Název:
Kryokonzervace révy vinné: certifikovaná metodika
Překlad názvu:
Grapevine cryoconservation
Autoři:
Bilavčík, Alois ; Faltus, Miloš ; Zámečník, Jiří ; Kotková, Renata Typ dokumentu: Metodiky ISBN: 978-80-7427-107-6
Rok:
2012
Jazyk:
cze
Nakladatel: Výzkumný ústav rostlinné výroby, v.v.i.
Abstrakt: [cze][eng] Uchování genetických zdrojů révy vinné v polních podmínkách je ohrožováno řadou biotických a abiotických stresorů, které přinášení riziko ztráty cenných položek. Kryokonzervace je metodou, která tato rizika eliminuje a umožňuje bezpečné dlouhodobé uchování genetických zdrojů révy vinné. Metoda kryokonzervace je založena na uchování rostlinného materiálu při teplotě tekutého dusíku v životaschopném stavu, kdy jsou všechny procesy ve skladovaném materiálu prakticky zastaveny. Tato metodika popisuje postup přípravy explantátů před kryokonzervací, dehydrataci vzrostných vrcholů, způsob a zásady pro zamražení vzorků i regeneraci kontrolních rostlin, včetně hodnocení životnosti a regenerace explantátů. Uživatelem metodiky je MZe, které ji uplatní v rámci „Národního programu konzervace a využívání genetických zdrojů rostlin, zvířat a mikroorganismů významných pro výživu a zemědělství“.Storage of grapevine germplasm is endangered by biotic and abiotic stressors in the field conditions, and it is connected with the risk of valuable accession loss. Cryoconservation is a method which eliminates the risk and makes a safe long-term storage of plant germplasm possible. Cryoconservation method is based on storage of plant material at a temperature of liquid nitrogen when all processes are practically stopped but the viability of plant material remains. This methodology describes preparation of plant explants before cryoconservation, apical shoot tip dehydration by cryoprotectants, procedure and principles of long-time plant storage and plant recovery for evaluation of explant survival and regeneration. The Ministry of Agriculture of the Czech Republic is the user of this methodology and it will utilize it in the framework of “National Programme on Conservation and Utilization of Plant, Animal and Microbial Genetic Resources for Food and Agriculture”.
Klíčová slova:
genetické zdroje; konzervace; réva vinná; conservation; genetic resourses; grapevine; Vitis Číslo projektu: QH92163 (CEP) Poskytovatel projektu: Ministerstvo zemědělství ČR
Práva: Dílo je chráněno podle autorského zákona č. 121/2000 Sb.