Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 5 záznamů.  Hledání trvalo 0.01 vteřin. 
Aplikace molekulárních markerů u pšenice s nestandardním zbarvením obilky
Pospiš, Matěj
V posledních desetiletích se významně zvyšuje zájem o pšenice s nestandardním zbarvením obilky. Zvláště pro jejich zdravotní benefity spojené s antokyany, barvivy obsaženými v obalových vrstvách obilky, které mají antioxidační účinky. Z kolekce Agrotest fyto s.r.o. v Kroměříži byly vybrány vzorky osmnácti pšenic s nestandardním zbarvením obilky: čtrnáct s modrým aleuronem, tři se žlutým endospermem, a jedna s červeným (standardním) zbarvením obilky jako kontrola, u kterých proběhla série analýz založených na PCR pro detekci nulové alely Waxy genu, gluteninového lokusu Glu-A3 a puroindolinových genů tvrdosti obilky. Tyto parametry jsou významnými ukazateli kvality pšenice. U všech genotypů byla detekována přítomnost alely Pina D1a/b a u některých Pinb-D1a/c/d. Podle zastoupení těchto alel by měly analyzované pšenice patřit do tzv. hardness pšenic, vhodných pro pekárenské účely. Identifikovali jsme jeden materiál (V1-104-15), tzv. waxy genotyp s přítomností nulových alel ve Waxy genu. Podobné linie jsou v Asii využívány k přípravě těstovin. V lokusu Glu-A3 byla detekována alela Glu-A3d u všech testovaných genotypů. Spolu s ní byla u některých genotypů nalezena alela Glu-A3f, která má pozitivní vliv na kvalitu těsta, zejména na tažnost. Výsledky budou využity pro další šlechtitelskou práci.
Využití DNA markerů u pšenice s nestandartním zbarvením obilky
Pečinková, Jana
V dnešní době stále více stoupá zájem o lepší a zdravější potraviny, proto se velká pozornost zaměřuje na barevné pšenice s vysokým obsahem anthokyanů. Pozitivní vliv anthokyanů v podobě antioxidačních účinků byl prokázán v mnoha studiích. Na základě toho se usiluje o šlechtění nových odrůd pšenic s nestandartním zbarvením obilky. Z kolekce genotypů, pocházejících z Agrotest Fyto Kroměříž s. r. o. bylo analyzováno šestnáct genotypů pšenice seté (Triticum aestivum L.) s purpurovým perikarpem a dva genotypy s červenými obilkami, použitými jako standartní kontroly. Byly prováděny analýzy založené na PCR pomoci specifických primerů. Detekovaly se alely Pin proteinů (Pina-D1 a Pinb-D1), ovlivňující tvrdost obilek. U téměř poloviny vzorků nebyl detekován PCR produkt pro lokus Pinb-D1 a zbývající genotypy vykazují genetické předpoklady pro hardness (tvrdé) obilky. Dálší analýzy byly provedeny na detekci nulových alel Waxy genů. U vybraných genotypů se nenacházela žádná nulová alela. Důležitou součástí pekařské kvality jsou nízkomolekulární gluteniny, udávané lokusem Glu-A3 s vysokou alelickou variabilitou. V analyzovaných vzorcích byly detekovány alely Glu-A3d a Glu-A3f, díky kterým mohou mít tyto genotypy žádané vlastnosti pro pekařské účely.
