Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 1 záznamů.  Hledání trvalo 0.00 vteřin. 
Možnosti využití mikroorganismů pro výrobu tuku z odpadních materiálů
Novotný, Jonáš
Cílem práce bylo využití speciálních kmenů mikroorganismů k produkci lipidů a látek lipofilní povahy za využití odpadů a vedlejších produktů potravinářského průmyslu. Lipidy jsou cennou složkou potravin a jejich zvyšující se spotřeba má vliv růst vstupních nákladů provozů. Některé kmeny kvasinek a bakterií dokáží akumulovat vysoké koncentrace lipidů v buňce. Složení těchto lipidů má podobný charakter jako komerčně využívané tuky a oleje. Práce se zaměřuje na produkci jak ekvivalentů např. kakaového másla či palmového oleje, tak konkrétních produktů jako polynenasycených mastných kyselin, které se využívají třeba k obohacení potravin. Pro kultivaci oleaginózních kmenů mikroorganismů je využíváno jako uhlíkového substrátu odpadů a vedlejších produktů potravinářského průmyslu. Jednotlivé substráty, které často podléhají likvidaci ve spalovnách, jsou popsány jako potenciální nízkonákladová média pro technologii mikrobiální produkce. Mezi diskutované zdroje uhlíku patří třeba syrovátka, výlisky z ovoce a zeleniny či odpadní olej z vaření. V neposlední řadě je řešena extrakce mikrobiálních lipidů metodami chemickými a fyzickými. Mikrobiální produkce lipidů se jeví především jako budoucnost potravinářského průmyslu. Technologie jsou zatím v začátcích a největším problémem shledávají cenu výsledných produktů, spojených především s úpravou substrátů a procesů extrakce. Dokud se náklady výrazně nesníží, nebudou mikrobiální lipidy a produkty z nich schopné konkurenceschopnosti.

Viz též: podobná jména autorů
49 NOVOTNÝ, Jakub
146 NOVOTNÝ, Jan
7 NOVOTNÝ, Jaromír
26 NOVOTNÝ, Jaroslav
49 NOVOTNÝ, Jiří
22 NOVOTNÝ, Josef
2 Novotný, J.
49 Novotný, Jakub
146 Novotný, Jan
1 Novotný, Jan Philipp
2 Novotný, Jan,
7 Novotný, Jaromír
26 Novotný, Jaroslav
3 Novotný, Jindřich
49 Novotný, Jiří
22 Novotný, Josef
2 Novotný, Jáchym
Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.