Original title: Charakterizace a identifikace odrůdy Vital
Translated title: Characterization and identification of Vital variety
Authors: Nesvadba, Vladimír ; Polončíková, Zdeňka ; Henychová, Alena ; Krofta, Karel ; Patzak, Josef
Document type: Methods
ISBN: 978-80-87357-06-4
Year: 2010
Language: cze
Publisher: Chmelařský institut s.r.o., Žatec
Abstract: Vital je nová a první česká odrůda, která má význam jak pro pivovarnictví, tak i pro farmacii. Je výsledkem šlechtění chmele pro farmaceutické a biomedicinální účely. Charakterizace a identifikace byly provedeny jak v čerstvém stavu v průběhu růstu chmele, tak i po usušení chmelových hlávek. Na základě morfologických popisů je stanovena identifikace na podrobných rozborech révy, listů, pazochů a hlávek. DNA analýzy byly provedeny z mladých listů, a to metodami STS a SSR. Pro identifikaci suchých hlávek byly použity podrobné mechanické rozbory a chemické analýzy. Z chemických analýz byly získány chmelové pryskyřice, polyfenoly a silice. Získaná statistická data a jejich variabilita charakterizují odrůdu Vital.
Keywords: cropping systems; hop; hop growing; chmel; chmelařství; pěstitelské systémy
Project no.: 2B06011 (CEP)
Funding provider: NPVII MŠMT ČR
Citation: NESVADBA, V., POLONČÍKOVÁ, Z., HENYCHOVÁ, A., KROFTA, K., PATZAK, J. Charakterizace a identifikace odrůdy Vital. Metodika pro praxi 6/10, Chmelařský institut, Žatec, 2010, ISBN 978-80-87357-06-4.
Rights: This work is protected under the Copyright Act No. 121/2000 Coll.

Institution: Hop Research Institute (web)

Permalink: http://www.nusl.cz/ntk/nusl-166084


The record appears in these collections:
Research > Research institutes > Hop Research Institute
Analytical and methodological materials > Methods
 Record created 2013-12-05, last modified 2018-10-03


Fulltext:
If you can´t see the document in your browser, save it to your PC and open it in a suitable application.
  • Export as DC, NUŠL, RIS
  • Share