Název:
Analýza reziduí z archeologické keramiky pomocí specifických protilátek a hmotnostní spektrometrie
Překlad názvu:
Residue analysis from archaeological ceramics using specific antibodies and mass spectrometry
Autoři:
Pavelka, Jaroslav ; Kučera, Lukáš (konzultant) Typ dokumentu: Metodiky
Rok:
2020
Jazyk:
cze
Abstrakt: [cze][eng] Na keramice se ve zvláštních podmínkách mohou dochovat důležité informace zachované v podobě biologických markerů – tzv. organických reziduí obsahující pozůstatky potravin. Jejich analýzou je možné určit druh připravované či konzumované stravy v minulosti. Z toho důvodu byl vyvinut laboratorní postup na principu metody ELISA (Enzyme-Linked Immuno Sorbent Assay) zaměřený primárně na určení přítomnosti denaturovaných proteinů ze středověké keramiky, který využívá dostupné a certifikované sady kitů pro imunologické analýzy. Schválená metodika je určena pro vědecké odborníky z řad archeologů, bioarcheologů a imunologů pracujících s archeologickým materiálem.Important information preserved in the form of biological markers - so-called organic residues containing food residues - can be preserved on ceramics under special conditions. By analyzing them, it is possible to determine the type of food being prepared or consumed in the past. For this reason, a laboratory procedure based on the ELISA method (Enzyme-Linked Immuno Sorbent Assay) was developed, primarily aimed at determining the presence of denatured proteins from medieval ceramics, which uses available and certified kits for immunological analysis. The approved methodology is intended for scientific experts from the ranks of archaeologists, bioarchaeologists and immunologists working with archaeological material.
Klíčová slova:
hmotnostní spektrometrie; metoda ELISA; organická rezidua; středověká keramika; ELISA method; mass spectrometry; medieval ceramics; organic residues Číslo projektu: DG18P02OVV020 (CEP) Poskytovatel projektu: Ministerstvo kultury ČR
Práva: Dílo je chráněno podle autorského zákona č. 121/2000 Sb.; Licence Creative Commons Uveďte původ 4.0