Název:
Vliv vybraných faktorů na rychlost kažení plodové zeleniny
Autoři:
ŠUTKOVÁ, Jana Typ dokumentu: Diplomové práce
Rok:
2024
Jazyk:
cze
Abstrakt: [cze][eng] Plodová zelenina je jednou z nejvíce konzumovaných zelenin celosvětově, a proto je důležité neustále optimalizovat podmínky jejího skladování. Cílem diplomové práce bylo posoudit vliv ošetření rajčat (vodovodní voda, Cibulex) a skladovacích teplot (6,5 °C, 15 °C, 21 °C), na rychlost kažení, dále vyhodnotit preference respondentů (n=347) ohledně konzumace a nákupu rajčat a posoudit nabídku rajčat v tržní síti. Vzorky rajčat ošetřené roztokem Cibulex vykazovaly nižší nárůst vybraných skupin mikroorganismů v porovnání s kontrolními vzorky. V dotazníkovém šetření bylo zjištěno, že z celkové počtu respondentů (n=347) většina (97 %) rajčata konzumuje. Nejvíce jsou preferovaná tuzemská cherry rajčata, sladké chuti a šťavnaté konzistence. Při nákupu rajčat jsou respondenti ovlivňováni zejména cenou, kvalitou a vzhledem rajčat. Poměrně značná část respondentů (63 %) skladuje rajčata při chladničkové teplotě, která není vhodná z důvodu ztráty vůně a chutě rajčat. Při průzkumu nabídky rajčat v devíti obchodních řetězcích (Tesco, Albert, Penny, Kaufland, Globus, Flop, Coop, Norma a Lidl) byla v průběhu letního a zimního období, zjištěna široká nabídka tohoto sortimentu. Přičemž nejširší nabídka (n=12) se nacházela v obchodních řetězcích Globus a Lidl, a to v zimním období. Fruiting vegetables are among the most consumed vegetables worldwide, so it is important to constantly optimise storage conditions. The aim of the thesis was to assess the effect of tomato treatments (tap water, Cibulex) and storage temperatures (6.5 °C, 15 °C, 21 °C) on the rate of spoilage, to evaluate the preferences of respondents (n=347) regarding the consumption and purchase of tomatoes and to assess the supply of tomatoes in the market network. Tomato samples treated with Cibulex solution showed a lower increase of selected groups of microorganisms compared to control samples. In the questionnaire survey, it was found that 97% of the respondents consumed tomatoes and preferred domestic cherry tomatoes, with a sweet taste and juicy consistency. When purchasing tomatoes, respondents are mainly influenced by the price, quality and appearance of tomatoes. A relatively large proportion of respondents (63 %) store tomatoes at refrigerator temperature, which is not suitable because of the loss of flavour and taste of tomatoes. A survey of the tomato offer in nine supermarket chains (Tesco, Albert, Penny, Kaufland, Globus, Flop, Coop, Norma and Lidl) revealed a wide range of tomatoes during the summer and winter periods. The widest range (n=12) was found in the Globus and Lidl chains during the winter period.
Klíčová slova:
Cibulex; dotazníkové šetření; kažení; mikrobiologická analýza; plodová zelenina; průzkum trhu; rajčata; Cibulex; fruiting vegetables; market research; microbiological analysis; questi-onnaire survey; spoilage; tomatoes Citace: ŠUTKOVÁ, Jana. Vliv vybraných faktorů na rychlost kažení plodové zeleniny. České Budějovice, 2024. diplomová práce (Ing.). JIHOČESKÁ UNIVERZITA V ČESKÝCH BUDĚJOVICÍCH. Fakulta zemědělská a technologická
Instituce: Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích
(web)
Informace o dostupnosti dokumentu:
Plný text je dostupný v digitálním repozitáři JČU. Původní záznam: http://www.jcu.cz/vskp/70962