Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 120 záznamů.  začátekpředchozí103 - 112další  přejít na záznam: Hledání trvalo 0.01 vteřin. 
Optimalizace produkce halogenalkandehalogenáz v míchaném bioreaktoru
Palyzová, Andrea ; Dobišová, Marie ; Maršálek, Jaroslav
Optimalizace složení kultivačního media a exprese enzymu v průběhu jednorázové kultivace v třepaných baňkách. Vývoj fermentačních procesů pro enzym LinB v míchaném bioreaktoru. Scale-up procesu kultivace do měřítka 180L. Down-stream processing velkoobjemové kultivace.
Pěstování vybraných energetických plodin výnosové parametry
NĚMEC, Václav
Diplomová práce v první části pojednává o obnovitelných zdrojích, možnostech využití biomasy a fytomasy rostlin. Další část je zaměřena na pěstování vybraných energetických plodin, jimiž jsou víceleté trávy Elymus elongatus (poddruh ponticus, odrůda Szarvasi-1), chrastice rákosovitá, ozdobnice čínská a jednoleté druhy kukuřice a čirok. Praktická část popisuje maloparcelkové pokusy s Szarvasi-1, chrasticí rákosovitou a ozdobnicí čínskou. Dále je uveden způsob založení polních pokusů s plodinou Szarvasi-1 jejich ošetření a sklizeň. Zaznamenány jsou výsledky z vlastních pokusů a jsou porovnány s literaturou. Poslední část se zabývá ekonomikou pěstování vybraných plodin.
Pěstování máku setého (Papaver somniferum L.) a jeho potravinářské aj. využití
DUFFEK, Josef
Tato bakalářská práce se zabývá v České republice již tradičně pěstovanou plodinou, a tou je mák setý. Cílem mé bakalářské práce je literární rešerší shrnout poznatky o požadavcích a vlastnostech máku setého, zjistit jeho nároky na pěstování, výnosové prvky, kvalitativní parametry a na základě literární rešerše doporučit současným i budoucím pěstitelům vhodnou technologii pro pěstování této plodiny. Ve své práci jsem se zaměřil na technologii pěstování máku od setí až po sklizeň, na jeho kvalitu a využití.
Amarant jako netradiční potravina ve výživě člověka
ŠESTÁKOVÁ, Irena
Bakalářská práce se zabývá amarantem (Amaranthus spp.) jako netradiční složkou ve výživě člověka. Rod Amaranthus L. patří do čeledi Amaranthaceae. Laskavec je jednoletá dvouděložná C4 rostlina. Semena jsou hladká, čočkovitá u kulturních druhů růžová nebo žlutě až smetanově zbarvená. V ČR se hmotnost tisíce semen pohybuje kolem 0,6 0,8 g. Celá nadzemní část rostliny je jedlá. Většinou se konzumují semena a listy. Druhy pěstované na zrno jsou laskavec krvavý (A. cruentus), laskavec červenoklasý (A. hypochondriacus) a laskavec ocasatý (A. caudatus). Některé druhy jsou pěstované jako listová zelenina, například A. tricolor, A. dubius nebo A. gangeticus. Rostlina je odolná k vyššímu zasolení a má zvýšenou schopnost čerpat živiny z půdy. Po vzejití rostliny dobře hospodaří s půdní zásobou vláhy, proto se hodí do i do sušších oblastí. Během vegetace je nutné porost odplevelovat, zejména odstraňovat příbuzné plané druhy, jejichž semena se nedají od kulturních forem oddělit. Semena amarantu dozrávají nestejnoměrně. Termín sklizně se volí v závislosti na odrůdě, termínu setí a povětrnostních podmínkách. Vhodná vlhkost skladování je 12 %. Výnos se v našich podmínkách pohybuje od 600 do 2400 kg/ha. Odhadovaný výnos z hektaru se pohybuje v rozmezí 4 až 14 t čerstvých listů. Využití amarantu v potravinářském průmyslu má široké uplatnění, například v pekárenství, masném průmyslu, dietetice, dětské výživě a funkčních potravinách, v průmyslu farmaceutickém, kosmetickém a energetickém. Amarant je z výživového hlediska vysoce ceněná rostlina. Obsah bílkovin je nejčastěji uváděn kolem 18%. Bílkovina amarantu je významná z hlediska vyššího obsahu lysinu, proto při vhodném začlenění do jídelníčku může nahradit bílkovinu živočišnou. Sacharidy amarantu jsou uváděny v množství přes 60 %, nejvýznamnějším sacharidem