Název:
Proteomické rozlišení obilnin
Překlad názvu:
Proteomic resolution of cereals
Autoři:
Nyškovská, Kristýna ; Kučková, Štěpánka (vedoucí práce) ; Kolář, Karel (oponent) Typ dokumentu: Bakalářské práce
Rok:
2024
Jazyk:
cze
Abstrakt: [cze][eng] Tato bakalářská práce se zabývá proteomickým rozlišením obilovin (amarantu, ječmene setého, kukuřice seté, merlíku čilského (quinoi), čiroku zrnového, ovsa setého, pšenice seté, pohanky seté, prosa setého, rýže seté, špaldy, žita setého). Obiloviny jsou velkým množství zastoupeny v lidské potravě a jsou jedním z hlavních zdrojů bílkovin a sacharidů. Cílem bylo zjistit, zda je možné mezi sebou rozlišit jednotlivé typy obilovin a porovnat rozdíl mezi obilovinami a pseudoobilovinami na základě bílkovinového složení jejich zrn pomocí hmotnostně- spektrometrické metody MALDI-TOF (Matrix-Assisted Laser Desorption/Ionization - Time of Flight). Teoretická část se zabývá seznámením s obilninami, pseudoobilninami a jejich nutričními hodnotami, využitím a analytickou metodou MALDI-TOF MS. Experimentální část se zabývá sběrem jednotlivých druhů obilovin a jejich následnou analýzou. Vzorky byly mechanicky zpracovány a štěpeny za pomoci enzymu trypsinu. Naštěpené peptidy byly změřeny metodou MALDI-TOF MS a získaná spektra byla následně zpracována pomocí programu mMass a PostgreSQL (verze 14.2). Tímto způsobem byly zjištěny specifické hodnoty m/z, které jsou charakteristické pro každou analyzovanou obilovinu. Z těchto hodnot byla sestavena tabulka, která přehledně uvádí tyto charakteristické hodnoty. Díky těmto...This bachelor thesis deals with the proteomic differentiation of cereals (amaranth, sown barley, sown maize, qinoa, grain sorghum, sown oats, sown wheat, sown buckwheat, sown millet, sown rice, spelt, sown rye). Cereals are abundant in the human diet and are one of the main sources of protein and carbohydrates. The aim was to determine whether it is possible to distinguish between different types of cereals and to compare the difference between cereals and pseudocereals based on the protein composition of their grains using the mass spectrometric method MALDI-TOF (Matrix-Assisted Laser Desorption/Ionization - Time of Flight. The theoretical part deals with the introduction of cereals, pseudocereals and their nutritional values, application and analytical method MALDI-TOF MS. The experimental part deals with the collection of different cereal species and their subsequent analysis. The samples were mechanically processed and digested using the enzyme trypsin. The cleaved peptides were measured by MALDI-TOF MS and the obtained spectra were subsequently processed using mMass and PostgreSQL (version 14.2). In this way, specific m/z values were determined that are characteristic of each cereal analyzed. From these values, a table was compiled that summarizes these characteristic values. Which allows the...
Klíčová slova:
hmotnostní spektrometrie; obilniny; proteiny; cereals; mass spectrometry; proteins