Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 1 záznamů.  Hledání trvalo 0.00 vteřin. 
Vliv parenterální a enterální výživy na nutriční stav kriticky nemocných pacientů
Krištofová, Hana ; Otáhal, Michal (vedoucí práce) ; Kotrlíková, Eva (oponent)
Systém nutriční podpory ve formě enterální a parenterální výživy je neodmyslitelnou součástí terapeutických postupů u kriticky nemocných pacientů. Příjem dostatečného množství energie a živin ovlivňuje průběh léčby i následnou rekonvalescenci. Cílem této práce je zjistit, zda příjem živin u takto nemocných pacientů odpovídá příslušným doporučením a také vyhodnotit rozdíl mezi nutričními ukazateli u jednotlivých typů výživy. Teoretická část bakalářské práce vymezuje pojmy enterální a parenterální výživy, jejich indikace, kontraindikace, složení a způsoby podávání. Dále jsou zde popsány patofyziologické procesy, které se dějí v organismu kriticky nemocných pacientů a také nároky na jednotlivé živiny, které jsou u stabilizovaných pacientů odlišné. Praktická část se věnuje zkoumané skupině 36 pacientů, kteří byli hospitalizováni na Resuscitačním oddělení - Urgentní příjem, Kliniky anesteziologie, resuscitace a intenzivní medicíny ve Všeobecné fakultní nemocnici v Praze. Je zde popsán příjem energie a proteinů z jednotlivých typů nutriční podpory. Dále je vyhodnocováno, zda reálný příjem odpovídá příjmu plánovanému a zda se pacienty daří živit dostatečně, což dokumentuje sledování základních nutričních ukazatelů v krvi. Zjištěné výsledky ukazují, že pouze u 8 % pacientů došlo k naplnění plánovaného...

Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.