Název:
Kultivace révy vinné v in vitro podmínkách: certifikovaná metodika
Překlad názvu:
Cultivation of grapevine in conditions in vitro
Autoři:
Bilavčík, Alois ; Faltus, Miloš ; Zámečník, Jiří ; Skala, Ondřej Typ dokumentu: Metodiky ISBN: 978-80-7427-106-9
Rok:
2012
Jazyk:
cze
Nakladatel: Výzkumný ústav rostlinné výroby, v.v.i.
Abstrakt: [cze][eng] Réva vinná je stará, významná plodina, jejíž pěstování má u nás, především na jižní Moravě, dlouhou tradici. Je to vegetativně množená rostlina a její uchování v polních podmínkách je ovlivněno působením řady abiotických i biotických stresů. V závislosti na ročníku a lokalitě hrozí riziko vymrzání révy a rostliny bývají napadány celou řadou škodlivých patogenů. Kultivace explantátů révy vinné v aseptických podmínkách in vitro tato rizika eliminuje. Širší uplatnění tohoto postupu je však limitováno problémy s růstem explantátů révy vinné v in vitro podmínkách a častá genotypová závislost růstu explantátů. Tato metodika popisuje postup převodu materiálu do in vitro podmínek, postup multiplikace materiálu v in vitro podmínkách a podmínky pomalého růstu in vitro kultur révy vinné. Uživatelem metodiky je MZe, které ji uplatní v rámci „Národního programu konzervace a využívání genetických zdrojů rostlin, zvířat a mikroorganismů významných pro výživu a zemědělství“ kde metodika nahradí stávající metodiku.Grapevine is a traditional crop in the Czech Republic, especially in the South Moravia region. It is a vegetatively propagated crop; hence vineyards are endangered by abiotic and biotic stress influence. The risk of plant damage due to frost and pest influence occurs in the field conditions according to season and locality. Cultivation of grapevine in conditions in vitro eliminates the risk. Higher utilization of the method is limited by sensitivity of some genotype to in vitro conditions. This methodology solves these problems and describes material introduction into in vitro conditions, explants multiplication and slow growth condition establishment. The Ministry of Agriculture of the Czech Republic is the user of this methodology and it will utilize it in the framework of “National Programme on Conservation and Utilization of Plant, Animal and Microbial Genetic Resources for Food and Agriculture”.
Klíčová slova:
genetické zdroje; réva vinná; tkáňové kultury; germplasm; grapevine; in vitro; tissue culture; Vitis Číslo projektu: QH92163 (CEP) Poskytovatel projektu: Ministerstvo zemědělství ČR
Práva: Dílo je chráněno podle autorského zákona č. 121/2000 Sb.