amarantu je škrob, který má mimořádně malá zrna (1 2 ?m) a je proto využitelný pro výživu, kde může být součástí snadno stravitelných nutričních nápojů a produktů. Tuky amarantu jsou uváděny v rozmezí 6 8 %. Z dietetického hlediska je důležitý vysoký obsah nenasycených mastných kyselin a skvalenu, který je známý svým antioxidačním a chemoprotektivním účinkem. Další složkou oleje laskavce jsou fytosteroly, které vykazují preventivní účinky vůči ateroskleróze. Dalšími významnými látkami amarantu jsou látky fenolické například flavonoid rutin, který zvyšuje odolnost stěn kapilár a zlepšuje absorpci vitaminu C ve střevech. Amarant je výborným zdrojem vitaminů a minerálních látek. Amarantová zrna i listy ale obsahují také antinutriční a toxické látky. Vlivem šlechtění, způsobem uskladnění a zpracování jsou tyto látky v rostlině postupně snižovány. Výzkumy ukázaly, že amarant má široké preventivní působení. Nezpůsobuje žádné alergické reakce a neobsahuje lepek. Z tohoto důvodu je vhodný pro zařazení do stravy celiaků. Amarant obsahuje antihypertenzní peptid, u diabetiků snižuje riziko nedostatku inzulínu v krvi a byl prokázán i antikancerogenní účinek. Konzumace amarantu má pozitivní vliv na imunitní systém a tělní zásobenost železem. Laskavec je také vhodnou složkou do nutričních nápojů a enterálních výživ. Vhodnost této plodiny ve stravě všech věkových skupin je nesporná. U seniorů ovlivňuje regeneraci buněk a látkovou výměnu a u dětí má význam lysin, který podporuje tvorbu nových mozkových buněk. Amarant je pro svoji houževnatost a obsah mnoha dobře přístupných živin, minerálů a vitaminů označován jako plodina 3. tisíciletí, která může být jedním z řešení nedostatku potravin v rozvojových zemích.
Pěstování a využití konopí setého v podmínkách ČR
KOMÁRKOVÁ, Jana
Cílem práce je shrnout poznatky o pěstování a možnostech využití konopí setého v podmínkách ČR. Konopí seté je dvoudomá i jednodomá plodina, která se pěstuje na semeno, vlákno a biomasu. Na našem území se nejčastěji pěstuje na semeno, z důvodu jednodušší sklizně. V roce 2012 bylo v České Republice oseto 275 ha orné půdy. Na českém trhu se využití plodiny stále rozšiřuje. Firmy ho používají v mnoha odvětvích, například jako zateplení ve stavebním průmyslu. V kosmetice je využíváno hlavně díky oleji, který obsahuje nenasycené mastné kyseliny, výrobky z konopí tak dosahují prokazatelných léčivých účinků při onemocnění ekzémem a lupenkou. V roce 2013 se také ve Volarech otevřely první konopné lázně u nás, které se tak staly největšími v Evropě. Práce je zpracovaná formou literární rešerše, shrnuje poznatky o botanické charakteristice, zásadách pěstování, využití, ekonomice, regulaci pěstování a využití státní politikou. Doplněk k literární části obsahuje navázání kontaktu s pěstiteli a zpracovateli (dotazník, výnosy konopí, fotografická dokumentace rostlin a výrobků).
Posouzení malé mechanizace pro zpracování a kultivaci půdy dle zvolených exploatačních ukazatelů.
PAVELA, Josef
První část bakalářské práce je vypracována formou literární rešerše, která se zabývá základními informacemi o složení půdy, významem půdy v zemědělství a metodami jejího zpracování. Navazuje přehled a popis energetických prostředků, strojů a nářadí pro základní zpracování půdy, pro přípravu půdy před setím a sázení a pro kultivací půdy, používaných v oblasti tzv. malé mechanizace. Literární rešerše je zakončena analýzou exploatačních, ekonomických a environmentálních ukazatelů. Druhá část práce je vypracována metodickou formou. Metodika se zabývá měřením provozním zkoušek, tj. měřením časových snímků vybraných rotačních kypřičů. Práce dokládá výsledky měření u vybraných strojů MOUNTFIELD MS 16 IN a VARI IV GLOBAL a porovnává je. Závěr práce přináší vyhodnocení výsledků, kterých bylo měřením dosaženo.
