|
Značení alergenů v pokrmech
Hrubová, Petra ; Dlouhý, Pavel (vedoucí práce) ; Hrnčířová, Dana (oponent)
Bakalářská práce na téma "Značení alergenů v pokrmech" se věnuje problematice potravinových alergií. Teoretická část je zaměřena na alergeny v potravinách podléhající povinnému, legislativně vymahatelnému značení. Uvádí možnosti značení potravinových alergenů u balených a nebalených potravin a u pokrmů a zabývá se podstatou působení jednotlivých alergenů a případnými příznaky poškození zdraví při jejich požití alergickými osobami. Praktická část na základě výsledků laboratorních analýz pokrmů odebraných v různých typech stravovacích provozoven ukazuje, do jaké míry je povinnost značení alergenů v potravinách plněna a zda značení odpovídá skutečnosti. Bylo zjištěno, že provozovatelé stravovacích služeb sice ve všech případech spotřebitele o obsahu alergenů v pokrmech informují, ale často tato informace není úplná a pokrmy prokazatelně obsahovaly alergeny, o kterých spotřebitel informován nebyl. Toto zjištění je srovnatelné s výsledky obdobného šetření provedeného Krajskou hygienickou stanicí kraje Vysočina se sídlem v Jihlavě.
|
|
Problematika potravinových alergenů
Dvořáková, Kamila
Důvodem reakcí u potravinových alergií jsou bílkoviny, které se nazývají alergeny. Alergenní proteiny mají obvykle vysokou nutriční hodnotu pro velkou část populace, ale ohrožují zdraví podskupiny - spotřebitele s potravinovou alergií. Závažnost alergických reakcí se pohybuje od mírné kopřivky až po potenciálně smrtelné anafylaktické šoky. V současné době je jedinou osvědčenou léčbou u potravinových alergií striktní vyhýbání se alergenům. To znamená, že lidé s alergií na potraviny potřebují vědět, zda jsou potravinářské výrobky, které kupují, skutečně bez složky, která může vyvolat alergickou reakci v jejich těle. Označování alergenů má potenciál nejen identifikovat potraviny, které jsou nebezpečné pro alergické spotřebitele, ale také zvýšit výběr bezpečných potravin. Zákonodárci a regulační orgány si uvědomují důležitost označování s ohledem na ochranu alergického spotřebitele. V důsledku toho, v mnoha zemích v různých částech světa byly zavedeny nové legislativy specificky zaměřené na ochranu alergického spotřebitele. Tato legislativa má za následek povinné označování 13 nejčastějších alergenních potravin (plus siřičitany).
|