Název:
Metodika kryokonzervace in vitro kultur ovocných dřevin
Překlad názvu:
Methodology of cryoconservation of in vitro cultures of fruit trees
Autoři:
Bilavčík, Alois ; Faltus, Miloš ; Zámečník, Jiří Typ dokumentu: Metodiky ISBN: 978-80-7427-342-1
Rok:
2020
Jazyk:
cze
Nakladatel: Výzkumný ústav rostlinné výroby, v.v.i.
Abstrakt: [cze][eng] Účel uplatnění metodiky je uložení vybraných genotypů ovocných dřevin, především jabloně a hrušně, v podmínkách kryogenních teplot v rámci Národního programu. Nově vytvořená metodika umožní efektivně a účinně kryokonzervovat genetické zdroje vybraných ovocných dřevin. Metodika přináší nově definované enkapsulačně dehydratační postupy kryoprezervace optimalizované pomocí termické metody diferenční skenovací kalorimetrie.The purpose of the methodology is to store selected genotypes of fruit trees, especially apple and pear trees, in conditions of cryogenic temperatures within the National Program. The newly created methodology will enable efficient and effective cryopreservation of genetic resources of selected fruit trees. The methodology brings newly defined encapsulation dehydration procedures of cryopreservation optimized using the thermal method of differential scanning calorimetry.
Klíčová slova:
bezpečné uchování; ovocné dřeviny; ultranízké teploty; fruit trees; safe storage; ultra-low temperatures Číslo projektu: RO0418 (CEP) Poskytovatel projektu: MZE Citace: BILAVČÍK, Alois, Miloš FALTUS a Jiří ZÁMEČNÍK. Metodika kryokonzervace in vitro kultur ovocných dřevin. Praha: Výzkumný ústav rostlinné výroby, 2020. ISBN 978-80-7427-342-1.
Práva: Dílo je chráněno podle autorského zákona č. 121/2000 Sb.