Název:
Mezinárodní trh s cukrem
Překlad názvu:
The International Sugar Market
Autoři:
Medunová, Tereza ; Čajka, Radek (vedoucí práce) ; Richter, Stanislav (oponent) Typ dokumentu: Bakalářské práce
Rok:
2014
Jazyk:
cze
Nakladatel: Vysoká škola ekonomická v Praze
Abstrakt: [cze][eng] Cílem práce je vymezit a zhodnotit postavení komodity cukru na mezinárodním trhu včetně nastínění jeho budoucího směřování. Komodita je charakterizována co do získávání, využití a základních parametrů a zasazena do Společné zemědělské politiky Evropské unie. Následkem cukerní reformy bylo snížení produkce a ceny cukru v členských státech a transformace EU na čistého importéra této komodity. Většina světové produkce cukru se přesouvá do rozvojových zemí. Snahy WTO o odstraňování překážek, jinak silně regulovaného obchodu s cukrem, jsou kvůli rozdílným zájmům členských států zdlouhavé. To je jeden z důvodů, proč cena cukru neklesá tak rychle, jak se předpokládalo. Budoucí vývoj cukerního trhu by měl být determinován rostoucí poptávkou v rozvíjejících se ekonomikách, větší liberalizací trhů a produkcí bioetanolu.The aim of this thesis is to define and evaluate the position of sugar as a commodity within the international sugar market, including the outline of its future trends. Commodity is characterized in terms of its extraction, use and basic parameters and set into the Common Agricultural Policy of the EU. The EU sugar reform has resulted in the reduction in sugar volume produced by the member states and the transformation of the EU to a net sugar importer. Most of the world's sugar production is being shifted to developing countries. Due to the different attitudes of the WTO's members are efforts to eliminate barriers of the regulated sugar trade complicated. That is one reason why the price of sugar does not decrease as fast as expected. Future state of the sugar market should be determined by growing demand in emerging economies, further liberalization and the production of bioethanol.
Klíčová slova:
bioetanol; bílý cukr; cukerní reforma; obchod cukrem; třtinový cukr; WTO; bioethanol; cane sugar; sugar reform; sugar trade; the WTO; white sugar
Instituce: Vysoká škola ekonomická v Praze
(web)
Informace o dostupnosti dokumentu:
Dostupné v digitálním repozitáři VŠE. Původní záznam: http://www.vse.cz/vskp/eid/45741