Vyšetřování chlamydií v urogenitálním traktu
BENDOVÁ, Radka
Tématem práce je vyšetřování chlamydií v urogenitálním traktu metodou kultivace. Cílem práce bylo vyzkoušet kultivační metodiku diagnostiky Chlamydia trachomatis na tkáňových kulturách, zhodnotit výsledky podle jednotlivých kritérií za určité období a výsledky porovnat s literárními údaji. Laboratoř virologie v Nemocnici České Budějovice, a.s. je na přípravu tkáňových kultur zařízená a pro tuto metodu používají neobyčejnou linii buněk BGM. Ve světě se téměř nepoužívá. Na tomto pracovišti se tato linie osvědčila a používají ji již od roku 1985, kdy ji dostali. Práce informuje o současném stavu chlamydií, jejich klasifikaci podle fylogenetických a genomových analýz bakterií, o jejich výskytu, růstovém cyklu a množení. Dále se práce věnuje chlamydiálním infekcím rozdělené na oční a urogenitální infekce a jejich léčbě. Přehled současného stavu problematiky je ukončen metodami průkazu, přímý a nepřímý průkaz. V přímém průkazu jsou popsány tkáňové kultury, jejich příprava a kultivace. Tuto metodu jsem ověřovala v praktické části mé bakalářské práce. V rámci této bakalářské práce mi byly poskytnuty vzorky z urogenitálního traktu, které jsem hodnotila třemi kategoriemi: pozitivní, negativní a nelze hodnotit (= vzorky byly přerostlé bakteriemi nebo kvasinkami a nebylo možné je vyhodnotit). Byly to povětšinou stěry z uretry a cervixu (u žen) nebo jen z uretry (u mužů). Celkový počet vyšetřovaných vzorků bylo 159 za období od 18.10. do 5.12. roku 2011. Chlamydie rostou na tkáňových kulturách 48hodin a poté se barví modifikovaným barvením dle Macchiavella. Vzorků barvených touto technikou bylo vyhodnoceno 127 (79,9%) z celkového počtu. Nejednoznačné vzorky se dále barvily monoklonální protilátkou proti Chlamydia trachomatis. Touto technikou bylo barveno 32 vzorků (20,1%) z celkového počtu. Vzorky jsem hodnotila také podle věku. Neobvykle vysoká byla pozitivita (42,2%) u starších žen ve věku 26-46 let, kam spadalo i největší množství vzorků (54,2%) žen z celkového počtu. Šlo většinou o pacientky, které měly gynekologické potíže, nikdy nebyly vyšetřeny a léčeny a nebo měly chronickou infekci, která se léčí velmi obtížně a má sklony recidivovat. U mužů bylo také největší množství vzorků (56,1%) z celkového počtu řazeno do věku 26-46 let, ale pouze 13% bylo pozitivních. Rozdíl je daný velikostí souboru a také tím, že u mužů se méně často projevuje chronická infekce.
Agrotechnika pěstování a obsah některých biologicky aktivních látek v rostlinách rodu Echinacea
GONDEKOVÁ, Hana
Tato práce popisuje vliv agrotechniky na obsah biologicky aktivních látek v rostlinách rodu Echinacea. Zabývá se botanickou charakteristikou, způsobem pěstování, agrotechnikou a ochranou před škůdci. V druhé části je uvedeno chemické složení a účinné látky rostlin rodu Echinacea a možnosti jejich zvýšení v rostlinách.
Efektivní technologie obdělávání půdy a zakládání porostů polních plodin: Metodika pro praxi
Vach, Milan ; Javůrek, Miloslav
Metodika shrnuje nejnovější znalosti o minimalizačních a půdoochranných způsobech zpracování půdy a jejich promítnutí do efektivních technologií zakládání porostů hlavních polních plodin. Uvedeny jsou inovované pěstební technologie jednotlivých polních plodin, výnosové a modelové ekonomické hodnocení rozdílných způsobů založení porostů.
Plný text: Stáhnout plný textPDF
Efektivní technologie obdělávání půdy a zakládání porostů polních plodin: Metodika pro praxi
Vach, Milan ; Javůrek, Miloslav
Předložená metodika shrnuje současné nejnovější znalosti o minimalizačních a ochranných způsobech zpracování půdy a jejich promítnutí do efektivních technologií zakládání porostů hlavních polních plodin. V metodice je uvedeno výnosové a modelové ekonomické hodnocení rozdílných způsobů založení porostů polních plodin.
Plný text: Stáhnout plný textPDF

Národní úložiště šedé literatury : Nalezeno 120 záznamů.   začátekpředchozí103 - 112další  přejít na záznam:
Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.