Název:
Optimalizace složení jídelníčku pro diabetiky
Překlad názvu:
Optimizing the composition of the diet for diabetics
Autoři:
Filáková, Lucie ; Fábry, Jan (vedoucí práce) ; Jablonský, Josef (oponent) Typ dokumentu: Bakalářské práce
Rok:
2010
Jazyk:
cze
Nakladatel: Vysoká škola ekonomická v Praze
Abstrakt: [cze][eng] Cílem této práce je vytvoření čtrnáctidenního jídelníčku pro diabetiky pro nemocniční účely a minimalizace nákladů na tuto dietu. V matematickém modelu této úlohy je nutné striktně dodržet podmínky, které omezují přísun sacharidů, tuků, bílkovin a energie -- tyto podmínky jsou pro diabetiky velice důležité. Dále jsou kladeny nároky na pestrost jídelníčku. Tento matematický model je zapsán v optimalizačním softwaru LINGO a poté i díky formátu MPS spuštěn v systému XPRESS, ve kterém je model finálně dořešen. Vyřešený model je posléze interpretován a srovnáván s jídelníčky, které byly poskytnuty nemocnicí NsP v Novém Jičíně.The aim of this work is 14-day diet program for diabetics for hospital purposes and to minimize the costs of the diet. The mathematical model of this problem must strictly comply with the conditions that limit the supply of carbohydrates, fats, protein and energy -- these conditions are very important for diabetics. Further the claims are made to the diet. This mathematical model is written in the optimization software LINGO and than thanks to the MPS format run in XPRESS, in which model is finally solved. Resolved model is then interpreted and compared with diet programs that have been granted by hospital NsP in Nový Jičín.
Klíčová slova:
LINGO; nutriční model; optimalizace; diet problem; LINGO; optimization
Instituce: Vysoká škola ekonomická v Praze
(web)
Informace o dostupnosti dokumentu:
Dostupné v digitálním repozitáři VŠE. Původní záznam: http://www.vse.cz/vskp/eid/21274