Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 3 záznamů.  Hledání trvalo 0.02 vteřin. 
Evropská úprava a rozhodovací praxe ve věcech označení původu, zeměpisných označení a zaručených tradičních specialit
Lesáková, Kateřina ; Patěk, Daniel (vedoucí práce) ; Hurychová, Klára (oponent)
Diplomová práce se věnuje problematice evropského práva a rozhodovací praxe ve věcech označení původu, zeměpisných označení a zaručených tradičních specialit. Cílem této práce je komplexně analyzovat unijní právní úpravu týkající se zeměpisných označení pro zemědělské produkty a potraviny společně s navazující judikaturou a relevantními mezinárodními úmluvami. Práce se soustřeďuje zejména na, v této oblasti klíčové, nařízení (EU) č. 1151/2012 o režimech jakosti zemědělských produktů a potravin. V úvodní části práce dochází k představení charakteristik a terminologie zeměpisných označení a evropského systému jejich ochrany sui generis. Druhá část se věnuje funkcím zeměpisných označení a jejich významu pro výrobce i spotřebitele v Evropské unii. Pozornost je věnována rovněž aktuálním otázkám a vztahu zeměpisných označení a inovací. Třetí část se zaměřuje na relevantní mezinárodní úmluvy, které jsou představeny chronologicky, včetně historicko-právních okolností jejich vzniku a rozboru nejdůležitějších ustanovení. Předposlední část práce se týká právní úpravy zeměpisných označení v EU a vysvětluje její vývoj a cíle v rámci Společné zemědělské politiky a ochrany duševního vlastnictví. Stručně je představena také samostatná právní úprava pro vína a lihoviny a dohody o volném obchodu uzavírané EU s...
Španělské potraviny s chráněným označením původu, potraviny s chráněným zeměpisným označením a zaručené tradiční speciality (masné výrobky)
HUDCOVÁ, Klára
Bakalářská práce je zaměřena na téma ,,Španělské potraviny s chráněným označením původu, potraviny s chráněným zeměpisným označením a zaručené tradiční speciality (masné výrobky)". Jedná se o chráněné masné produkty Španělska. Práce je rozdělena do dvou částí. Nejprve představuji systém označování kvality potravin v Evropské unii, typy evropských ochranných označení, důvody zavedení ochranných značek, historii a proces přidělování ochranných označení. Hlavní část práce se věnuje jednotlivým masným produktům Španělska, oblastem jejich původu spolu s geograficko - klimatickým popisem a dalším specifikům. V závěru práce je zhodnocen význam chráněných označení pro výrobce, trh a spotřebitele. Závěrečná část práce je tvořena španělsky psaným resumé.
Španělské potraviny s chráněným označením původu, potraviny s chráněným zeměpisným označením a zaručené tradiční speciality (mléčné výrobky)
VLČKOVÁ, Eva
Tato bakalářská práce pojednává o španělských potravinách s chráněným označením původu, potravinách s chráněným zeměpisným označením a zaručených tradičních specialitách se zaměřením na mléčné výrobky, konkrétněji na španělské sýry. První část práce se zaměřuje na systém označování kvality potravin v Evropské unii. Blíže jsou přiblíženy typy evropských označení, důvody jejich zavedení a historie označování garantovaného původu potravin. Krátce je nastíněn současný vývoj politiky kvalitních evropských zemědělských produktů. Následně práce popisuje proces přidělování ochranných označení. Druhá část práce představuje základní informace o Španělsku, a to geografickou polohu, povrch a administrativní členění a poté vymezení chráněných mléčných výrobků na španělské sýry. V následujících kapitolách jsou uvedeny charakteristiky vybraných sýrů, jejich oblastí původu a dalších specifik. V závěru práce je zhodnocen význam chráněných označení pro výrobce, trh a spotřebitele a dále je práce doplněna o resumé ve španělštině.

Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.