Identifikace alel pro zásobní proteiny obilky tritikale pomocí DNA markerů
Svojsíková, Nikola
Tritikale se řadí mezi amfiploidní druh obilnin a vzniklo křížením pšenice a žita. Jeho pekařská kvalita je podstatně horší, než je tomu u pšenice. Pekařská kvalita je určována jednotlivým složením a obsahem zásobních proteinů. Velký vliv na výslednou kvalitu těsta mají vysokomolekulární a nízkomolekulární gluteninové podjednotky. Mezi zásobní bílkoviny tritikale také patří žitné sekaliny, které působí na pekařskou jakost negativně. Proto byly vytvořeny linie, u kterých je translokován chromozom 1R a obsahují podjednotku Glu-D1d, která má pozitivní vliv na pekařskou jakost. Práce se věnuje identifikaci alelického složení lokusů vysokomolekulárních gluteninových podjednotek (HMW-GS), nízkomolekulárních gluteninových podjednotek (LMW-GS), lokusů Pina a Pinb a nulových alel Waxy genů. Pomocí DNA markerů založených na polymerázové řetězové reakci (PCR) bylo analyzováno celkem 23 vybraných genotypů tritikale. V jednotlivých lokusech HMW-GS (Glu-A1, Glu-B1, Glu-D1), LMW-GS (Glu-A3) a Pina-D1, Pinb-D1 bylo popsáno jejich alelické složení a byly detekovány nulové alely v lokusech Wx-A1 a Wx-B1.
Studium variability DNA pšenice
Pečinková, Jana
Pšenice setá je jednou z nejvýznamnějších zemědělských plodin, své využití nachází nejen v krmivářství, ale především v potravinářství. V posledních letech se zaměřuje velký zájem na pšenice s netradičním zabarvením obilky, např. purpurové, žluté a modré. Toto zbarvení je způsobeno přírodními barvivy, která mají prokazatelně pozitivní vliv na živé organismy. Proto se usiluje o využití barevných pšenic také v lidské výživě. Tato práce je zaměřena na detekci alelického složení na lokusech Glu-A3, Pina, Pinb a nulových alel Waxy genů, pomocí molekulárních markerů, založených na PCR. Pekařská kvalita se odvíjí od složení zásobních bílkovin, gluteninů a gliadinů a jejich poměru. Dále je významný obsah škrobu v obilkách a poměr amylózy a amylopektinu. V neposlední řadě ovlivňuje mlynářskou, resp. krmnou kvalitu tvrdost obilek pšenice. Pomocí molekulárních analýz u 13 testovaných genotypů s bílým (1 genotyp), purpuro-vým perikarpem (8), žlutým endospermem (4) byla popsána alelická variabilita v lokusech Glu-A3, Pina-D1, Pinb-D1 a byly detekovány nulové alely na lokusu Wx-B1. Získané výsledky jsou využitelné ve šlechtění pšenice s netradičním zabarvením obilky.
Analýza polymorfizmu DNA pšenice
Pospiš, Matěj
Pšenice setá (Triticum aestivum L.) je v našich podmínkách nejvýznamnější a nejrozšířenější polní obilninou. Využívá se zejména k pekařským, pečivárenským a krmným účelům. Je také základním zdrojem lidské výživy. Jsou známy také genotypy, které vykazují různá zbarvení: modré, purpurové, žluté nebo bílé. Toto zbarvení je zapříčiněno přítomností antokyanů, jenž mají antioxidační účinky. Jsou také známy pozitivní vlivy antioxidantů na člověka, proto jsou považovány za zdraví prospěšné. Z kolekce Agrotestu fyto Kroměříž s.r.o. byly vybrány vzorky jarní a ozimé formy pšenice s bílou obilkou (Novosibirskaja 67a Heroldo) a modrým aleuronem (UC66049, Tschermaks Blaukörniger Sommerweizen, Tschermaks Blaukörniger, 48M, Skorpion (RU 440-6), RU 440-5, Barevná 9, Barevná 25, Xiao Yian, EF 02-54/9 a H 90-15-2), z kterých po naklíčení byla izolována DNA, a takto připravené vzorky byly podrobeny analýzám založených na detekci polymorfizmu DNA na základě reakce PCR z anglického. Sledovanými znaky byly lokusy Glu-A3 pro nízkomolekulární podjednotky gluteninů ovlivňující pekařskou kvalitu, identifikace alel zodpovědných za tvorbu puroindolinu Pina a Pinb, jenž mají vliv na tvrdost obilky a detekce nulových alel Waxy genů jejichž exprese má vliv na kvalitu škrobu v obilce. Dosažené výsledky mohou být využity ve šlechtění pšenice.

Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.