Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 16 záznamů.  předchozí11 - 16  přejít na záznam: Hledání trvalo 0.01 vteřin. 
Kulturní dějiny vybraných segmentů každodennosti. Kult Absintu: Absint v kultuře
Frič, Jan ; Půtová, Barbora (vedoucí práce) ; Soukup, Václav (oponent)
V úvodu práce autor obeznamuje čtenáře se stručnými fakty týkajícími se absintové historie, toho co absint je a co dnes pro mnohé představuje. Dotýká se několika mýtů, se kterými polemizuje a zmiňuje pravděpodobnost, že i ty přispěly k dnešní oblíbenosti absintu. V části Historie pak čtenáři dává možnost zjistit, odkud absint pochází, a jak probíhalo geografické šíření tohoto nápoje stejně jako jeho následný pád zakončený celoevropským zákazem. Na konci pasáže zmiňuje nejnovější vývoj v oblasti absintu a jeho opětovné šíření v důsledku uvolnění zákazu v téměř všech zemích, kterých se týkal. Další část je věnována skutečné podobě absintu. Autor uvádí, jaké náležitosti by měla výroba absintu mít a jak se dnes z archivních lahví, pamatujících ještě dobu před zákazem, rodí absinty nové. Konzument tak má možnost ochutnat přesně takové nápoje, které byly v 19. století vyráběny. Následuje pasáž o skutečných a domnělých účincích absintu, stejně jako obeznámení s nejdiskutovanější látkou v absintu obsaženou, thujonem. Absintový rituál je popsán v následující kapitole včetně několika obměn, kterým autor vytýká neautenticitu originálního rituálu z 19. století a u některých zmiňuje také jejich zdravotní rizika. Dále se autor věnuje jednotlivým proprietám užívaným k pití absintu, u nichž popisuje způsob jejich...
Možnosti zvýšení užitných vlastností lehčeného cihlářského střepu
Fric, Jan ; Stančík,, Hynek (oponent) ; Sokolář, Radomír (vedoucí práce)
Tato práce se zabývá možnostmi použití nanovláken ke zvýšení pevnosti cihelného střepu, nahrazení běžného ostřiva - křemenného písku kamennou prosívkou, využití flokulantů jako lehčiva a probarvení střepu pomocí hutního oxidu.

Národní úložiště šedé literatury : Nalezeno 16 záznamů.   předchozí11 - 16  přejít na záznam:
Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.