Název:
Strategický management v hotelnictví
Překlad názvu:
Strategic management in the hotel industry
Autoři:
MIESBAUEROVÁ, Lucie Typ dokumentu: Diplomové práce
Rok:
2023
Jazyk:
cze
Abstrakt: [cze][eng] Cílem této práce je zhodnocení strategického řízení v podniku a podnikatelských jednotkách a navrhnout doporučení ke strategii a vzájemnému vylaďování. Literární rešerše popisuje základy strategického řízení seznamuje s jednotlivými strategickými analýzami. Přibližuje možnosti strategického vyladění pomocí Balance Scorecard. Praktická část se pak věnuje konkrétnímu vybranému podniku a podnikatelským jednotkám. Jsou postupně vytvořeny všechny potřebné vnější a vnitřní analýzy pro zhodnocení současné situace podniku na trhu - PEST analýza, Porterův model, VRIO analýza, analýza funkcionálních oblastí. Veškeré informace jsou získány z veřejně dostupných informací nebo z rozhovoru s pověřenými pracovníky vybrané společnosti. Výsledkem této práce je zjištění strategií podniku a podnikatelských jednotek pomocí vyhodnocení SWOT analýzy. Vybraná společnost XY pracuje se strategií SO, podnikatelský jednotka XX pracuje se strategií ST a podnikatelská jednotka YY pracuje se strategií SO. Díky tomuto zjištění jsou navrhovány tři alternativy pro strategické vylaďování podnikatelských jednotek.This diploma thesis deals with the issue of strategic management and strategic alignment of operating establishments in the hotel industry. The aim of this work is to evaluate strategic management in the company and business establishment and to propose recommendations for strategy and mutual strategic alignment. Literary research deals with issues on a given topic. It describes the basics of strategic management and introduces individual strategic analyses. Then the thesis mentions the possibilities of strategic alignment with the Balanced Scorecard. The practical part is then devoted to a specific selected company and business establishments. All the necessary external and internal analyses are gradually created to evaluate the current situation of the company on the market - PEST analysis, Porter's model, VRIO analysis, analysis of functional areas. All information is obtained from publicly available information or from an interview with authorized employees of the selected company. The result of this work is the identification of the strategies of the company and business establishments using a SWOT analysis. The selected company XY works with the SO strategy, business establishment XX works with the ST strategy and business establishment YY works with the SO strategy. Thanks to this finding, three alternatives are proposed for the strategic alignment of business establishments.
Klíčová slova:
PEST analýzy; Porterův model; strategická analýza; strategické vylaďování; strategie; SWOT analýza; VRIO analýza; PEST analysis; Porter's model; strategic alignment; strategy; strategy analysis; SWOT analysis; VRIO analysis Citace: MIESBAUEROVÁ, Lucie. Strategický management v hotelnictví. České Budějovice, 2023. diplomová práce (Ing.). JIHOČESKÁ UNIVERZITA V ČESKÝCH BUDĚJOVICÍCH. Ekonomická fakulta
Instituce: Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích
(web)
Informace o dostupnosti dokumentu:
Plný text je dostupný v digitálním repozitáři JČU. Původní záznam: http://www.jcu.cz/vskp/67088