Název:
Charakterizace a identifikace odrůdy Vital
Překlad názvu:
Characterization and identification of Vital variety
Autoři:
Nesvadba, Vladimír ; Polončíková, Zdeňka ; Henychová, Alena ; Krofta, Karel ; Patzak, Josef Typ dokumentu: Metodiky ISBN: 978-80-87357-06-4
Rok:
2010
Jazyk:
cze
Nakladatel: Chmelařský institut s.r.o., Žatec
Abstrakt: Vital je nová a první česká odrůda, která má význam jak pro pivovarnictví, tak i pro farmacii. Je výsledkem šlechtění chmele pro farmaceutické a biomedicinální účely. Charakterizace a identifikace byly provedeny jak v čerstvém stavu v průběhu růstu chmele, tak i po usušení chmelových hlávek. Na základě morfologických popisů je stanovena identifikace na podrobných rozborech révy, listů, pazochů a hlávek. DNA analýzy byly provedeny z mladých listů, a to metodami STS a SSR. Pro identifikaci suchých hlávek byly použity podrobné mechanické rozbory a chemické analýzy. Z chemických analýz byly získány chmelové pryskyřice, polyfenoly a silice. Získaná statistická data a jejich variabilita charakterizují odrůdu Vital.
Klíčová slova:
chmel; chmelařství; pěstitelské systémy; cropping systems; hop; hop growing Číslo projektu: 2B06011 (CEP) Poskytovatel projektu: NPVII MŠMT ČR Citace: NESVADBA, V., POLONČÍKOVÁ, Z., HENYCHOVÁ, A., KROFTA, K., PATZAK, J. Charakterizace a identifikace odrůdy Vital. Metodika pro praxi 6/10, Chmelařský institut, Žatec, 2010, ISBN 978-80-87357-06-4.
Práva: Dílo je chráněno podle autorského zákona č. 121/2000 Sb.