Název:
Dynamika růstu kapra s ohledem na potravu a environmentální faktory prostředí v rybničním chovu.
Překlad názvu:
Growth dynamics of common carp concerning food and environmental factors of the fishpond culture environment.
Autoři:
SÝKORA, Ondřej Typ dokumentu: Diplomové práce
Rok:
2025
Jazyk:
cze
Abstrakt: [cze][eng] Potrava a parametry prostředí mají vliv na tvar těla vodních organismů včetně ryb. U akvakulturních chovů je to dáno především typem krmiva a jeho výživovou hodnotou či množstvím přirozené potravy, které ovlivňují rychlost růstu a tvar těla chovaných ryb. Experimentální část byla realizována v produkční sezoně 2023 na třech charakterově identických rybnících s odlišnými režimy přikrmování. Navíc do hodnocení růstu byly sledovány změny tvaru těla kaprů, analyzované pomocí morfometrické analýzy založené na digitálním zobrazování a statistických metodách (PCA, CVA). Pro správnou interpretaci výsledků byly současně monitorovány fyzikálněchemické parametry vody a dynamika zooplanktonu jako klíčového zdroje přirozené potravy. Výsledky ukázaly, že přikrmování glycidovými krmivy na počátku sezony s přechodem na peletovaná krmiva ve druhé polovině sezony vedlo k nejvyšším růstovým přírůstkům, a zároveň k výrazným změnám ve tvaru těla, které se výrazně odlišovaly od ostatních rybníků, zejména ve vrcholné fázi sezony. Naopak kapři přikrmovaní obilovinami pouze od druhé poloviny sezony vykazovali větší variabilitu ve tvaru těla a pomalejší růst ve druhé polovině sezony v důsledku vyčerpání přirozené potravy. Přikrmování po celou sezonu peletami představovalo kompromis mezi oběma strategiemi a vykazovalo vyvážený růst i morfologické charakteristiky, i když na úkor ekonomické stránky. Celkově z práce plyne, že rozdílný způsob přikrmování má významný vliv na dynamiku růstu a biometrické proporce těla kapra, které se s postupující sezonou a zvyšující se intenzitou přikrmování zvyšují. Ke konci sezony, při nižší intenzitě přikrmování se výrazné rozdíly tvaru těl začínají dorovnávat. Studie potvrzuje, že způsob výživy významně ovlivňuje nejen růstovou dynamiku kapra, ale i jeho tělesné proporce. Výsledky mohou přispět k optimalizaci výživových strategií v rybničním hospodaření s cílem maximalizovat produkci při zachování dobrého zdravotního stavu ryb a udržitelnosti vodního prostředí. Feed and environmental parameters affect the body shape of aquatic organisms, including fish. In aquaculture systems, it is primarily the type of feed, its nutritional value, and the availability of natural food that influence the growth rate and body morphology of cultured fish. The experimental part of this study was conducted during the 2023 production season in three structurally identical fishponds with different supplementary feeding regimes. In addition to growth evaluation, changes in carp body shape were assessed using morphometric analysis based on digital imaging and statistical methods (PCA, CVA). For proper interpretation of results, water physicochemical parameters and zooplankton dynamics as a key source of natural food were also monitored. The results showed that feeding carbohydrate-based feeds at the beginning of the season, followed by pelletized feed in the second half of the season, led to the highest growth increments, as well as to distinct changes in body shape, particularly during the peak of the growing season. In contrast, fish fed only cereals from the second half of the season exhibited higher variability in body shape and slower growth due to the depletion of natural food sources. Continuous feeding with pellets throughout the season represented a compromise between the two strategies and resulted in balanced growth and morphological traits, although at the expense of economic efficiency. Overall, the study demonstrates that the type of supplementary feeding has a significant effect on the growth dynamics and biometric body proportions of carp, which increase progressively with the season and the intensification of feeding. Toward the end of the season, when feeding intensity decreased, differences in body shape began to level off. The study confirms that nutritional strategies significantly influence not only the growth performance of carp but also its body morphology. The findings may contribute to the optimization of feeding strategies in pond aquaculture aimed at maximizing production while maintaining good fish health and environmental sustainability.
Klíčová slova:
akvakultura; digitální zobrazován; Morfologické změny; morfometrie; přikrmování; zooplankton; aquaculture; digital imaging; feeding; Morphological changes; morphometry; zooplankton Citace: SÝKORA, Ondřej. Dynamika růstu kapra s ohledem na potravu a environmentální faktory prostředí v rybničním chovu.. České Budějovice, 2025. diplomová práce (Ing.). JIHOČESKÁ UNIVERZITA V ČESKÝCH BUDĚJOVICÍCH. Fakulta rybářství a ochrany vod
Instituce: Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích
(web)
Informace o dostupnosti dokumentu:
Plný text je dostupný v digitálním repozitáři JČU. Původní záznam: http://www.jcu.cz/vskp/74079