Original title:
Socioekonomické souvislosti stravování a jídla etnických menšin (případ Vietnamců v ČR)
Translated title:
Socioeconomic context of food of ethnic minorities (the case of Vietnamese minority in Czechia)
Authors:
Pham, Phuong Uyen ; Lošťák, Michal (advisor) ; Zelený, Jiří (referee) Document type: Bachelor's theses
Year:
2016
Language:
cze Publisher:
Česká zemědělská univerzita v Praze Abstract:
[cze][eng] Bakalářská práce je věnována jídlu a jeho sociálnímu a kulturnímu kontextu. Práce je rozdělena na dvě části: literární rešerši a praktickou část. Ze začátku práce bude zaměřeno na vysvětlení pojmu jídlo a krátce se pojedná o kulturních aspektech stravování. Dále jsou stručně popsány tři nejvíce zastoupené etnické menšiny v České republice. Praktická část je zaměřena na přizpůsobení se vietnamské menšiny v ČR s tím související i analýza stravovacích návyků. Kvalitativním výzkumem byly zjišťovány informace o jídlech, které respondenti konzumovali, a na tomto základě bylo zkoumáno, jak je jejich stravování ovlivněno pobytem v jiném kulturním prostředí.The bachelor thesis is devoted to food and its social and culture context. This study is divided into two sections: literature review and practical part. The beginning of the text will be aimed to explanation of the term food and deals briefly with cultural aspects of eating. There are also briefly described the most popular ethnic minorities in the Czech Republic. The practical part is dealing with adjusting the Vietnamese minority in Czechia and the related issues and analysis of eating habits. By qualitative research were found out the information about food that respondents ate. On this basis was examined how is their eating affected by the place of residence in a different cultural environment.
Keywords:
jídlo; kultura; menšiny; stravování; Vietnamci