Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 2 záznamů.  Hledání trvalo 0.00 vteřin. 
Porovnání biologických a chemických vlastností orných půd a půd pod trvalým travním porostem
Bystřická, Lucie
Diplomová práce sleduje změny chemických a biologických parametrů kambizemě modální při různém způsobu obhospodařování (trvale zatravněná půda a orná půda, intenzivně využívána v zemědělství). Dlouhodobý polní pokus probíhá na Výzkumné pícninářské stanici Mendelovy univerzity v Brně ve Vatíně.V průběhu let 2017 a 2018 je hodnocen obsah a kvalita HL, půdní reakce, obsah ve vodě rozpuštěného uhlíku, obsah mikrobiální biomasy a bazální a substrátem indukovaná respirace půdy.Program Statistica CZ12, software (StatSoft software Inc., Tulsa, Oklahoma, USA) byl použit ke statistickému zpracování dat. Výsledky ukázaly, že statisticky průkazné rozdíly jsou u celkového obsahu organického uhlíku, obsahu mikrobiální biomasy, obsahu ve vodě rozpuštěného organického uhlíku, u bazální respirace, u obsahu humusových látek a u půdní reakce mezi ornou půdou a trvale zatravněnou půdou.
Obsah mikrobiálního uhlíku v půdě při různém způsobu obhospodařování
Hábová, Magdalena
Diplomová práce je zaměřena na stanovení obsahu stabilních a labilních forem uhlíku v půdě při různém způsobu obhospodařování. V průběhu let 2009 - 2011 byly stanoveny tyto parametry půdy: obsah celkového uhlíku, obsah labilního uhlíku, obsah humusových látek, stupeň humifikace, bazální respirace půdy a množství mikrobiální biomasy. Objektem studia byla černozem luvická (Unčovice), kambizem modální (Vatín) a hnědozem oglejená (Lesonice). Způsoby obhospodařování: černozem luvická - orba a minimalizační zpracování půdy, kambizem modální - orba a trvalý travní porost a hnědozem oglejená - orba a minimalizační zpracování půdy. Výsledky ukázaly, že u všech půdních typů a variant bylo dostatečné množství uhlíku a dusíku pro půdní mikroorganismy. Maximální hodnoty labilního uhlíku, biologická aktivita mikroorganismů a obsah mikrobiální biomasy byly zjištěny u kambizemě modální pod TTP.

Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.