa výše uvedené problematiky. Na závěr je provedeno srovnání mateřského mléka a umělé mléčné výživy.
Zdravý životní styl žáků středních škol
Páralová, Michaela
Bakalářská práce se zabývá zdravým životním stylem žáků středních škol. Práce je rozdělena na dvě části. Teoretická část popisuje zdravý životní styl, výživu a její základní složky. Dále je vymezen pojem adolescence, výživa adolescentů a rizikové chování související s nevyváženou stravou. V závěru teoretické části jsou zmíněny alternativní výživové směry. Cílem praktické části je zjistit zájem studentů střední školy o téma zdravého životního stylu. Data jsou získaná kvantitativní metodou pomocí dotazníku.
Výživa a bezpečnost potravin v těhotenství
Krejčová, Veronika
Bakalářská práce se zabývá významem a vlivem jednotlivých složek stravy na ženu v průběhu těhotenství a v konečném důsledku i na plod. Pozornost je věnována nutričním hodnotám potravin, blíže jsou specifikovány jednotlivé živiny, vitamíny a minerály. V neposlední řadě se práce soustředí na rizikové potraviny a mikroorganismy, s těmito potravinami asociované, způsobující alimentární onemocnění. Důkladně je diskutován možný negativní vliv některých potravin na budoucí matku a vyvíjející se plod.
Optimalizace systému výživy řepky ozimé
Heger, Jan
Diplomová práce na téma „Optimalizace systému výživy řepky ozimé“ měla za cíl zhodnotit vliv aplikace vybraných kombinací hnojení řepky ozimé během vegetace v jednoletém maloparcelkovém pokusu s založeném na polní pokusné stanici školního zemědělského podniku v Žabčicích u Brna v roce 2018/2019. Do pokusu byly zařazeny varianty hnojení N v termínech podzimního hnojení1), regeneračního přihnojení2), I. a II. přihnojení 3, 4) a hnojení ve fázi butonizace5) v uvedených kombinací a dávkách: N – nehnojeno, 1. (kontrola) – LAD (104 kg N/ha)2) + DAM (45 kg N/ha)3) + DAM (45 kg N/ha)3), 2. – ALZON Neo-N (30 kg N/ha)1) + LAD (74 kg N/ha)2) + DAM (45 kg N/ha)3) + DAM (45 kg N/ha)4), 3. – LOVOGRAN B (100 kg N/ha)2) + LAD (54 kg N/ha)3) + DAM (40 kg N/ha)4), 4. – LAS (64 kg N/ha)2) + DAM (130 kg N/ha)4), 5. – DASA (78 kg N/ha)2 + DAM (45 kg N/ha)3) + DAM (45 kg N/ha)4) + LOVO CaN (25 kg N/ha)5), 6. – DASA (78 kg N/ha)2) + DAM (45 kg N/ha)3) + DAM (45 kg N/ha)4) + močovina (25 kg N/ha)5). U všech hnojených variant byla celková dávka dusíku použitá během vegetace na úrovni 194 kg/ha. Aplikace dusíkatých hnojiv se pozitivně statisticky průkazně projevila na výnosu oproti nehnojené variantě. Rozdělení dávek dusíku do více aplikací bylo v našem případě efektivnější, než méně vstupů s většími dávkami. V našem experimentu nejlépe reagovala na hnojení dusíkem varianta č. 2 s aplikací podzimní dávky N, výnos byl statisticky průkazný oproti nehnojené variantě a kontrole. Hnojení N hnojivy nemělo příliš významný vliv na olejnatost v daném hospodářském roce, naopak statisticky průkazný vliv byl zaznamenán u produkce oleje. Z ekonomického hlediska byla výhodná pouze varianta č. 2, která byla schopna pokrýt náklady na hnojení N.
Stravovací návyky žáků středních odborných škol
Šándorová, Marie
Bakalářská práce je zaměřena na stravovací návyky adolescentů na středních odborných školách. Práce je rozdělena do dvou částí, teoretickou a praktickou. Cílem teoretické části je vysvětlení, objasnění pojmů a vlivů souvisejících se stravováním adolescentů. Následuje vysvětlení pojmů zdravé stravování a zdravý životní styl. V bakalářské práci je dále objasněn význam zdravého stravování a faktory ovlivňující výživu u dospívajících, rizika spojená s nevhodným stravo-váním a nesprávným životním stylem. Praktická část je zaměřena na vědomosti adolescentů o zdravém stravování, co při výběru stravy preferují a které faktory je ovlivňují nejvíce. Jako nástroj pro sběr dat byl využit dotazník, který byl sestaven pro tuto bakalářskou práci. Dotazník byl předložen elektronicky studentům středních odborných škol.
Veganství očima studentů
Dobešová, Tereza
Popularita veganství v posledních letech roste. Zároveň s tím se mění i postoje k tomuto životnímu stylu. Práce se zaměřuje na způsoby, jakým studenti vnímají veganství a na souvislosti mezi charakteristikami a názory. Dotazníkového šetření bylo provedeno na Fakultě regionálního rozvoje a mezinárodních teritoriálních studií Mendelovi univerzity v Brně. Byli zpracovávány data od 247 studentů. Dotazník cílil na všechny skupiny studentů. Studenti na veganství pohlížejí spíše pozitivně. Vegansky se stravovalo 5,66 % respondentů a mírně převažovali ženy. Ženy také častěji vynechávaly některé živočišné produkty. Neprokázala se souvislost mezi pohlavím a stavováním se vegansky nebo vynecháváním živočišných produktů. Respondenti vnímají dopady veganství na životní prostředí jako více pozitivní. Neprokázání souvislosti s pohlavím byla způsobena nepoměrem pohlaví ve skupině respondentů. Studenti vnímají veganství jako šetrnější k životnímu prostředí.

Národní úložiště šedé literatury : Nalezeno 901 záznamů.   předchozí11 - 20dalšíkonec  přejít na záznam:
Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.